måndag, juni 30, 2008

Tilltänkt socialchef hoppar av

Farsen i Norrtälje där de borgerliga partierna egenhändigt tillsätter cheferna fortsätter. Så sent som för en vecka sedan beslutade den borgerliga majoriteten i kommunen att anställa Tony Wallin (tidigare personalchef) till ny socialchef i Norrtälje kommun. Protesterna blev naturligtvis massiva från oss i oppositionen och från personalen, och resultatet lät inte vänta på sig. I dag meddelar NT att Tony Wallin tar tillbaka sin intresseanmälan till tjänsten som socialchef. Om nu Tony Wallin tänker gå tillbaka till sin tjänst som personachef för kommunen vet ingen. Om han nu inte har förtroende hos personalen att bli socialchef så kan man ju undra om han är lämplig att fortsätta som personalchef. Här får väl Tony Wallin ta en funderare på om det inte är bästa tänkbara läge att hitta något annat att pyssla med om förtroendet för honom är så lågt, han har ju nu varit personalchef i 17 år. Här nedan är en artikel som jag och Hanna hade i tidningen förra veckan på ämnet med Tonys utnämnande.

”Det är inte bara personalärenden vi håller på med. Vi får en del grejer gjorda också”, sade Kjell Jansson på kommunfullmäktige i måndags, vilket även citerades i NT den 25 juni 2008. Två förvaltningschefer, socialchefen och utbildningschefen har sagt upp sig i protest mot kommunledningens sätt att hantera kommunen, kommundirektören fick sparken av alla partier i kommunstyrelsen utom moderaterna. Nu har också chefen för skolhälsovården, Margareta Kriisa valt att lämna sin post. Vi förstår om det är så att Kjell Jansson och andra från den moderatstyrda majoriteten tycker det är besvärande att fokus ligger på detta. Det är ju ett stort misslyckande och ett utslag för ett mycket dåligt ledarskap.
På fullmäktige den 24 juni fick vi lyssna till vad Kjell Jansson kallade för en halvtids rapport. En lista med beslut som den moderatstyrda majoriteten i kommunen har fattat. Många beslut som vi socialdemokrater även deltagit i men det bjuder vi så gärna på. Vi tror nu att vi förstår varför Kjell Jansson vill uppmärksamma oss på att det inte bara är personalärenden de håller på med, han ville förvarna oss för nästa. Sagt och gjort, nu har nämligen den moderatstyrda majoriteten beslutat att göra ytterligare en politisk tillsättning av en hög chefsposition i kommunen, vår nya socialchef.


På kommunfullmäktiges så sent som den 26/5 berättade Kjell Jansson om hur rekryteringarna inom kommunen till höga chefsposter ska göras. Med en hantering som innebär bland annat kravprofil, annonsering, anställningsintervjuer och kontakter med lämnade referenser. På kommunstyrelsens arbetsutskott den 28/5 beslutades en enig borgerlig majoritet att Ulf Gustavsson skall bli förvaltningschef för det nya utbildningskontoret som skall bildas. Vi såg detta som en ren borgerlig partipolitisk tillsättning och nu är det alltså dags för nästa. Norrtälje kommuns personalchef Tony Wallin skall nu få uppdraget som ny socialchef i Norrtälje kommun. Tony Wallin kan vara helt rätt man för jobbet men varför är det så bråttom? Har vi inte längre tid att göra våra rekryteringar på det sätt som Kjell Jansson beskrev inför kommunfullmäktige så sent som för en månad sedan?

Vi är oroliga över hur personalpolitiken ser ut i vår kommun. Vi är oroliga över att vår kommuns namn har skadats och att vi kommer få svårt att rekrytera kompetenta medarbetare. Något som de två senaste chefstillsättningarna vittnar om. Vi är oroliga att våra anställda inte känner öppenhet och delaktighet i besluten som tas. Vi socialdemokrater kräver att rekryteringen av chefer i vår kommun skall förhandlas med de fackliga organisationerna och göras enligt de rutiner som kommunen har. Om den moderatstyrda majoriteten inte tycker att de har tid att göra rätt nu så undrar vi när de kommer att ha tid att göra rätt över huvudtaget.

Hanna Stymne Bratt (s) Vice ordförande i Socialnämnden
Kristian Krassman (s) Vice ordförande i utbildningsnämnden


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Catarina sa...

Ja, vad ska man säga. Här sitter man på landet utan dator och tidningsprenumerationen hade jag glömt betala så jag blev utan tidning i över två veckor. Ingenting vet man för majoriteten i den här kommunen får ju lite saker gjorda mest hela tiden. Kort visit vid dator här och har förhoppningsvis även lokalblaska nästa vecka så att man inte kommer tillbaka som en rudis efter sommaren.