torsdag, juni 12, 2008

Debattartikel från NT idag

Så kom den äntligen i dagens NT, debattartikeln som jag och Hanna Stymne Bratt skrivit.

Kjell Jansson skyller ifrån sig
På kommunfullmäktige den 26 maj talade Kjell Jansson om turerna kring kommundirektören Lilian Erikssons agerande gällande utbildningschefen Nils-Gunnar Berganders avhopp.

Kjell Jansson menade att han inte har någon skuld i frågan alls och tvådde sina händer från skuld och ansvar. Han menade att han inte haft någon skuld eller inblandning i Lilian Erikssons agerande över huvudtaget. Med andra ord skulle Lilian Eriksson drivit den politiska frågan om att privatisera kommunal verksamhet på eget bevåg mot vår tidigare utbildningschef. Det är ett påstående som vi finner föga troligt, speciellt som Kjell Jansson sade att han är tydlig i sitt ledarskap och ofta pekar med hela handen.

För moderaterna i Norrtälje kommun var Lilian
Eriksson troligen den bästa kommundirektören man kunnat ha, hon agerade enligt moderaternas politik. De övriga borgerliga småpartierna i kommunen delade inte moderaternas glädjeyra och insåg att något måste göras, precis som vi socialdemokrater gjorde.

Huruvida Lilian Eriksson agerade på Kjell Janssons direktiv eller inte kanske inte är av största betydelse. Vad som dock är av betydelse är att Kjell Jansson i allra högsta grad känt till vad som försiggått.

Dessutom sade Kjell Jansson att vi från oppositionen ljugit i artiklar i tidningen. Vi undrar vad han menade. Är det inte sant att två förvaltningschefer, socialchefen och utbildningschefen sagt upp sig i protest mot kommunledningens sätt att hantera kommunen? Är det inte sant att folkpartiet, centerpartiet och kristdemokraternas representanter i kommunstyrelsens arbetsutskott skrivit under Lilian Erikssons avsägelse?

En annan sak som är lite märkligt i den här historien är att Kjell Jansson och andra moderater försöker lägga över skulden på oss socialdemokrater och låter påskina att det skulle vara vårt agerande som orsakat kommundirektörens ofrivilliga avgång.
Vi är i opposition, det är den borgerliga alliansen som styr kommunen. Om Kjell Jansson inte orkar eller kan hålla ihop sina alliansbröder och -systrar så är det knappast socialdemokraternas fel. Det ansvaret ligger helt och hållet på Kjell Jansson själv. Om bördan är för tung att bära, då finns det ju andra som kan och vill ta ansvar för kommunen.

Nu när Nils-Gunnar Bergander gjort sin sista dag i kommunen så väntade vi med spänning på att beslut om rekryteringsförfarande skulle tas. Vi fick ju så sent som på fullmäktigemötet den 26 maj höra att rekryteringarna inom kommunen till höga chefer gjordes enligt konstens alla regler.

Vi såg framför oss en hantering med framtagande av kravprofil, annonsering, anställningsintervjuer och kontakter med lämnade referenser. Precis som det ska gå till i vår kommun, allt enligt Kjell Jansson själv.

På kommunstyrelsens arbetsutskott den 28 maj beslutade en enig borgerlig majoritet att Ulf Gustavsson skall bli förvaltningschef för det nya utbildningskontoret som nu bildas. Vi ser detta som en ren borgerlig partipolitisk tillsättning. Ulf Gustafsson kanske är rätt man för jobbet som högsta chef för denna förvaltning med en budget på över en miljard, men varför är det så bråttom? Har vi inte längre tid att göra våra rekryteringar på det sätt som Kjell Jansson beskrev inför kommunfullmäktige?

Vi är oroliga över hur personalpolitiken ser ut i vår kommun. Vi är oroliga att våra anställda inte känner öppenhet och delaktighet i besluten som tas. Vi socialdemokrater vill att våra anställda skall känna sig motiverade och delaktiga.

Den senaste tiden märker vi av att politiken blivit hårdare. Man fortsätter att underbudgetera verksamheter som har med omsorg, barn och utbildning att göra. Socialnämnden går med underskott, Tiohundra AB har ekonomiska problem som drabbar vårdtagare och anställda. Lägg till kommande underskott som medför besparingar inom gymnasieskolan.
Allt detta sker när kommunens resultat visar på överskott. Vi är oroliga över den förda politiken och kommunens utveckling.

