onsdag, december 08, 2010

Förvaltare och förvandlare

I dag så publicerar en duo av föredettingar och Novus en undersökning om partiernas tillväxtpotential. Resultatet av denna undersökning andas att Socialdemokratiska väljare just nu har högre trovärdighet för partiet än vad partiet själv uttrycker i mångt och mycket. Åtta av tio Socialdemokratiska väljare tror att partiet kommer att öka sitt väljarstöd i nästa val. Fyra av tio tror till och med att stödet kommer att bli mycket större.

Två delegater från det tidigare förtroenderådet...

Detta är naturligtvis mycket glädjande och lovande men det sätter även fokus på att Socialdemokraterna måste klara den botox och identitets-behandling som partiet nu måste genomföra. Visst så måste partiets politik utvecklas och omprövas men det handlar inte om att bränna hela partiprogrammet på bål som en del verkar tro. Precis som många gånger tidigare så tror jag att kommande Socialdemokratiska kongresser klarar att leverera en aptitretande politik för väljarna, men det är själva botoxet identitetsbiten som jag kan känner oro inför.

Jag skriver botox för att det handlar om synen på partiet och identitet för att det handlar om vad som kännetecknar partiet. Den interna kulturen behöver lyftas ut i dagsljuset och en del troll som sitter kvar och surar i den Socialdemokratiska grottan behöver bäras ut och ersättas med tyckare och tänkare. Samma sak som Moderatern fick genomföra efter fiaskot med Bo Lundgren 2002. Förvaltare behöver ersättas av förvandlare för att Socialdemokraterna skall kunna uppnå denna potential som våra väljare ger uttryck för.

Novus och de två föredettingarna lyfter även fram Moderaternas tillväxtpotential hos väljarna. Enligt mätningen så är 50 procent beredda att rösta på Moderaterna och 45 procent på Socialdemokraterna. Det finns alltså ordentligt med utrymme för en rafflande politisk framtid och om 1382 dagar är det dags igen för väljarna att avgöra vilka som skall få förtroendet för att bygga Sverige starkare.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: