måndag, december 06, 2010

Jag nominerar Wikileaks till Nobelpris

Efterskalven från Wikileaks jordbävnings avslöjande gällande världspolisens diplomatiska arbete fortsätter på både internationell och nationell nivå. Nu är det Sveriges hemliga informations utbyte med USA som diskuteras i det offentliga. Som vanligt när det är något som är hemligt så är syftet att verksamheten skall ske i det dålda från befolkningen och den offentliga debatten.

Dagens ämne kring det hemliga samarbetet när det gäller övervakning av terrormisstänkta hade tveklöst kunna påverkat Piratpartiets reella möjligheter att ettablera sig som politiskt parti, inte därmed sagt att den frågan nu är avgjord. Men hade denna fråga blivit aktuell under FRA-debatten så är jag övertygad om att det hade haft effekt.


Vad Wikileaks har mer att läcka kommer att skaka politiken på många plan och det faktum att Sverige har haft långtgående hemliga samarbeten med USA i denna fråga kommer göra att grävande jornalister kommer fortsätta att gräva. Beatrice Ask meddelar att hon inte har något att dölja, ett uttalande som vittnar om detta bara är början på detta kapitel i Wikileaks historian.
Det är nog lite för sent för att nu utropa nya Nobelpristagare för i år men jag vill i alla fall nominera Wikileaks till kommande års fredspris i Alfred Nobels ära. Visst så kommer huvuden att rulla på metaforiskt och fysiskt av Wikileaks avslöjanden men jag är helt övertygad om att vi kommer att få se en bättre värld när detta epos i politisk omskrivning är slut.

Alfred Nobels testamente säger att priset skall tilldelas dem som "hafva gjort menskligheten den största nytta" och att en femtedel tilldelas "den som har verkat mest eller best för folkens förbrödrande och afskaffande eller minskning af stående arméer samt bildande och spridande af fredskongresser". Något som jag är helt övertygad att Wikileaks kommer att bidra till.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Expressen / Aftonbladet / Aftonbladet2 / Expressen2 / SvD2 / DN2 / DN3 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Jinge / Åsikter om allt / Jens Holm / Annarkia / Thomas Böhlmark / Röda Malmö / Alltid rött alltid rätt / Kilden & Åsman / Peter Andersson / Svensson / Vardagskrig / Röda Berget / Martin Moberg / Ipse Cogita / Kulturbloggen / Hartman / Johan Westerholm / Klartexten /

Krassman / In Your Face

7 kommentarer:

Anonym sa...

Nobelpris i vad? Fred?
Ja, detta verkar verkligen skapa och bevara världsfreden :)

hahahahahaha

För den delen skulle Assange vara i bra sällskap med andra krigshetsare och banditer som Martti Ahtisaari, Al Gore, Yassir Arafat och Henry Kissinger. :)

Krassman sa...

@Anonym
Men vadå, att alla politiker som håller på med massa ofog och filibustrar blir förbannande är ju bara ett sundhetstecken.

Jag tror inte att Assange är någon krigshetsare, snarer en sanningsavslöjare. Att sanningen svider vet vi men den verka svida mer för vissa än för andra.

Alltid Rött Alltid Rätt sa...

Den nomineringen ställer jag mer än gärna upp på. Poängen är inte Assanges syfte enligt mig, utan den faktiska effekten, vilket mycket väl kan bli en fredligare och ärligare värld.

PeO sa...

Tragiskt att se att ni vänstermänniskor är så bottenlöst naiva. Vad har Wikileaks åstadkommit med dessa avslöjanden om det diplomatiska spelet? Effektivt omöligjort diplomatiskt arbete på många plan. Ni pratar om att huvuden kommer att rulla och det stämmer ju. Huvuden på oskyldiga medborgare i länder där diplomatin ofta varit det enda som stått mellan dem och totalt kaos och krig. Att Sverige haft *hemligt* samarbete med NATO / USA vet väl alla som nån gång gjort militärtjänsten i t.ex Svenska Flygvapnet eller Armén.

