tisdag, december 21, 2010

Gör skolan avgiftsfri

Sverige är ett unikt land på många sätt. Ett sätt som gör Sverige unikt är våra friskolor, inte att de är just privata bolag utan det som är unikt är att friskolorna och deras ägare får göra enorma vinster på våra skattepengar. Vi är ett av de få länderna i Europa som har ett så tillåtande system och jag hoppas att debatten om i vems fickor våra skattemedel hamnar ökar i samma takt som friskolornas miljardvinster har gjort.Rapport har gått igenom alla Sveriges 600 skolor som drivs som aktiebolag. 150 av dom gjorde vinster på över en miljon kronor och totalt var det rörelsevinster på 800 miljoner kronor i dessa 600 bolag, 800 miljoner av våra skattepengar. Nu talas det om att kunna begränsa dessa vinster. Klyftorna mellan eleverna ökar, vinsterna tillfaller riskakapitalbolag istället för de elever som behöver ökade resurser.

Samtidigt som detta sker, helt enligt lagens mening så får föräldrar betala dolda avgifter för sina barns skolgång. Detta eftersom lagstiftningen kring detta befinner sig i en gråzon. Enligt skollagen ska skolan i princip vara avgiftsfri, men bestämmelserna medger att det får förekomma enstaka inslag som kan medföra en obetydlig kostnad för eleverna.

Skolinspektionen har titta på detta och av förarbetena framgår att det inte avgöra vad som är en obetydlig kostnad. Det får helt ekelt avgöras av huvudmannen för skolan i varje enskilt fall. Jag kan med glädje konstatera att det fakltiskt finns kommuner som är villiga att göra detta istället för att befinna sig i gråzonen av lagen.

I dag kan vi läsa i Sydöstran att Karlskrona kommun nu inför enhelt avgiftsfri grundskola. Socialdemokraterna har genom Paul Melén satt frågan i ljuset och Patrik Hansson (S) som är 2:e vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden är särskilt nöjd över att det från och med nu är slut med bussavgifter och annat som barnen fått betala extra för i skolan. Socialdemokraterna i Karlskrona har tagit steget, nu är frågan när övriga Sverige kommer att följa efter?

Gammelmedia på detta:
Sydöstran / Sydöstran2 / DN /

Nymedia på detta:
Martin Moberg /

Mycket läsvärt:
Eva-Lena Jansson om SD:s ställningstaganden kring A-kassan
Veronica Palm om Primegate
Lena Sommestad om Primegate


Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Spiff sa...

Det är sossarna och vänstern som via sin politiska agenda för skolan sedan 60-talet, drivit det hit.
Om de hade låtit skolan var det den är till för, nämligen lärande, tror jag inte vi hade haft den situation vi har.
Så grattis, ni har baxat ännu ett lass skit ända hit...