onsdag, december 01, 2010

Julian får dela grotta med Usama

Nu har Interpol satt upp Julian Assange på sin "most wanted list". Hans namn har tidigare funnits med på den inofficiella listan men i dagsläget så är Wikileaks grundare och huvudprofil en av världens mest eftersökta brottsmisstänkta.


Visst så kanske jag har läst över 200 poäng i konspirationsteorier men jag kommer ändå hävda att det är naivt att tro att grunden till detta är misstankarna om våldtäkt som finns mot honom. Han är begärd häktad i din frånvaro av svensk polis men jag misstänker ändå att det ligger fler påtryckningar bakom detta beslut.

Wikileaks har torgfört att man kommer att publicera dokument gällande en Amerikansk bank och att USA i dagsläget ser Wikileaks och Julian Assange som en del i kriget mot terrorismen tycker jag blir tydligare för varje dag som går. Ett par publiceringar till från Wikileaks och Usama Bin Laden kommer få en smal, blek pojke i vuxenålder som sidekick i sin grotta i Afghanistan, lyxvåning i Pakistan, friggebod i Växjö, eller vad han nu bor.

USA har fått en ny och sofistikerad fiende, och med tanke på all den information som Wikileaks verkar få, och ha tillgång till, är det en kraftfull fiende. En fiende som kan orsaka det mäktiga USA mer skada politiskt, och därigenom ekonomiskt, än vad vilket bombdåd som helst kan uppnå. Jag är övertygad om att USA och omvärlden kommer få svårare nötter att knäcka av den gode Assange än de han levererat tidigare. Synd bara att allt detta överskuggar det faktum att han är misstänkt för ett fruktansvärt brott, det brottet är våldtäkt.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / DN / SvD / SvD2 / DN2 / SvD3 / Expressen / Expressen2 / Expressen3 /

Nymedia på detta:
Mina Moderata karameller / Kommunisternas blogg / Intressant / Haggaj / Jinge /

Krassman / In Your Face

4 kommentarer:

Emma sa...

Menar du inte Växjö? Eller finns det ett Växsjö?
Hur som helst, när har någonsin interpol efterlyst en våldtäktsman? Tycker det är synd att få goda människor att tro att rättsväsendet skulle lyfta ett finger för våldtäktsoffer.. Inte lätt för Julian. Inte lätt för Amerikanarna när de står där med rumpan bar :(

LeoB sa...

Rimligtvis har väl efterlysningen inget som helst med de eventuella våldtäkterna att göra.

Utom att Assange inte säkert kan misstänkas och därmed lagligen internationellt efterlysas och jagas för något brott vid Wikileaks publiceringar.

Och det inser givetvis alla som läser om Wikileaks. Hur man nu än ser på Wikileaks.

Anonym sa...

Ja... Säga vad man vill om makteliten men de tar allvarliga brott som våldtäkt mot kvinnor på allvar. Som kvinna känner jag en stor trygghet med att de verkligen tar detta problem på allvar.
Att veta att alla misstänkta våldtäktsmän nu kommer att lysas av Interpol gör att vi kvinnor vågar röra oss ute på ett annat sätt..... Att veta att nu lägger polis och åklagare ner resurser på dessa undersökningar (hur snabbt gick det inte att få J. Assange häktad?) Nu blir inte dessa brott liggandes längre på åklagarnas skrivbord utan hanteras snabbt och effektivt.
Känns bra att kunna säga att polisen i mitt land tar våldtäkter på fullaste allvar.
Gydvan
Ps, viss sarkasm kan förekomma i mitt inlägg

PeO sa...

Nu är det ju inte bara USA som drabbas vad än alla i Sverige som hatar USA av reflex eller med ryggmärgen än säger. Många andra länder får en släng av sleven (t.ex Norges och USAs rena blåsning av oss i Gripen affären) och här kan man se vad den typ av fundamentalism som Assange och hans gelikar propagerar egentligen är. Wikileaks avslöjanden slår ju blint åt alla håll utan undantag.

Man propagerar för "det öppna samhället" och "information wants to be free" men själva är man mycket hemliga och osynliga. Tydligen är Assange ingen vän av att äta sig egen medicin eller på ren svenska en jävla hycklare. Dessutom en farlig sådan.

Förresten har jag inte nånstans sett nån murvel som tänker ett steg längre. VAd är det som säger att Wikileaks inte "doktorerat" sina uppgifter? Vilka står bakom och vad är deras egentliga syfte? Vem finansierar Wikileaks? Och varför? Att bara säga att "vi vill dra ner brallorna på USA" är inte riktigt nog? Vem vinner på deras avslöjanden? I slutändan ingen utan resultatet är i stället misstänksamhet och "dåliga vibbar" mellan en mängd nationer som i slutändan kan bli riktigt illa. Men de är klart - allt är ju ändå USAs fel, eller hur Lars Ohly ;-)?