lördag, maj 22, 2010

Att göra saker rätt eller att göra rätt saker

Uttrycket har jag fått från min kamrat Johan Westerholm. Idag så skriver han ett strålande inlägg om de skadade soldater som efter att kommit hem från Afghanistan nu funnit en ny fiende, nämligen Försäkringskassan. Vi kunde här om dagen läsa ett liknande fall. Då gällde det Mirza Trto som blev akut sjuk och hamnade på sjukhus natten innan han skulle gå till arbetsförmedlingen.

För sex månader sedan detonerade vägbomben under deras bil i Afghanistan. Tolken de hade med sig dog, fem svenskar skadades och fyra av dessa soldater skadades svårt. – Vi vill bara bli rättvist behandlade, säger David Ström till Norrländska Socialdemokraten. Han sitter fortfarande i rullstol efter att ha ådragit sig öppna underbensfrakturer, tre krossade ryggkotor, hjärnblödning samt frakturer på nyckelben och revben.

Orsaken till att soldaterna inte fått någon ersättning för de två första veckorna i Sverige är alltså att de inte direkt anmälde sig som arbetslösa till Arbetsförmedlingen. – Det är ju inte riktigt klokt, säger han till gammelmedia om myndigheternas krav på att han själv och Ström, som var svårt skadade, omedelbart vid ankomsten till Sverige personligen skulle ha inställt sig till arbetsförmedlingen.

Som jag skrivit tidigare så har jag förståelse för att myndigheterna håller sig till reglerna, men någon gång måste detta cyniska agerande upphöra. Det är skillnad på att göra saker rätt, och göra rätt saker. Den här typen av fall måste få upprättelse och dessa regler kring sjukskrivning vid arbetslöshet måste förändras.

Läser även i SvD att våra soldater i Afghanistan har mycket sämre lön än våra nordiska grannländers soldater. Att frågan om Sveriges närvaro i Afghanistan är omstridd ju inget att snacka om, men sättet vi behandlar våra killar och tjejer tror jag alla kan skriva under på att de är under all kritik. Slutligen en liten uppmaning till Expressen. När en bil sprängs av en bomb gör det INTE till en bilbomb, det är något helt annat.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN /SvD / Expressen / SvD2 / Aftonbladet2 / DN2 / SvD3 / Expressen2 / DN3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Alltid rött alltid rätt / Wiseman's Wisdoms /


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: