fredag, januari 16, 2009

Mycket liv för lite ull sa hon som klippte grisen

Det är fullt pådrag inom Kd när det gäller att frysa ut Lennart Sacrédeus från listan till Europaparlamentet. Trots att Sacrédeus hamnade på fjärde plats i provvalet som partiet genomförde så finns han inte med på den 55 namn långa listan. 1999 så gjorde Kd ett dunderval och fick 7,6% av rösterna vilket resulterade i två parlamentariker.

Kd:s nästa Europaparlamentariker!?

2004 var det lite mer nyktert och de fick ihop 5,7% av rösterna och en parlamentariker. Hur många platser det nu blir 2009 för dessa 55 personerna att slåss om vet vi ju inte men det blir väl svårt att skicka en halv så det blir väl i alla fall en hel parlamentariker om de har tur. Mycket internt stök och käbbel och man kan ju undra hur bra det känns för Kd:s ledning att behöva göra detta offentliga självmål på sitt partis egna demokrati.

Nymedia på detta:
Morian, Ingerö

Krassaman, In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

Krassman

"Mycket internt stök och käbbel och man kan ju undra hur bra det känns för Kd:s ledning att behöva göra detta offentliga självmål på sitt partis egna demokrati."

Man kan givetvis kritisera kd:s valberedning främst för att de inte ärligt berättar varför de inte vill ha med Sacredeus. Men hade du kritiserat centern likadant om de hade portat Sven-Olle Olsson (han som engagerade sig emot flyktingar i Sjöbo) från någon viktig centerlista eller om moderaterna portat Sten Andersson (nu sd-politiker) i en liknande situation?

Kanske du säger att man inte kan jämföra Sacredeus med Sten Andersson och Sven-Olle Olsson men det kan man visst då. Sacredeus har sagt att om man tillåter homoäktenskap kan det leda till accepterande av sex med djur sedan. Visserligen har han bett om ursäkt men det avslöjar ju hans resonemang ideologiskt. Om Sven-Olle Olsson sagt att mångkultur kan leda till accepterande av sex med kameler, hästar och andra djur hade du då klandrat centern för att de inte velat ha med honom på en centerlista trots han hamnade på fjärde plats i ett provval.

Eller är det så att du trots att du är homovänlig (för det vet jag du är) har lättare acceptera homofientliga politiker än främlingsfientliga politiker? Jag hoppas inte det.

Sacredeus platsar inte på listan på ett demokratiskt parti som säger sig värna allas lika värde. Så enkelt är det faktiskt.

Bengt Held

Anonym sa...

För övrigt så har exakt det här hänt inom moderaterna i Malmö. Sten Andersson, då riksdagsledamot för m, hamnade på plats 4 i provvalet till riksdagen för Malmö men fick inte någon plats på listan eftersom en del i partiet tyckte han var främlingsfientlig. Strax därefter lämnade han partiet och engagerade sig i sd.

Tycker du moderaterna i Malmö gjorde fel? Borde de ha säkrat en ny riksdagsperiod för Sten Andersson istället?

Försök nu inte skaffa partipolitiska poänger genom att de är m, c och kd som är exemplen här. Ni sossar har också problem med främlingsfientliga politiker internt det vet nog varje sosse. Om inte annat blev det avslöjat vid valstugereportaget 2002.

Det här är en PRINCIPdebatt. Ska partier acceptera internt populära politiker som inte följer respekt för allas lika värde utan är extremt intolerant mot invandrare, homosexuella, transpersoner, muslimer etc?

Det är en intressant diskussion och jag förväntar mig iofs inte att du ska ha ett givet svar.

Bengt Held
Liberal

Krassman sa...

Bengt: Visst kan man jämföra Lennart Sacredeus med de tidigare politikerna du nämner. Jag delar din uppfattning att om man har personer inom sitt parti som inte delar partiets grundläggande värderingar så borde de uteslutas, och så enkelt är det faktiskt.

Så låt oss se nu om Kd spakar Lennart från sitt parti. Sedan tycker jag att din kommentar om Sten Andersson och Moderaternas agerande är helt korrekt. Men däremot så skall vi komma ihåg att även om det finns likheter mellan fallen så skiljer dom sig mer än vad det finns likheter. Frågan varför inte Kd agerar som moderaterna då gjorde blir ju dock ännu större och viktigare.

Hanteringen pekar ju verkligen på det problem som Kd har intern med den grupperingen som tillhör den kristna högern inom partiet.

Din kommentar om valstugedebatten gjorde även att Socialdemokrater fick lämna sina politiska uppdrag så vad som får dig att tro att jag skriver om Sacredeus hantering och gör partipolitik av det vet jag faktiskt inte och tycker är konstigt att du tar upp. Tycker själv att jag skrivit om detta ur ett principiellt perspektiv men du får påminna mig om jag skrivit om det ur ett partipolitiskt.

Om en socialdemokrat inte delar partiets grundläggande värderingar så är dom inte socialdemokrater och vi har även tidigare uteslutit andra medlemmar mot bakgrund av detta. Man kan ju hoppas att även borgerliga partier är villiga att göra detta. Det är mitt svar på detta och Kd offentliga självmål på sitt partis egna demokrati är ett faktum. Hade dom värnat den så hade Sacredeus inte varit medlem i deras parti längre och därmed hade detta aldrig uppstått. Nu har dom istället själva skapat ett ännu större problem än vad säkert Sacredeus själv är.