måndag, maj 17, 2010

Mina frågor till Lars Vilks

Gick direkt igång på Expressens inbjudan att få chatta med mannen som mer eller mindre konsekvent ser ut som en galning på alla publicerade bilder, jag ville chatta med Lars Vilks. Sagt och gjort, inte för att Lars kanske svarade på den viktigaste frågan men vadå, man kan ju inte få allt.


Krassman
Hej Lars. Först vill jag bara säga att jag tycker du har svartbälte i provokation och att du tester gränser på ett sätt som kan vara nog så viktigt. Två frågor. Har du planer på att provocera andra normer och kulturer som kan finns i samhället. Hur kan det komma sig att du ser mer eller mindre helgalen ut på alla bilder som publiceras?

Lars Vilks
Jag planerar inte provokationer. Jag tror faktiskt att de fungerar bäst om de är spontana. Därför ser jag mig inte om efter att provocera mest möjligt. Jag är intresserad av att utforska gränser men det är mycket sällan det uppstår någon allvarligare kontrovers.

Gammelmedia på detta:

Krassman / In Your Face

8 kommentarer:

loja sa...

Tänk om attackerna mot Vilks egentligen är konstinstallationer?

Krassman sa...

@Loja
Att de skulle vara planerade av Vilks själv har i alla fall min konspiratoriska hjärna tänkt, ett antal gånger.

Daniel. J sa...

Vad är det som säger att inte allt runt Wilks är fabricerat av någon anledning ?
Se i denna video hur stat och myndigheter konstruerar lögner att sprida i media för att dölja obekvämligheter.

http://www.youtube.com/watch?v=fkbsj4yybcQ

Johannes Forsblom sa...

Intressant artikel. Ska vi kalla Vilks för en konstnär eller för en aktivist? Och hur skiljer man konst från aktivism? När passerar konsten det sköna och förvandlas till ett uttryck för det fula? Kan det fula betraktas som konst?

Läsa gärna mer om min analys om Vilksaffären här:

http://darenpagatan.blogspot.com/2010/05/lars-vilks-med-ratt-att-kranka.html

Åke Forsmark sa...

Varför är hans utseende intressant? Man får lite lätt stirrande blick när man har såpass starka glasögon, jag har samma problem själv.

Och apropå "allt är sossarnas fel" så undrar jag som socialdemokrat var "mina" politiker håller hus i den här frågan.

Krassman sa...

@Åke Forsmark
Jag har sett bilder på Lars Vilks (rörliga) och de bilder som tidningar väljer att publicera på honom gör honom faktiskt ingen rättvisa.

Jag kan få känslan av att man försöker "sätta" en bild av Lars Vilks genom de bilder man väljer.

Din andra fråga förstod jag inte riktigt, förklara dig lite mer så skall jag se om jag fattar bättre...

Åke Forsmark sa...

Ja, jag undrar varför sossarna är så tysta i frågan men nu har jag sett att Mona Sahlin på en direkt fråga sagt att yttrandefriheten också gäller Vilks så då är jag nöjd. Ohly svarade något om att yttrandefrihet visserligen var viktigt men - jag tar detta ur minnet - "man ska ha i minne att Vilks konst syftar till att stärka rasism och islamafobi"

PeO sa...

Politikerna vill inte "fläcka ner sig" med denna debatt. Hur man än vrider sig blir det ju fel. Om politiker X säger att Vilks är snett ute blir denne anklagad för att tafsa på yttrandefrihet och demokrati. Om denna å andra sidan stödjer Vilks blir det anklagelser om islamofobi, rasism och att inte "respektera" nåns religion. Som att välja mellan pest eller kolera. Ohlys uttalande faller ju inom kategori 1.

Inte lätt att avara röstfiskande politiker i detta faller. Lättare att hålla sig borta. Men då inträder scanario tre - anklagad för feghet. Status just nu.