"Fredskongersser" utan diplomati, både öppen och "tyst" kommer ju aldrig att fungera i praktiken då olika parter kommer att börja bråka och det inte finns en "domare" - domaren är diplomati. Tänk en fotbollsmatch mellan Djurgården och AIK (med vidhängande "supporters") UTAN domare. Nä, inte jag heller.

Och om man inte än fattat att Assange och Wikileaks är direkt farliga kan man ju undra över varför dom avslöjar sammanställningar över civila och militära vilka mål det finns som kan - OM dom slås ut
i vissa kombinationer - störta bl.a USA och UK i totlat kaos. Dvs en ren ABC bok över hur en terrororganisation kan agera.

Tänk för f*n lite längre än era näsor och försök, snälla att koppla bort USA hatet för en gångs skull. Snälla?

Krassman sa...

@Peo
Spännande att du ser detta med ett par glasögon om att det skulle handa om ett USA hat. Här kan jag tycka att du själv borde tänka en aning längre än ditt egna tryne.

Det är knappast så att Wikileaks är USA:s problem alena. Att lyfta deras diplomatiska arbete till de skyhöga nivåer som du gör genom att lyfta den till att varit det enda som stått mellan medborgare och totalt kaos och krig.

Vad vi vet om kvalitén på USA:s diplomati tycker jag skall vara osagt, dessutom så tvivlar jag starkt på att de skulle kunna var den enda makten som förhindrar kaos och krig, något som jag tycker du tillskriver dom.

Visst så har krigen i Iraq och Afghanistan bidragit till positiva processer, men det är knappast en solskenssaga. Nog för att Barack Obama fått Nobels fredspris, men att USA har otaliga liv på sitt samvetet som inte bidragit till ökad fred i världen är ett faktum.

Släpp hörnflaggan Peo och försök istället att se vad en nyordning kan innebära för diplomatin på vår planet.

PeO sa...

Jag har ju inte nånstans höjt USAs diplomatiska arbete till skyarna som du påstår utan pekar på diplomatin globalt. Som du säger påverkar detta länder långt bortanför USA. Dvs diplomati som kan betyda liv eller död i många fall. Diplomati som i svensk, norsk t.ex.

Denna nyordning som du talar om, vad skulle den innebära enligt dig? Jag kanske är dum och naiv men diplomati innebär ju att i mångt och mycket jobba i det dolda. Ofta helt enkelt av tvång. Om denna möjlighet tas bort blir ju diplomatens roll nergraderad till att stå vid sida om och se när nationer, klaner, religiösa grupper etc pucklar på varandra. Då blir ju de stora ländernas makt - USA, Kina, Sovjet - ännu större och mer sansade länder som kanske Norge eller Japan blir helt offside. Är det det du menar med nyordning?

Krassman sa...

@Peo
Eftersom avslöjandena som nu gjorts har röjt Amerikanska diplomatiska kontakter och deras tolkning av läget så förutsatte jag att det var USA:s diplomatiska och politiska hållning som vi refererade till. Bara för att USA:s diplomatiska tolkningar står med brallorna nere behöver inte betyda att Sveriges, Nigerias och Belgiens diplomati har byxorna vid knäna, eller tycker du det?

Nyordningen är att USA:s sanning har fått en ny tolkning, och med det en konkurrens. Att beskriva världen och vad som krävs för att hålla stater från krig eller förhindra folkmord har fått en annan aktör än USA, det är nyordningen.

Visst så kan det skrämma att det skall vara upp till andra enskilda länder, eller grupper av länder att leverera "sanningen" men att det skulle vara negativt med konkurrens på detta område tycker jag inte att det är.

Att mena att diplomatin är död i och med Wikileaks avslöjanden av USA:s taffliga analyser och det som media väljer att agera på är inte en helttäckande analys eller problembeskrivning. Bättre kan du PEO, det vet jag.