onsdag, december 29, 2010

Låt proffsen sköta puffarna

Till nyårshelgen så kommer otaliga människor att få uppsöka sjukvård på grund av skador som uppkommit av fyrverkerier. Trots att det infördes ett förbud mot smällare för snart tio år sedan har minskningen av skador uteblivit. Varje år skadas 250-300 personer så allvarligt av fyrverkerier att de behöver uppsöka en akutmottagning. Dessutom orsakar fyrverkerier stor oro för många djur och stora skador på byggnader och annan egendom.

Av dem som vårdas på sjukhus till följd av fyrverkeriolyckor är nästan nio av tio män och drygt 40 procent är yngre än 18 år. 70 % av de som uppsöker vård är män under 25 år. Eftersom att de flesta skadade är just yngre män kan man misstänka att mörkertalet för antalet skadade är stort. Det kan ju knappast ses som tufft att bli skadad av en raket på fyllan, därför söker man inte vård. Visst har antalet som vårdas på sjukhus efter sina skador minskat, men att tala om att det skett någon förändring kring beteendet kring fyrverkerier är det inte, något mer måste verkligen till.

Låt proffsen sköta detta istället för Svensson...

Lagstiftningen kring fyrverkerierna och försäljningen är omfattande och jag uppfattar dom som ett rent lapptäcke. Det har länge varit olagligt att köpa ut fyrverkerier till personer under 18 år och sedan september i år har lagen förtydligats. Jag tror dock inte vi kommer få se många "langare" som får en rättslig påföljd av sitt agerande. Först när försäljning till privatpersoner förbjuds kommer vi få se skillnad i statistiken. Så länge män i "odödlig ålder" har möjligheten att lägga sina fingrar på fyrverkerier och tända sina stubiner, efter några stadiga innanför västen, så kommer inget att ske med antalet olyckor.

Jag uppskattar fyrverkerier vid nyår och alla andra festliga tillfällen när det används, men sett mot den historik som finns på ämnet bör man överlåta detta till professionen och de som är utbildade på området. Kunde prinsessan Victoria avstå fyrverkerier på sitt bröllop så kan vi vanlig dödliga säkert göra det samma. Jag anser att för att vi skall minska skador på människor, djur och vår miljö så bör försäljning av fyrverkerier till privatpersoner förbjudas.

Gammelmedia på fyrverkerier:
DN / SvD / SvD2 / DN2 / SvD3 / SvD4 / DN3 /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Håller helt med i detta mannen! Det trista är ju att detta skrivs och uppmärksammas varje nyår med samma resultat. Såg i morse en artikel nånstans där man intervjuade folk som köpte fyrverkerier. Miljöhänsyn? Tycker du att det är roligt? Typiska frågor. En mamma köpte "ut" åt sin 12 åriga som som börjat uppskatta smällar och hon tyckde det var såå kul. En annan snubbe köpte för 3000 spänn och hans motivering var "Man måste ju vara värst i kvarteret!". Gonatt!

Anonym sa...

Helt klart räcker det med de fyrverkeri som hålls av kommunen. Om inte annat så för alla de djur som lider av detta, alla som har haft en skotträdd hund vet vilket helvete detta är.

Anonym sa...

Vad i helskotta skulle de syssla med i förorterna i nyårsveckan annars? Bränna bildäck och slå sönder butiker...
Kanske, bara kanske så uppskattar de ett litet fönster av frihet, hur irriterande det än kan te sig för er borgarbrackor som har råd att anlita proffs!