tisdag, maj 25, 2010

Moderaterna och drönarpartiernas fiasko

Den borgerliga kadern med Moderaterna i spetsen gick till val på jobben och fokus på ett minskat utanförskap. Reinfeldt basunerade om sänkta trösklar och sänkta skatter skulle skapa jobben som den dåvarande Socialdemokratiska regeringen enligt honom och de borgerliga drönarpartierna misslyckats med. Så här nästan fyra år senare så är de borgerliga lösningarna på jobben de samma.

Sänkta skatter för de som har jobb och piska på de sjuka och arbetslösa samt sänkta löner för ungdomar. Det sista är tidigare Centerpolitik som nu kannibaliserats av Folkpartiet. Piskan kallas på borgerligska för drivkrafter och ni känner alla till vad som menas med uttrycket. Förändrade regler och sänkta ersättningsnivåer i så väl A-kassa som sjukförsäkring. Så har denna politik levererat jobb och minskat utanförskap.

Svaret på det mina vänner är NEJ, det har inte det. Idag meddelar SCB att vändningen på jobbkrisen dröjer och att arbetslösheten fortsätter att öka. I april i år var 483 000 personer, eller 9,8 procent av arbetskraften arbetslösa. Jämfört med april i fjol har arbetslösheten ökat med 80 000 personer. Enligt Olle Holmgren som är analytiker på SCB så kan den markanta ökningen förklaras av att många heltidsstuderande nu kommer ut och söker jobb över sommaren. Siffran för ungdomsarbetslösheten har nu landat på 30,1 procent.

Har hade ju arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin det nu mer ökända "lyftet" förberett. Över 100 000 praktikplatser skulle sluka arméer av arbetslösa ungdomar över sommaren och ge en bild av att borgerligheten kan det här med att fixa jobb. Lyftet har nu reducerats till cirka 10 000 platser och detta tillsammans med andra mer eller mindre halvhjärtade satsningar på jobben stämplar tveklöst den borgerliga jobblinjen som ett fiasko.

Det finns dock två glädjeämnen just nu för Sveriges räkning. Opinionen pekar på allt jämt på ett maktskifte i landet Falukorv den 19:e september och trenden för sysselsättningen är fortsatt svagt positiv. Trots detta så gör den borgerliga politiken även avtryck här. För männen ökar sysselsättningen medan utvecklingen för kvinnorna är tvärtom, detta trots att det är den mansdominerade industrin som tagit de största smällarna i lågkonjunkturen.

Neddragningar inom välfärdens kärna, som Moderaterna deklarerat sig försvara, drabbar i betydligt högre grad kvinnor än män, som anhöriga, anställda och vårdtagare. Enligt SCB:s arbetskraftsundersökning 4 mars var det 27 000 färre kvinnor anställda i den kommunala sektorn 2009 jämfört med 2008. En del menar att en orsak är att offentligverksamhet som nu privatiseras. Hade detta varit hela förklaringen så kan man ju tycka att det även då hade påverkat sysselsättningsgraden positivt, vilket det alltså inte gjort.

Den 19:e september står Sverige inför ett vägval. Det vägvalet handlar om fyra år till med mer av den politiken som vi redan sett, eller något annat. Fyra år till av ökade klyftor skall ställas mot en aktiv politik för enklare företagande, fler jobb, mer utbildning och klimatsmarta lösningar. Med fler i jobb så växer sig Sverige starkare och vi kan trygga den välfärd som vi så väl behöver. Moderaterna och deras drönarpartier har haft sina fyra år med experimenterade på den svenska välfärden, nu är det dags för en ny politik och en ny färdriktning.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD /

Nymedia på detta:
Alliansfritt Sverige / Martin Moberg / Nattis 2.0 / Rödgrönt / Ett hjärta rött / Svensson / Claes Krantz / Peter Högberg / Lindahls blogg / Anybodys place / Storstad / Strutsnytt /
S-buzz

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

håller helt med skrivaren av denna blogg!!bra skrivet ! tänk efter före 19 september,sen är det för sent.RÖSTA MED HJÄRTAT (rött)

E. L. sa...

Sant. Men medel-svensken läser bara rubriker och skumläser ofta men sällan politik. Många kommer den 19:e september att basera sina val på lösa grunder. Det vet de ondskefulla i alliansen om. Därför proklamerar man att det går bättre för Sverige blandat med reklam om en ännu bättre framtid. Jag förbluffas över att folk inte reagerar ens över att högern är höger - alltså lätt facistiska och nazistiska. Extremhögern är iallafall ärlig. Jag får rysningar över tanken på vad som kommer att ske om högern får behålla oss i sitt våld. Och hur folk kommer att kämpa för "sanningarna" i desperation över att de valt fel och inte engagerat sig. När man väljer är valet ditt eget och konfidentiellt - men du väljer inte bara åt dig själv.

Spiff sa...

Ännu högre skatter och mindre frihet för världens högst beskattade folk med vänstern alltså!!!

Wow, svårt val...

Krassman sa...

@Spiff
Nämen, är du tillbaka. Vart har du varit hela tiden? När det gäller skatterna så borde ju även du fatta att köra Sveriges ekonomi i botten och sänkaskatterna när satsningar på välfärden inte ger någon lysande framtid.

Våga se lite längre än din lilla näsa och tänk att ett samhälle som erbjuder fler möjligheter är det som ger frihet människor frihet.

En nedrustad välfärd där du sedan får köpa den service du behöver ger inte våra invånare mer frihet Spiff. Det skapar bara större klyftor, men det vet hjag ju att du inte har något emot. Så länge du klarar dig så är väl allt bra.

Tänk du gärna med plånboken Spiff, jag väljer att använda skallen istället.