söndag, december 05, 2010

Wikileaks värre än BP

Wikileaks verkar i dagsläget överträffat vad Al-Qaida, Abu Nidal, Hizbollah och alla andra terrorgrupper presterat i sitt mål att tvinga USA på knä. En USA-diplomat uppger till Reuters att "Ingen talar med USA längre", vilket egentligen inte borde vara så konstigt. Diplomatiska kontakter med USA har ju efter den senaste tidens läckor visat sig vara helt förödande eftersom även den tysta diplomatin flitigt dokumenterats.
En läcka som bleknar vid jämförelse...

– Ingen vill tala med oss. Ärligt talat är det väldigt, väldigt allvarligt. Det går inte att överdriva. En del måste fortfarande tala med oss, men de har börjat fråga saker som "kommer ni att skriva dom det här?". Diplomaten befarar att det kommer att ta mellan två och fem år att bygga upp förtroendet igen.

Själv kan jag tycka att denna okända diplomat gör ett antagande som kanske kan känns vara något förhastat. För USA att bygga upp sitt förtroende i diplomatiska kontakter kan gott och väl dröja, men även ske snabbare än på den tiden. Allt beror nämligen på vad Wikileaks kommer att göra här näst och om man klarar att tysta Julian Assange. Det är i dagsläget Wikileak som äger frågan om USA och i stort sett hela världens framtida diplomati.

Wikileaks påverkar inte bara enskilda stater. Efter det att Socialdemokraternas talesperson i utrikesfrågor, Urban Ahlin, förekommit i USA:s korrespondens så påverkar det även enskilda partier och personer. Detta är dessutom bara början, början av en kedjereaktion som Wikileaks inleder. Wikileaks släpper sina dokument, gammelmedia tar vid och granskar och sedan så är jakten igång, understödd av bloggosfären.

Det skall bli intressant och se hur man från USA och övriga stater nu skall försöka täta den här globala läckan som Julian Assange och Wikileaks utgör. USA drabbades tidigare av en gigantisk oljeläcka i Mexikanska golfen som orsakade stor skada för naturen, ekonomin och politiken. Jag tror att USA saknar problemen med BP och den läckan, för den nuvarande läckan kan kosta USA bra mycket mer än den förra.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / Aftonbladet / Expressen / Aftonbladet2 /

Nymedia på detta:

Polaritet, politik och religion / Röda Malmö / Anybody´s place / Ipse Cogita / Zac´s åsikter på ett fat / Jinge / Röda Berget / Sugbloggen / Alltid rött alltid rätt / Vardagskrig
/

Krassman / In Your Face

1 kommentar:

Robert Tadjer sa...

Intressant analys. Detta är allvarligt. Vi får ta en rejäl fundering om vår självgodhet gällande yttrandefrihet. Det skulle vara önskvärt med en svensk politiker som träder fram och tar sitt ansvar på samma sätt som Ron Paul har gjort i USA.