Jag minns bilden från studion där både Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin satt och talade om Ipred. - Vi skall inte jaga en generation unga på grund av fildelningen, var båda deras resonemang. Nu har vi haft Ipred lagstiftningen i ett år och ännu har inget fall avgjorts, flera ärenden är aktuella och bok-, film samt skivindustrierna har hittills mött större motstånd än väntat från operatörer som inte vill dela ut ip-adresser.
Försäljningen som berörs av fildelningen ökar men inställningen till fildelning är den samma. När det dock gäller de faktiska fildelningen så är en trend bruten. Fildelningen har enligt WII (World Internet Institut) minskat under 2009 med en (1) procent sedan 2008. Enligt deras undersökning Svensklarna och Internet är det idag 18 procent som fildelar. Orsakerna till trendbrottet kan vara flera enligt WII. Utvecklingen av nya användaranpassade alternativ som t.ex Spotify har skapat tydliga alternativ till fildelning.
Totalt så fildelade 1,5 miljoner svenskar över 18 år under 2008. Med tanke på att inga dommar enligt Ipred-lagen fallit ännu så finns många frågor och funderingar som fortfarande är obesvarade när det gäller fildelningen och lagstiftningen. Mona Sahlins uttalande om att lagen inte har fungerat delar jag till fullo. Den har ännu inte hjälpt upphovsmännen att få några pengar för sitt arbete.
Vi behöver en ny upphovsrätt och moderna lösningar för att kunna garantera upphovsmännen sina rättigheter. STIM har lämnat förslag med bland annat abonemang som tillåter fildelning där en summa går till de med upphovsrätt, precis som STIM fungerar i övrigt. Detta i kombination med förenklade tjänster och sänkta priser tror jag är en framkommlig väg för att adressera fildelningen, dagens lagstiftning är det inte.
Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen /
Nymedia på detta:
Frihet är inte gratis / Linander tycker / MiNimaliteter /
Krassman / In Your Face
1 kommentar:
Ipred är så 2008, vem laddar ens ner mp3:or längre? Det är streamat som gäller.
Skicka en kommentar