söndag, maj 02, 2010

Insatser för fler jobb och företagande

Idag presenterar den rödgröna oppositionen aktivitet för fler jobb. I förslaget som presenteras i SvD så kommer arbetsgivaravgifterna sänkas med 2 miljarder kronor 2011 och med 6 miljarder kronor 2012. Den arbetsgivare som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 till 25 år ska få sänkt skatt motsvarande hela arbetsgivaravgiften. En riktad insats som kommer att motverka Sveriges idag skenande ungdomsarbetslöshet.

Bristen på byggandet av hyresrätter har på sina ställen skapat en situation som närmast går att beskriva som ett kaos som håller tillbaka utvecklingen, speciellt i Stockholm. De rödgröna lämnar nu besked och
nyproduktionen av hyresrätter under nästa mandatperiod ska fördubblas och bostadsbyggandet skall senast 2016 ska uppgå till 40000 bostäder om året varav en majoritet bör vara hyresrätter. ROT-avdraget skall utvecklas med en klimatbonus för de som genomför energieffektiviseringar i sina radhus, villor, ägarlägenheter och bostadsrättsföreningar.

De 12 miljarder kronor som den rödgröna oppositionen satsar på vård, skola och omsorg de kommande två åren motsvarar mellan 10–15000 jobb inom välfärden. Med satsningar på generationsväxling inom äldreomsorgen, traineeprogram och kunskapslyft kommer vi att stärka kvaliteten genom höjd kompetensen hos personalen samtidigt som unga får en väg in i arbetslivet. Mer detaljer kommer att komma under morgondagen då budgeten presenteras i sin helhet.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
S-buzz / Johan Westerholm / Alltid rött alltid rätt / Röda Berget / Rödgrönt / Stefans konspirationer / Ulrika Falk / Tokmoderaten / Kent Persson / HBT-Sossen

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

"kommer arbetgivaravgifterna med.." - antar att du menar sänkas? I upphetsningen över alla satsnigar kan ju vem som helst slinta lite på tangenterna.

Byggandet av hyresrätter låter ju intressant. Hur skall detta ske egentligen? Alla vet ju att en sönderreglerad byggsektor inte är nåt att eftersträva. Skall ni lagvägen tvinga byggbolagen att skapa hyresrätter eller? "En majoritet bör vara hyresrätter" - lite vagt formulerat för att undgå en svekdebatt om några år eller?

Ser verkligen fram emot beskrivningen av finansieringen. Men alla vet ju egentligen redan svaret. Höjda skatter för alla. Om inte direkt så indirekt. Pensionärer får kanske på pappret sänkt skatt men avgifter, bensinpris (ja även äldre kör bil idag!) och annat äter upp denna med råge. Vi andra får mindre pengar kvar oavsett. Pengar som kanske skulle kunna skapa en del av dessa 10000-tusenatals jobb S utlovat. Om de fick "smörja hjulen" i stället för att skapa "artificiella jobb" (snart kommer väl AMS vuxendagis tillbaka på bred front!) för ett fåtal.

Som jag skrivit så länge. Och nu står det ju klart att S (och V och MP) vill tillbaka till 70 talet. Man har alltså inte fattat det allt fler i Sverige insett - vi lever i en ny värld idag. Hur mycket vi än vill är gårdagen enögda DDR-Sverige borta.

Det är alltså skatterna det handlar om i höst. Intressant.