torsdag, mars 10, 2011

Elkonsumenterna får ta notan i framtiden

TCO-tidningen har kartlagt ökning av elpriserna sedan 2006. Anders Borgs universallösning på nationens åkommor och sjukdommar, jobbskatteavdraget, har naggats kraftigt i kanten av det skenade el-priserna. Orsaken är nämligen att en majoritet bor i småhus. För många villaägare hamnar två tredjedelar av skattelättnaden i elindustrins fickor. Mycket intressant rapport men när man dessutom lägger till E24:s granskning av elpriserna så blir det ännu mer intressant.

Det visar sig ju även att det kraftigt höjda elpriset även gör att det hamnar mer pengar i statens fickor. Svenska staten drar in omkring 4o miljarder kronor på elsektorn i Sverige under ett år, plus den avkastning som Vatenfall ger till statdskassan. Vinsten från bolaget är ju en sak, men att via olika skatter och avgifter för produktion såväl som konsumtion kamma in 40 miljarder är ingen dålig konpensation för jobbskatteavdragen.

TCO-tidningen konstaterar att för en standardvilla har elräkningen ökad med upp till 15 000 kronor om året sedan den borgerliga regeringen tillträdde hösten 2006. Den med jobb får ett maximal jobbskatteavdrag på 1 750 kronor i månaden. Under samma tid har elpriset för en standardvilla ökat med 1 300 kronor i månaden och slukar därmed större delen av jobbskatteavdraget för väldigt många tjänstemän och arbetare.

Här har vi alltså ytterligare en kostnadshöjning med politiska kopplingar. Lägg till skatten på trafikförsäkringen och höjningen av A-kassan så har ännu mer av jobbskatteavdraget ätit upp. Frågan är ju om motvivet att förändra A-kassan och sjukförsäkringen för att finansiera jobbskatteavdraget har varit så lyckosam. Vi får väl se om Borg, Reinfeldt och Maud Olofsson kommer med en ny förklaringsmodell till de framtida jabbskatteavdragen. Det är inte längre sjuka och arbetslösa som skall betal kalaset, det är vi elkonsumenter.

Gammelmedia på detta:
E24 / TCO-tidningen / DN / SvD /

Nymedia på detta:
Granne med potatisodlaren /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: