måndag, december 20, 2010

Primegate fortsätter

I dag meddelar Arenagruppen att man bryter med PR-byrån Prime. När Primegate uppdagades så hade skulle jag precis kliva på planet för en helg i Köpenhamn, nyheten har jag därför mest följt sporadiskt. Efter att nu läst bloggare, Aftonbladets uppföljning och i dag mailet från Arenagruppen så kan det vara dags att skriva ner sina egna tankar om det inträffade.

Bakgrunden känner de flesta men kan tålas att repeteras. Aftonbladet har avslöjat att Svenskt Näringsliv givit Prime ett uppdrag värt fyra miljoner kronor för att försöka påverka Socialdemokraterna mot en mer tillväxtvänlig riktning. Första felet man gjorde här från Svenskt Näringsliv var att tro att det skulle behövas ett projekt inom Socialdemokrater för att driva tillväxtvänlig politik. Hade man läst på lite av historien så hade näringslivet kunna spara fyra miljoner och en PR-byrå från ett av de mest pinsamma avslöjandena inom branchens historia.

Mitt parti har en historia av att inte lyssna på andra, än de inom familjen. En historia som har sina för och nacksdelar. Men i den takt samhället och politiken förändras så tror jag det är klokt att lyssna på sina familjelmedlemmar, men även på de som befinner sig på ett längre avstånd från barmen. Eller som den kinesiska författaren till boken Krigskonsten (Art of War), Sun Tzu, uttryckte det "keep your friends close, but your enemies closer". Meningsmotståndare och personer med andra ingångar och erfarenheter kan vara väl värda att lyssna till, för att man sedan fattar sina egna beslut.

Öppenheten inom partiet lämnar en hel del mer att önska och smusslet kring val av partiordförande och det genomförda förtroenderådet är två bra exempel på detta. Primegate gör att Arengruppen bryter med Prime för att skademinimera och som Johan Westerhom så träffande uttrycker effekten: "Prime kommer gissningsvis fortsätta att misslyckas med sin egen krishantering, de kommer sannolikt – i god socialdemokratisk anda – sluta sig för omvärlden och hoppas att förtroendet återskapas som i ett trollslag".

Det tycks som att vi Socialdemokrater nu uppvisar ett trackreckord som är sämre än Kungahusets. Den 19:e juni fick Victoria sin kille från Ockelbo, nog för att uppslutningen inte var vad man räknat med men bilden av kungahuset var i det närmaste obefläckad. Sex månader senare är hans majestät nationens största skämt. Internation skvallerprss fylls till bredden och hans egen dotter vill inte ens medveka på Nobelmiddagen på grund av uppståndelsen.

Vi Socialdemokrater förlorade valet men blev ändå Sveriges största parti. Tre månader senare är vi på väg ner mot 25 procent i sympatier, en avgående ledare som offrats av partiet och enskillda profiler som uttrycker politik som strider mot kongressbeslut och avlagda vallöften. Kommer vi nu låta historien upprepa sig? Kommer vi sluta oss för att lösa frågorna gällande bemanning och kommande produkter själva, utan att lyssna på andra. Då tror jag vi riskerar se utspel om att vi skall bli tillväxtfientliga och samtidigt ompröva avskaffandet av monarkins arvsprincip inom kort. Vi kan bättre, och det vet jag.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

Anonym sa...

En byrå med en gigantisk läcka.
Försöker att branden sin släcka.
Med tvång och hot
Vi ska råda bot
Ingen ska byrån befläcka


God Jul alla Prime-medarbetare.

Spiff sa...

"Mitt parti har en historia av att inte lyssna på andra, än de inom familjen."...
Men om "familjen" är dysfunktionell då? Eller bara väldigt obegåvad, kanske besluten blir därefter...
Inavel och nepotism, samt en total ovilja att se verkligheten för vad den är, har fört er till ert eget ättestupa.
B.la. Du har med ditt raljerande språk och oförsonliga stil på din blogg, bevisat just hur dåligt anpassade ni är till anpassning och influenser. Sorry!

Anonym sa...

Ganska typiskt. De få kompetenta "kamrater" ni har, skräms snart iväg till riktiga arbeten...
Analys någon?