Kristian Krassman, s
vice ordförande
utbildningsnämnden
Hanna Stymne Bratt, s
vice ordförande
socialnämnden

Krassman, In Your Face

10 kommentarer:

Unknown sa...

Den är så himla bra. Tog hem tidningen från jobbet. En arbetskamrat frågade om det verkligen är "på detta viset"?

Daniel Mathisen sa...

Bra jobbat där. Antar att du hinner mellan kaffeklunkarna i runda huset. Är det inte dags att Norrtälje AK köper upp NT som husorgan och fixar in dig och Ramming som ledarskribenter snart? Bara en idé.

Anonym sa...

Men krassman, lägg ner. Klart att sossarna har nåt med saken att göra. om ni tyckte kommundirektören gjorde ett så bra jobb skulle ni ju inte vara med att sparka henne. att det sedan var för att det fanns slitningar inom alliansen är en helt annan sak. men klart som fan att ni var med och gav henne sparken. moderaterna gjorde det inte. slut ljug så du tror dig själv, pinsamt är ordet.

Catarina sa...

Bra artikel och bättre ledarskribenter i NT behövs. Synd att jag aldrig får till något nu för tiden trots att jag aldrig sover.

Krassman sa...

Anonym: Vart kan du hitta någonstans där jag skriver att vi socialdemokrater inte var med och tog beslutet att Lillian Eriksson skulle skiljas från sin tjänst. Hennes förtroende hos tre av de borgerliga partierna och oss i opositionen var förbrukat och det hade varit omöjligt för henne att fortsätta sitt arbete, det förstår säkert du oxå.

Vi tycker Lillian gjort ett dåligt jobb , eftersom hon drivit politiska frågor åt det moderata kommunalrådet Kjell Jansson men den uppfattningen du kanske inte delar? En majoritet av moderaterna i deras fullmäktige grupp står bakom Lillian Eriksson men det är långt ifrån alla som gör det av dessa moderater och tycker att detta har varit ett lyckat politiskt agerande.

Anonym sa...

alla kommuner i sverige är politiskt styrda organisationer, därför är det väl naturligt att en kommundirektör driver och genomför politiska beslut. om eriksson inte gjort det skulle hon med all rätt få sparken.

kom inte och säg att ni har gjort någon en tjänst, som ni vill påskina. trycksvärta blir man smutsig av, inte ren.

Krassman sa...

Anonym: Nu skall du skall inte spela dummare än du är. Kommuners tjänstemän och chefer skall genomföra politiska beslut, inte driva politik själva.

Fick svaret på min interpellation till Kjell Jansson och nu skriver även han att det är nämnderna som utformar och för politiken och inte tjänstemän eller han som kommunalråd, men du kanske inte delar hans uppfattningen heller.

Du menar alltså på fullaste allvar att Lillian Eriksson skulle suttit kvar på sin post, eller vad är det du försöker påskina? Tror du på allvar att det hade fungerat för henne att fortsätta som chef för samtliga förvaltningar när det inte finns en majoritet i kommun ledningen som har hennes förtroende. Kom ihåg att vi arbetar på uppdrag från kommunens innvånare och måste ta ett helhets ansvar för kommunens framtid. Något som är farligt är bara ha en åsikt och inte insikt "Anonym".

Anonym sa...

Boooring!!!

Hade inte en katt fastnat i ett träd någonstans också?? Lokalpolitik och blaskor måste vara något av det mest futtiga vi har i ankdammen..

Anonym sa...

du arbetar ju knappast på uppdrag av medborgarna, man måste ju ha med fackmedelemskortet om du en ska prata med en..hycklare

Krassman sa...

Anonym 08.03: Ja det kanske kan verka lite futtigt ibland men det påverkar människors vardag mer än du tror och det engagerar verkligen , i alla fall mig.

Anonym 09.40: Vadå, är du en av de tre icke medlemmar som jag nekat facklig hjälp så kan jag ganska lätt räkna ut vem du är. Alla tre med god anledning kan jag säga. Om det nu var det du menade? Vad det nu har med mitt politiska uppdrag att göra "Anonym" får du nog ta och förtydlig för jag förstår det inte riktigt.