tisdag, mars 15, 2011

En ursäkt kan betyda mycket

Läget vid det tsunami drabbade kärnkraftverket, Fukushima 1, ser allt mer hopplöst ut. Igår kväll vid 22 tiden, svensk tid, drabbades ytterligare en reaktor av en explosion, den tredje sedan i söndags. Samtidigt så har en brand brutit ut vid reaktor 4, som inte var i drift då tsunamin slog till mot anläggningen.

Tokyo Electronic Power Company, TEPCO, har nu flyttat all sin personal som inte arbetar direkt med att kyla reaktorerna till säkrare områden utanför kärnkraftverket. Detta på grund av de höga strålningsdoserna som uppmätts. Hur många härdsmältor, och om några har skett redan är som tidigare dagar okänt. Informationen innehåller många kan och kanske:n och med tanke på läget vid anläggningen så är detta tyvärr förståligt.

Sveriges energiminister, Maud Olofsson gjorde under gårdagen ett oförglömligt framträdande i Aktuells sändning vid 21 tiden. Maud slog fast att - kärnkraften är alldeles, alldeles speciell. Här visade Maud verkligen att hon själv är alldeles, alldeles speciell och det skall bli intressant att se hur Maud hanterar debatten om kärnkraften inom Centerpartiet. Frågan är nämligen alldeles, alldeles speciell för Centerpartiet.

Igår så bad ledningen på TEPCO om ursäkt för den rådande situationen och just den saken gör mig ännu mer orolig för det som komma skall. Vi får se hur situationen utvecklas under dagen men jag är väl tyvärr en av dom som befarar att det kommer att bli värre, innan det blir bättre. Den här tragedinseffekter kan ingen ännu överblicka, och visst ligger det i den Japanska kulturen att vid tillfällen som detta be om ursäkt, men frågan är väl vad det egentligen betyder. Att de är ansvariga för situationen eller att de har hanterat den felaktigt, frågorna om kärnkraften är många men tyvärr så verkar övetron till den samma vara mänsklig och ständigt återkommande.

Gammelmedia på detta:
SvD / SvD2 / DN / DN2 / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen / Expressen2 / DN3 / Expressen3 / DN4 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Konservativa tankar / Peter Högberg / Röda Berget / Johan Westerholm / Röda Malmö / Jinge / Peter Andersson / Mats Engström / Törnebohms hotspot / Feel in the blogg / Huddingeperspektiv / Johan Westerholm / Lasses blogg / Kaj Raving / Annarkia / Olas tankar /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: