fredag, juli 27, 2007

Det finns nästan inget "Svenskt kött"

I vår globaliserade värld så konsumerar vi mer än vad vi själva producerar. Vi är beroende av att import från andra länder för vår egen köttproduktion. Så mycket som 80% av av de odlingsytor som krävs för att framställa kraftfoder till kycklingar, grisar och kor i Sverige finns i dag i andra länder. I tropikerna odlas jätteräkor för vår konsumtion och för att ge plats åt dessa räkodlingar skövlas tropiska mangroveskogar vilket drabbar fiskbestånd och ökar skadan av kusterosion. Moderna transporter gör att vi dagligen kan få färsk fisk som fiskats på andra sidan jorden eftersom våra egna vatten inte räcker till.

Tänk på miljön och utvecklingsländerna, ät en Älg

Vi bedriver rovdrift på andra länders ekosystem samtidigt som vår överkonsumtion slår nya rekord. En ny studie visar att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden. Varför inte äta vegitarist en dag i veckan och när du skall äta kött så välj något vilt istället för något odlat. Energin som går åt för att få fram ett kilo nötbiff är fem gånger högre än för ett kilo älgbiff. Köp aborre istället för fiskpinnar som panerats och fileas i Kina.

Krassman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Men den där historien är ju en s.k. "anka"! Det handlar inte om nötkött, eftersom det mesta nötköttet är en biprodukt av mjölkproduktionen.
Ska vi mjölka älgkor alltså?
Eller ska vi sluta med att dricka mjölk och äta ost?

Lars Forslin sa...

Det är faktiskt ingen anka. Det används enorma mängder kraftfoder i mjölkproduktionen och att påstå att köttet är en biprodukt är nog inte riktigt sant eftersom varje ko bara tillåts kalva ett par gånger innan den slaktas. Alltså långt innan den naturliga livslängden är över.

Krassman sa...

Carl: Det är knappast någon "anka". Kolla länken så ser du att det är helt två skillda saker.http://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%B6tkreatur.