måndag, oktober 13, 2008

Bra könslösa argument

Superveckan är igång och äntligen så har Reinfeldt tillräckligt med mod att möta Mona Sahlin i debatten. Jag hade fullt upp att hålla koll på mailen under vår "live" sändning från partihjärtat på Sveavägen 68:a, men ett par synpunkter vill jag ändå att förmedla. Det var väl kanske inte så mycket oväntat som kom fram under debatten och jag tror det gick 10 minuter till att diskutera oppositionens trovärdighet i att kunna bilda ett regeringsdugligt alternativ. Det har varit en stökig vecka med lite hit och dit kring Vänsterpartiet, och det känns inte direkt som någon fördel. Jag tror dock att de flesta förstår att det är en sak att som borgerliga regeringen vara en politisk "vinflöjel" i sakfrågor jämfört med att försöka få ett parti att förstå vad som fordras för att vara en del i ett regeringsbildande. Det finns en poäng i att göra klart för alla vänsterpartister att om man inte är villig att ta ansvar för Sveriges ekonomi så kommer man aldrig heller att ingå i en regering. Jag har skrivit det förr och skriver det igen, känns som vänsterpartiet söker sig till att vara i opposition, oavsett regering.

6 partier har könslösa argument men KD får vetorätt av Reinfeldt

Tonen var vissa stunder ganska hård och jag tror tyvärr att vi tappade en del tittare på det, det blev för mycket pajkastning ett tag och nivån var vissa stunder lite väl låg. De borgerliga var uppenbart sura och kraftigt pressade och Mona, Ohly och Maria skulle har pratat ihop sig innan debatten bättre tycker jag. Jobb-frågan tog oppositionen galant men trovärdigheten i regeringsbildandet får vi absolut jobba på. Jag noterar 705 dagar kvar till valet idag så det är jag inte orolig för. Däremot är jag mycket mer oroade för de över 18 000 varsel som lagts den senaste månaden med detta borgerliga styre. Att som Reinfeldt skylla stigande kostnader för socialbidrag på invandrare och att den borgerliga regeringen inte ser det som ett jätteproblem att en halv miljon lämnat A-kassan, det är riktigt oroande. För att inte tala om frågan om könsneutrala äktenskap som är rena skämtet från den moderat styrda regeringen. När Reinfeldt berättade att denna fråga gällande könsneutrala äktenskap var mycket komplicerad och svår kan man ju undar vad han tycker om alla varsel och flykten från A-kassan. Det finns sex partier i riksdagen som alla har bra könslösa argument, men KD skall tydligen få ha tolkningsföreträde i den borgerliga regeringen. Känns detsom 2008? Knappst, känns mer som 1908 faktiskt.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Erik Laakso, Arvid Falk, Cattis på alliansfritt, Hartman och Toker


Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anonym sa...

Så KD har fått vetorätt i frågan om äktenskap för homosexuella? Börjar det inte bli dags att tillåta månggifte för övrigt? Alla partier som tar strid "för kärleken" (eller hur var det Mona sa?) måste ju rimligen även ställa upp på kärlek som involverar fler än två personer, eller hur?

Nåja. Om KD har vetorätt nu. Vad hade MP förra mandatperioden när det gäller biltullarna i Stockholm? Men där var det tvärt om. Ett enda litet marginalparti kräver biltullar, och så blir det. Allt för att Persson till varje pris ska ha makten (dessutom i ytterligare en minoritetsregeringskonstellation... Framöver slipper vi väl i alla fall det otyget får vi hoppas.)

Så frågan är varför det skulle var så mycket mer allvarligt denna gång? Eller är socialdemokraterna beredda att be om ursäkt för att man införde biltullarna ovanför stockholmarnas huvuden och vilja?

Anonym sa...

Vänta nu lite - "Däremot är jag mycket mer oroade för de över 18 000 varsel som lagts den senaste månaden med detta borgerliga styre". Nu slant du allt lite på tangenterna! Exakt VAD har det borgerliga styret med varslen på t.ex Volvo att göra? Detta är beslutet borta i USA och grundar sig på fel Volvo gjort de senaste tio åren (dvs byggt stora dyra preminumbilar som är helt fel!) och togs, indirekt, den dagen Volvo PV såldes.

Andra varsel är en naturlig del av en konjunkturnedgång och skulle kommit även om S, V eller SD suttit vid mankten.

Slutar aldrig förundras över er politruk, ehh förlåt politikers sätt att argumentera. Och exakt vad skule man göra åt varslen föreslår du? Skall "staten "gå in med pengar i varje företag som inte kan ha en verksamhet flexibel och kontrollerad nog för att kunna möta upp och nergångar i ekonomin skule vi inte ha mycket skattemedell kvar till skola och annat. Individen OCH företagen har ett ansvar att planera och vara föreberedda på förändringar. Ja och jag skrev INDIVIDEN. Hemskt eller hur. Vi kanske vill att folk skall tänka själva och inte bara gnälla när nåt händer i radhusidyllen Falukorv.

Äktenskap förresten? ÄR inte det ganska småbogerligt trams. En icke-fråga som blåses upp. Och KD hoppas vi ändå åker ur 2010.

Krassman sa...

Anonym: Eftersom regeringens propp gällande könsneutrala äktenskap stoppats så är det väl ganska uppenbart vilka som ligger bakom det. Sedan så kan vi väl bara konstatera anonym att det är en viss skillnad på biltullar och könsneutrala äktenskap.

Det ena handlar om en avgift och det andra om att alla människor skall ha samma rättigheter och möjligheter oavsett kön. Dessutom så är det ju faktiska så att Stockholmarna vill ha biltullarna, annars hade väl den borgerliga regeringen och den moderata majoriteten i Stockholm tagit bort den? Tycker nog att din analys haltar på ett par områden ändå.

Peo: Nej Peo, jag slant inte på kanpparna när jag skrev detta. Hade samma 18000 varsel lagt med en socialdemokratisk regering så hade jag inte varit lika orolig. Satsningarna på utbildningar och arbetsmarknadsåtgärder hade varit bättre och landet Sverige hade varit bättre rustat för att klara en lågkonjunktur.

Det borgerliga styret har naturligtvis inget med själva varslen att göra, däremot så har politiken ett ansvar att agera för att mildra skadan och ta hand om de omställningar som nu drabbar människor. Att då medvetet tvingat ut människor från A-kassan som denna borgerliga regering gjort för att på något sätt försvaga landets fackliga organisationer känns föga ansvarsfullt.

Björn Fridén sa...

Här måste jag nog ändå framhålla att det inlägg du länkar till är skrivet av Catti Ullström, jag kan inte ta åt mig äran för det.