fredag, oktober 17, 2008

Ett gammalt nytt förslag

Idag så presenterade Marie Granlund som är ordförande i Socialdemokraternas rådslag om skolan att man har förslag på att staten skall ta över finansieringen av gymnasieskolan från kommunerna. Enligt förslaget ska staten även bestämma dimensioneringen och regionala nämnder ska avgöra var i landet olika gymnasieutbildningar ska finnas. Nämnderna beställer utbildningarna, som kommuner, friskolor och andra får lämna anbud om. Den som är bäst och billigast får utbildningen. – Vi tittar just nu på om man skulle kunna organisera gymnasieskolan på ett annat sätt. I dag är det i vissa kommuner en överetablering av en del program och i andra kommuner är det en underetablering. Det här blir inte speciellt bra för eleverna, säger Marie Granlund till Ekot.

Kanske staten skall vara med och fixa mössan i framtiden

Klart spännande idé. Det var Göran Persson som var kommunminister och låg bakom kommunaliseringen av gymnasieskolan 1989 och mycket har hänt sedan dess. Tanken var med kommunaliseringen att det regionala/lokala anknytningen skulle lyfta gymnasiskolornas resultat men vi kan idag se att vi är i ett helt annat läge. Vi kommer att ha minskande elevkullar under 10 år och överetableringen av gymnasiskolor är klart påtaglig i vissa delar av landet, medans i andra är den mer eller mindre obefintlig. Kravet om att åter ge staten huvudmannaskapet över gymnasiskolan har varit på lärarförbundens agenda under en tid och speciellt för Lärarnas riksförbund. Vi får väl återkomma till ämnet men det är en klart intressant tanke från rådslaget.

Gammelmedia på detta:

DS, SR, SvD

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Och målet är? Troligen att avskaffa friskolor och tvinga in landets unga i en S-styrd lagomskola där alla blir lika outbildade i "rättvisans" namn. DDR revisited.

Krassman sa...

Anonym: Målet är att komma åt problematiken gällande överetableringar och göra marknaden hållbar och långsiktig både för skolor i offentlig så som privat dift. Sedan så är skillnaderna på kvalitén alldeles för stora och jag tror att detta skulle kunna förbättras genom en mer samlad och långsiktig strategi för gymnasisekolan. Något som du tydligen inte delar eller har jag fel?