tisdag, februari 08, 2011

Vägen till en gated community

I Stockholm så finns Sveriges fattigaste och Sveriges rikaste befolkning, och klyftan mellan de två ökar. En avgörande faktor till detta är den under lång tid mer eller mindre obefintliga bostadspolitiken, och då talar jag om bostadspolitiken för att främja blandade boendeformer. Experter förklarar den ökade segregationen med 90-talets alla ombildningar till bostadsrätter. De senaste 20 åren har antalet bostadsrätter mer än fördubblats och prislappen för en central lägenhet skenar i väg.


Den enkla förklaringsmodellen från politiken till detta är att alla vill bli miljonärer. Det kanske är en god tanke men att göra det genom att privatisera hyresrätter till underpris på en bostadsmarknad i obalans visar vilken väg huvudstaden har framför sig. Det är en väg som sakta men säkert kommer att omvandla hela Stockholm, till en gated community. I DN läser jag att mycket forskning pekar på att en blandning av olika sociala grupper är bra för samhället.

Personer med låg utbildning och låga inkomster påverkas positivt av att bo integrerat med medelklassen, exempelvis för vuxnas karriär och barnens prestationer i skolan. Å andra sidan så har ju Moderaternas gruppledare i riksdagen, Anna Kinberg Batra, slagit fast för länge sedan att Stockholmare är mycket smartare än lantisar. Frågan blir då hur länge det kommer gälla, om alla i storstan kommer vara som karaktärerna i Solsidan.

Gammelmedia på detta:
DN /

Nymedia på detta:
Martin Moberg / Storstad / Svensson / Lasses Blogg / Alltid rött alltid rätt / Peter Högberg / (S)ebastians tankar / Röda Malmö /

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Marielle sa...

Och då är det ju extra tråkigt att sossarna i min hemkommun agerar på samma sätt, tråkigt! Utförsälning av allmännyttan står på agendan även denna period.

Krassman sa...

@Marielle
Ett blandat bestånd är alltså det önskvärda, men att utförsäljningarna påverkar mer en den egna kommunen är väl knappast någon överraskning. Trist agerande vilket behöver motiveras, vilket jag förutsätter att det gjorts.

Alla smutsiga detaljer sa...

Förutsätter? Varför då?

Spiff sa...

Gäsp!!! Snarare ganska märkligt om Stockholm INTE skulle gå samma väg som hela övriga världen...
Myglet med hyresrätter, och märkliga politiska hyressättningar, skapade snarare en mycket konstigt och ICKE-fungerande bostadsmarknad under väldigt många år i Stockholm. Bostadslotteri och mygel, samt några rejäla "vinnare" bara...

Spiff sa...

En par frågor.
Om nu innerstan består av endast en väldigt liten del av stadens totala lägenheter. Vem skall "blandas"?
X-antal murare och sotare? Byråkrater och sättare finns knappt längre, så de som bor där får flytta. Och hur många journalister får det egentligen bo på söder?
Kan någon enda ha ett reellt "behov" av att bo i just innerstaden?
Inser du hur knepigt det blir och varför myglet bara förvärras...