tisdag, oktober 28, 2008

Är USA redo för en riktig president?

För varje gång jag läser om Barack Obama och valet i USA så väcks den här frågan i mitt huvud. Två män med nynazistiska sympatier åtalades på måndagen i en federal domstol, misstänkta för att ha planerat att mörda Barack Obama. Det är inte första gången polisen avslöjar mordplaner mot Barack Obama. I slutet av augusti greps fyra personer i Aurora (sorry Aurora), i Colorado, i samband med demokraternas partikonvent. En av männen var medlem i en vit maktgrupp och enligt polisen hade gruppen planerat att skjuta Obama när han höll sitt nomineringstal på en sportarena i Denver.

Är USA redo för kompetent politiskt ledarskap?

Tittar vi tillbaka i historien så är det ju ett tydligt mönster som "folkkära" ledare, presidenter och presidentkandidater mött i USA. Morden på Martin Luther King, John F Kennedy och Robert F Kennedy är väl de mest omtalade men totalt fyra av USA:s 43 presidenter har mördats och flera har utsatts för mordförsök och attentat. Mordförsöket av Ronald Reagan och det planerade mordförsöket på Richard Nixon är väl de mest omtalade av dessa. Jag är helt övertygad om att Barack Obama är redo för att leda USA mot en ny och bättre framtid, men är USA redo för att ledas av en riktig president den här gången?

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, The Aftonbladet

Nymedia på detta:
Jinge, Ord av Jerry, Arvid Falk

Krassman, In Your Face

9 kommentarer:

Anonym sa...

Vad vill du ha sagt med det där egentligen? Menar du att det skulle vara McCain som ligger bakom attentatsplanerna, eler vad? Helt meningslöst inlägg med skrämmande insinuationer.

Anonym sa...

Anonym: var läser du sen insinuationen, jag hittar den ingenstans?

Intressant fundering tycker jag, det är nog något som många funderat på. Jag tror att majoriteten av USA är redo, men framför allt så tror jag att USA behöver någon som tar tag i de svåra och jobbiga frågorna. Många sociala institutioner faller sönder och det är nog det som kommer kräva mest jobb när han väl sitter på plats.

Det finns även en frustration i det amerikanska samhället, enligt den litteratur jag läst på ämnet, där många känner att ingen för deras frågor... Obama kanske kan mobilisera de väljarna! :)

Ska iväg på möte om valet ikväll, ska ta med din fundering och fråga vad SSU:arna i Västerås tycker :)

Anonym sa...

Lisa:

Vad menar du med "[m]ånga sociala institutioner faller sönder..."?

Är det bara ett uttryck för svensk socialistimperialism; eller med andra ord att du försöker pådyvla USA ett system som inte finns där. Eller har du några faktiska exempel där man tydligt kan se att det finns en institution som faller sönder som dessutom behöver lagas?

Krassman sa...

Anonym: Om du själv inte kan läsa dig till vad jag vill ha sagt med inlägget så får jag väl hjälpa dig. Alla de mord, attentat och mordförsök som gjorts har drabbat ledar som varit "folkkära" med andra ord både demokrater och republikaner. Därför är min fråga om USA är redo att ledas av en kompetent ledare med tydliga mål och visioner.

Jag har läst 240 poäng i konspirationsteorier men du slår mig utan tvekan med hästlängder med din kommentar. Sedan så vill jag bara ta ett "concrete" exempel på det Amerikanska sönderfallet.

Vägnät och brorar underhålls inte på många platser i landet för att pengarna gått till "kriget mot terrorismen". Man väljer helt enkelt att prioritera detta istället för landets infrastruktur vilket tydligt visar att man tappat konceptet för vad som är för landets bästa.

Anonym sa...

Men när blev "vägnät och broar" en del av "sociala institutioner"? Det vore ju intressant att höra dig säga att det är bra för en arbetslös med låg a-kassa att det byggs en bro. Enda anledningen skulle väl vara för att kunna hoppa från den...

Anonym sa...

Problemet med presidentämbetet i USA är att det bara, eller till stor del i alla fall, är en front för nåt annat. Bush är typexemplet - karln kan ju knappast sätta ihop en vettig mening. De som VERKLIGEN styr är inte lika synliga och därmed mycket mer skrämmande. Denna tingens ordning har nog gällt ganska länge och de som blivit undanröjda har väl ofta varit de som försökt ändar på detta. Alternativt blivit offer för nån tokdåre med vapen. Som bekant finns det ett antal såna både i USA och annorstädes.

Landet är kanske redo, stora delar i alla fall. Men om man tar sig bortanför kusterna och innåt mellanvästerns hålor vet man ju inte vad som gäller.

Krassman sa...

Anonym 16.05: Men nu skojar du väl ändå med lilla mig. Infrastruktur är fortfarande en viktig åtgärd för att genomföra satsningar på den egna markanden och skapar många arbetstillfällen. Jag skrev även att det var ett "concrete" exempel men det kanske du inte tänkte på. Det är väl ändå någon som skall bygga bron.

Anonym sa...

Men du kan ju inte mena att en bro är en institution? Jag har inga problem med din keynesianska syn på ekonomi och arbetsmarknad, men att hävda att en bro är en social institution är väl ändå att ta för en betongsosse som du.

Poängen är att ni uttalar er gärna, men har väldigt lite på fötterna.

Anonym sa...

(Sorry Krassman men nu skriver jag lite långt här hos dig.)

Anonym: Som ett konkret exempel kan man säga att USAs decentraliserade och försäkringsbetonade, icke federala system för att ta hand om sjuka är på fallrepet eftersom till och med människor som har en sjukförsäkring nekas vård. Den frågan är något som Obama kommer att tvingas ta itu med om han vinner (något som han själv sagt att han ska försöka göra i steg).


Sen är det en självklarhet för den som har mer än grundläggande kunskaper om USA att landet har ett system som inte är som vårt. Det var poängen när landet skapades, att det inte skulle vara som Europa och det fortsätter att utvecklas så. Du verkar insinuera att jag inte kan något om USA vilket är något som du faktiskt inte vet något om, eftersom du inte känner mig eller vet vilka intressen jag har. Bara för att man är sosse behöver man inte hata USA, själv fascineras jag av landet. Men jag passar väl inte din "sossemall".