torsdag, maj 06, 2010

När hoppet ställs till Demoskop

Visst kan dagens mätning från Demoskop ses som ett glädjande besked över att den jämna matchen som hösten val skall bli äntligen skulle vara igång, men tyvärr. Demoskop gör en liknande analys som i den mätningen som presenterades igår när det gällde förtroendet för den ekonomiska politiken. Man antyder att svenska folket gör tummen ner för det rödgröna budgetalternativet, tre dagar efter det att den presenterats.

En del ser ljuset, men det kan vara ett rödgrönt snabbtåg!

Jag gläds över borgerliga cykloper som Tokmoderaten som ser detta som ett trendbrott, som välsignelsen, som ljuset som skall lysa upp stigen som den borgerliga kadern vandrat i opinionens skuggiga dal. Jag gläds hjärtligt med min broder Antonsson och hans gelikar, men höjer ett manande finger. Vänta och se broder, vänta och se. Fallet blir så mycket längre och tyngre när allt hopp ställts till Demoskop (In Your Face boken, 3:e kapitlet, 2:a stycket)

Det ljus i tunneln som mina antagonister inom bloggsfären nu applåderar kan mycket väl vara ett rödgrönt snabbtåg som är på väg till Borås från Göteborg men jag tycker det är bra att min partisekreterare Ibrahim Baylan inte viftar bort mätningens resultat. Jag har tidigare skrivit att det rödgröna försprånget med viss oro. Risken är att siffrorna gör att arbete som skall göras "där ute" slår av på takten och att vi lutar oss tillbaka i trädgårdsmöblerna istället för att möta väljarna.

Jag kan även se att man har svårt att släppa personfixeringen kring Mona Sahlin. I artikeln kommenteras att Mona Sahlin inte önskade att uttala sig om mätningen. Detta trots att enskilda mätningar oftast kommenteras av partisekreteraren, Fredrik Reinfeldt nämns som av en händelse inte alls i artikeln. Man kan bara gissa sig till syftet med den kommentaren i artikeln. För övrigt vet alla att fler politiska utspel kommer att ske från samtliga partier. Den budget som presenterats från de båda blocken var början av en vårflod av borgerligt valfläsk och rödgröna satsningar för fler jobb, var så säkra.

Gammelmedia på detta:

Expressen / Expressen2 / SvD / Aftonbladet / SvD2

Nymedia på detta:

Tokmoderaten / Eva Buskas / Krohniskt / Peter Högberg / Rasmus Lenefors / Mina Moderata karameller / Kent Persson / Martin Moberg / Så var det / Peter Soilander / apg29 / Kulturbloggen / Karl Sigfrid /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Bara att sparka in den öppna dörren. Snälla du. När en mätning ger de Rödgröna en fördel är det ok och en bekräftelse på en trend. Nu kommer en mätning som kanske, kanske ger en liten fingervisning om att det är jämnt mellan blocken. Och då minsann är det inget att lita på. Surt sa Bill. Surare sa Bull.

Partistaten sa...

Helt rätt! Dagens mätning i Expressen visar att de rödgröna på intet sätt ska vänta sig en promenadseger. Men på ett sätt är det bra att detta sker nu. Så att de rödgröna blir medvetna om behovet av att vinna slaget även om de viktiga mittenväljarna. Slaget om Stockholm.

Kent K. sa...

Lite tankar om denna opinionsundersökning och att vissa media vill få det till att resultatet av undersökningen kan hänvisas till oppositionens presentation av sin skuggbudget!

Den påbörjades den 28/4, den 3/5 presenterade oppositionen sin budget.
1006 personer tillfrågades. Undersökningen gjordes under tot. 8 dagar. Det blir ca. 126 personer/dag. Det betyder att mellan den 28/4 tom den 2/5 (det är tot. 5 dagar) tillfrågades ca. 628 personer! Då skulle det återstå ca. 377 st. mellan den 3/5 och den 5/5, tre dagar. Är det i så fall rimligt att dessa 377 personer skulle ha reagerat så starkt på oppositionens budget att de vänt hela resultatet till att Alliansen tagit ledningen med 1,8%, om man då har i åtanke att de legat rejält under i alla undersökningar de senaste månaderna?

Om man vore lite konspiratorisk lagd kunde man nästan tro att den här undersökningen gjordes med "rätt" urval av personer, då den går totalt stick i stäv mot de undersökningar som presenterats de senaste månaderna!