lördag, maj 08, 2010

Integritet och klimat

Sitter i det blå konserthuset i Gävle och lyssnar på det rödaste partiet. Vänsterpartiet har under helgen sin kongress här och nyfiken som man är så var det ju bara att pallra sig hit. Ombud från hela Sverige och en rad utställare är på plats. Så här lång har det bara resulterat i utgifter. Har nämligen lovat att köpa en av Jonas Sjöstedts böcker, signerad skall den dock bli.


Det som mest uppmärksammats idag är vilka prioriterade områden man skall ha i sin valplattform. Man har innan lunch beslutat att den skall innehålla målsättningen om sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Här vann ombudens linje mot partistyrelsen och resultatet är att frågan skall vara med i valplattformen. Hur det skall formuleras är dock osäkert.

Just nu så pågår debatten om klimat och miljöfrågan skall vara en av de prioriterade områdena. Många av ombudens anföranden handlar om att Vänsterpartiet skall vara ett rödgrönt alternativ. Partistyrelsen vill inte har för många prioriterade områden vilket är helt förståeligt, de yrkar på tre områden. Voteringen gav utfall till förmån för ytterligare ett prioriterat område vilket blir klimat och miljöfrågan.

Alice Åström talade under debatten om vilket samhälle som ökad övervakning ger. FRA-frågan och ökad kameraövervakning av våra medborgare. Josefin Brink talade även om hur detta påverkar arbetslivet där övervakning av anställda blir vanligare och vanligare. En engagerande och stark debatt med högt i tak vilket alltså gjorde att man lade till ytterligare ett prioriterat område till valplattformen.

Gammelmedia på detta:
DN / Aftonbladet / SvD / Expressen /

Nymedia på detta:
Johanna Melén / Kent Persson / Motpol / Scaber Nestor /Röda Malmö /Kulturbloggen /Emil Broberg /Alltid rött alltid rätt / Jonas Sjöstedt /
Homo Politicus / Jens Holm /

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

PeO sa...

Stämmer det verkligen att kongressen röstade fram att V skall driva på om 6 timmars arbetsdag? Att S samarbetar med dessa världsfrånvända revolutionsromatiker är en skam. S lovar 100000 (eller nåt) nya jobb men en av era samarbetspartner vill driva en fråga som gör svenska "arbetare" 25 % dyrare i ett svep. Samtidigt som vi vet att de i t.ex Kina finns 100-tals miljoner arbetare som gör jobbet för ca 10% av kostnaden och ca 500% effektivare och bättre. Bygga Volvobilar t.ex.

Det är ju precis denna typ av vansinne jag tjatat om i In Your Face kommentarer under lång tid. V är en kvarleva och en dinosaurie som borde dött för länge sen. Och med ca 5% i den senaste mätningen från Demoskop verkar det vara fler än jag som tycker att Ohly och hans parti borde tja, helt enkelt försvnna i historiens dimma.