fredag, maj 14, 2010

MP växlar upp

Miljöpartiet håller under helgen sin kongress i Uppsala. Krisens effekter får även Miljöpartiet att växla upp i sitt arbete för fler jobb vilket är varmt välkommet. Miljöpartiet lyfter fram sitt förslag om ett entreprenösår. Det fungerar så att en redan anställd under en period på upp till ett år ska kunna pröva sina företagsidéer med 85 procent av a-kassan.

Enligt förslaget så skall det i ett första skede gälla att den som vill pröva något annat ska ersättas av en arbetslös på sitt ordinarie arbete. För mig är detta den avgörande frågan i reformen. Vi kan inte prioritera insatser som inte leder till att det arbetas fler timmar. Arbetskraften blir inte större bara för att man är fler som delar på de jobb som finns så de jobbskapande åtgärderna måste komma i första rummet.

Ställt mot en arbetslöshet på över nio procent och en ungdomsarbetslöshet enligt SCB på över 28 procent så förutsätter jag att en arbetslös bereds arbete, varje gång någon skall erbjudas ett entreprenörsår, allt annat skulle vara felaktigt. Även jämställdhetsfrågorna har legat i fokus under kongressens första dag. En tredelad föräldraförsäkring har beslutats, men dessutom en utökning av den samma. Det senare var något som partistyrelsen inte hade föreslagit. Vi fortsätter att följa Miljöpartiets kongress med spänning.

Gammelmedia på detta:
DN
/ SvD / Aftonbladet / Expressen

Nymedia på detta:
Kent Persson / Kommunisternas blogg / Alltid rött alltid rätt / Ipse Cogita /


Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

PeO sa...

Hahaha. Citerar "Enligt förslaget så skall det i ett första skede gälla att den som vill pröva något annat ska ersättas av en arbetslös på sitt ordinarie arbete."

OK, detta är en nobel tanke men som så mycket miljömupparna kommer med har man inte RIIIKTIGT tänkt klart.

Tankeexperiment. En högutbildad hjärnkirurg specialiserad på en viss typ av kirurgi vill bli "entrprenör" och testa sin affärside under ett år. OK. Han gör detta under MPs "entreprenörsår" och skall ersättas av en "arbetslös". Hmm. Vi tar Lasse 55 som knappt klarade grundskolan och förtjänstfullt jobbbat inom parkförvaltningen i 30 år men precis fått foten. JA! Han ersätter kirurgen och patienterna jublar. Eller?

Ursäkta den drastiska nivån men detta tänk att det bara är att ersätta en "arbetare" med en annan "arbetare" är ju ren idioti.

Ytterligare ett exempel på att MP lever i en drömvärld. Och dom skall ni inom S samarbeta med. Det blir inte lätt för Mona det inte.

Krassman sa...

@ Som PeO läser bibeln
Ha ha ha, det var fan roligt skrivet. Men så fungerar det väl ändå inte. Jag hoppas fortsättningsvis att det är arbetsgivaren som avgör vem man är villig att ta in, precis som kunskapslyftet fungerade. Men en kul tanke hade du i alla fall.

PeO sa...

"Så fungerar det väl ändå inte". Håller helt med - det fungerar inte. Friår, kunskapslyft, entreprenörsår. Våra politiker försköer i vnalig ordning lura oss med att ge nya intressanta namn på gamla ideer. Se även "trygghetsväxling" för övrigt.

Krassman sa...

@PeO sur och purken
Ha ha, du är ju bara för goooo du. Jag har dock alldeles för många goda exempel på vad kunskapslyftet och friåret givit för att bli så kategorisk som du PeO. Däremot så vet jag inte hur mycket nytta "lyftet", nystartsjobben och instegsjobben gjort för arbetslösheten i landet. Har du koll på dessa borgerliga testraketer?