onsdag, juli 18, 2007

Bra idé, när kommer sprututbytesprogrammet

Hivfallen bland Stockholms missbrukare ökar. Nu har Maria Beroendecentrum AB startat ett bussprojekt för att få en bild av smittoläget, i samarbete med Smittskyddsenheten vid Stockholms läns landsting och Karolinska Institutet. Testbussen är den första i Sverige och Missbrukarna erbjuds att testa sig för hiv i bussen samtidigt som man försöker motivera dem att inleda behandling för att få bukt med missbruket. Sedan 1987 så har man i Skåne ett sprututbytesprogram för narkomaner med mycket gott resultat.
Inför sprututbytesprogram i våra landsting

Sverigs riksdag tog beslut under 2006 att landstingen kan besluta om sprututbytesprogram skall startas, under förutsättning att men erbjuder narkomanerna att inleda behandling i samband med sprutbyten. Denna fråga kom upp i valet och då var det nobben från borgerligheten. Då vittande Kristina Axén Olins uttalde om en hållning full av fördommar och dålig kunskap. – Gud bevare mig. Det känns inte ansvarsfullt. Hemlösheten är konstant, tillgången på narkotika har ökat, vi har en överdödlighet av heroin, och brist på avgiftningsplatser. Att då starta ett sprututbytesprojekt vore verkligen en tragedi. Trots detta så påbörjas nu detta bussprojekt för sprutnarkomanerna i Stockholm. Vi får väl se när Kristina Axén Olin är mogen för att införa ett riktigt sprututbytesprogram, så inte privatpersoner behöver göra det.

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Marika B Hansen sa...

Det är tydligt att Kristina Axén Olin totalt har missuppfattat det uppdrag hon är vald att utföra då hon moraliserar över och värderar livsuppehållande insatser för en redan utsatt grupp. Det är just en sådan inställning som berövar de mest utsatta de mänskliga rättigheter vi inte annars aldrig skulle ifrågasätta. Det finns idag tex ingen självklar rätt för en missbrukande kvinna att få skydd från en man som misshandlar henne. Alla kvinnojourer jag känner till har ingen möjlighet att erbjuda missbrukande kvinnor stöd eller skydd med hänsyn till de barn som vistas där. Kommunen hjälper henne inte med en lägenhet om hon inte är beredd att ta emot behandling för sitt missbruk- hon gör inte vad hon kan för att bli självförsörjande. Hon har alltså inget annat val än att stanna kvar hos mannen som slår. Alla som vet något om de mekanismer som finns i beroendeproblematik och våld i nära relationer måste förstå att det är lite mycket begärt att sluta missbruka och bryta sig ur ett sådant förhållande på samma dag. Om Axén Olin tror att hon valdes för att sätta sig till doms över människor med helt andra livsvillkor än hennes egna skvallrar det om en hård och kall människosyn. De missförhållanden hon själv räknar upp är skäl nog för att införa ett sprututbytesprogram för att mildra konsekvenserna för individen! Om hon inte anser att det är narkomanerna som är roten till det onda förstås, då gör det ju inget om de blir hiv-smittade.

Krassman sa...

Mika: Word...eller som man säger, helt rätt.