söndag, mars 27, 2011

Kärnkraftens framtid

Sista dagen på Socialdemokraternas kongress och äntligen får jag tid att blogga lite. Det har varit mycket att göra och den känslan som denna nystarts kongress givit går inte att ta miste på, vi är på banan. Under gårdagens pressträff som Håkan Juholt och Carin Jämtin så ställdes frågan om kärnkraften. Det dödläge som energipolitiken befinner sig i måste brytas. Att likt Maud Olofsson kalla till sig energijättarna löser inte prisutvecklingen eller omställningen till förnyelsebaraenergier. Politiken har ett ansvar och nu måste politiken agera.

Om de borgerliga alliansen är villiga till att hitta blocköverskridande uppgörelser gällande energifrågan är tveksamt. Kärnkraften som är nyckelfrågan vilar på en majoritet i riksdagen med två röster, och det är helt ohållbart och helt oacceptabelt. Alla partier behöver ta sitt ansvar och jag är helt övertygad om att Håkan Juholt kommer att lyfta frågan inom en snart framtid. Just nu ligger frågan i skuggan av katastrofen i Japan men den kommer snart att komma ut i dagsljuset , oavsett om man är för eller mot kärnkraften så kommer debatten om framtidens energi att komma.

Jag är övertygad om att Kärnkraften kommer att finnas med oss i många år till, men att avvecklingen och omställning måste prioriteras är ett faktum. Kärnkraften är inte framtidens energi och för varje dag som den bräckliga uppgörelsen som den borgerliga partierna levererat så förpassas alternativen in på ett stickspår. Jag är övertygad om att kärnkraften kommer att bli en valfråga 2014, och det skall bli spännande och se om Folkpartiet är lika övertygade anhängare av denna strålande energikälla som tidigare valrörelser.

Gammelmedia på detta:
DN / SvD / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Röda Berget / Tänkvärt! eller inte? / Mats Engström / Jinge /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Krassman,
Kärnkraften blir ingen valfråga 2014. Långt innan dess har Johult gjort upp med regeringen om 50 år av ny kärnkraft. G3-reaktorerna x 10 st är så effektiva (2-3ggr jmf med dagens reaktorer) att vi kan stänga alla annan elproduktion i landet. Då har vi tre bolag som äger all elproduktion, såvida inte en rörelse inom socialdemokratin vaknar till liv och sätter stopp för tokeriet. Från regeringen finns inget hopp om tillfrisknande.
Se och lär av Tyskland som producerar 30 GWh vindkraftsel (70% av den svenska kärnkraften). Tyskland saknar väsentligen vår möjlighet till motreglering via vattenkraft. Ändå är Tyskland Europas industriella motor. Danskarna har förbundit sig att 2050 ha 100% förnyelsebar energi. Sverige är på väg mot 0% förnyelsebar energi år 2050 om socialdemokraterna stödjer den borgliga regeringens linje i kärnkraftsfrågan.

Med vänliga hälsningar
Bertil Jonsson, kärnkraftsmotståndare

PeO sa...

Men "Snorbromsen" gillar väl kärnkraft eller hur?

Krassman sa...

@Beril Jonsson
Vi skall inte vara så säkra på det. Juholt deklarerade tydligt att partiets linje ligger fast för avveckling och att den måste påbörjas på allvar.

Att Socialdemokraterna skulle stödja alliansens linje är helt uteslutet Bertil. Det är avveckling som gäller och inför nästa kongress så är jag övertygad om att det kommer vara klart mycket skaprare politik kring energifrågan som deklareras. Det är dags att vi ersätter denna strålande energikälla.

@PeO.
Avveckling är det som gäller, även för Juholt.