fredag, december 31, 2010

Borgerliga plattityder

I dag så tar Reinfeldt till orda i SvD. Som seden bjuder när minoritetsregeringens galjonsfigur tar till orda så är det landsfaderliga brösttoner som basuneras, och precis som vanligt så blir bilden av verkligheten som han beskriver från sitt elfenbenstorn överensstämmande med sanningen i mycket små portioner. Reinfeldt skriver om nya reformer, och presenterar gamla förslag som så här långt vidgat klyftan inom alla de områden som han beskriver.

Det ser allt jämt ut som att alliansens plan, istället för att hålla ihop landet, är att mer pengar skall läggas på att bibehålla eller göra skillnaderna större och tydligare i vårt avlånga land. Reinfeldt tillskriver den borgerliga arbetslinjen valsegern 2010, en arbetslinje som enligt gällande prognoser kommer uppvisa samma arbetslöshet 2014 som den gjorde när alliansen vann valet 2006. Tyvärr Reinfeldt, en valanalys kräver lite mer än detta för att imponera.

Den kritiken som Reinfeldt fått för att ha slut på idéer verkar passerat propagandaminster Per Schlingmann helt. I artikeln så kokar man om den gamla soppan och vart förnyelsen i politiken finns är det ingen som vet, speciellt inte Reinfeldt själv. Det viktigaste insatsen för jobb är skattesänkningar, de konkreta förslagen uteblir, men skattesänkningarna finns kvar. Noterar att kampen mot utanförskapet som var på agendan 2006 nu återigen infinner sig i Moderaternas vokabulär. Det var ju ganska tyst om utanförskapet under valrörelsen.

Som nummer två kommer skolan. En skola som tydligt uppvisat att klyftorna ökar mellan eleverna skall nu få nytt betygssystem, ny lärarutbildning, lärarlegitimation, förstärkta insatser för fortbildning av lärare samt skarpare och tydligare kunskapskrav i skolan. Hur alla elever skall ges möjlighet att klara detta verkar vara helt och hållet en fråga om högre krav och utökad kompetens hos lärarna. En förklaring som jag tror utelämnar en hel del, och lämnar en hel del mer att önska.

Som nummer tre kommer pensionärerna. Nya skattesänkningar är att vänta, trots att Reinfeldt själv ansåg att den rödgröna skattesänkningen som förslogs mot pensionärerna var att sänka skatterna för miljonärer. Klyftan mellan de som arbetet och de som arbetar kommer ändå att bestå i Reinfeldts Sverige, eftersom ett nytt steg jobbskatteavdraget är prioriterat. Ordningen är ju känd sedan länge i det borgerliga Sverige. Det skall löna sig att arbeta, att ha arbetat skall inte löna sig, oavsett vilka plattityder som Reinfeldt nu väljer att använda.

Som nummer fyra skriver Schlingmann om att man skall fortsätta att ta ansvar för Sverige. Hur klyftorna skall minskas, klimatet skall värnas, välfärden utvecklas och hur jämställdheten skall ökas nämns inget. Artikeln avslutas med följande ord som inte kan ses som något annat än borgerliga plattityder där politiken ekar innehållslöst: "Ett Sverige som håller samman, utvecklas och låter människor växa". Hade mannen i elfenbenstornet hade haft den ambitionen borde de reformer som nämns varit något mer än samma gammal skåpmat.

Gammelmedia på detta:
SvD /

Nymedia på detta:
Kent Persson / Peter Andersson / Tokmoderaten / Alltid rött alltid rätt /

Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: