tisdag, juni 17, 2008

Sälj Ekerö Bostäder...

...och borgerligheten på Ekerö begår politiskt självmord. Att sälja ut kommuners tillgångar istället för att använda skatten ser vi på ett antal ställen. I Upplands Väsby ville kommunen sälja 10% av Väsby Hem för ge pengarna till kommunen, detta gillades inte av länsrätten och det stoppades. Nu vill borgerligheten på Ekerö rädda ekonomin genom att sälja Ekerö Bostäder och här kanske det blir en lokal folkomröstning. Att jag får eksem av denna borgerliga kortsiktiga och oansvariga politik är väl ingen överraskning men på Ekerö så har till och med en moderater engagerat sig mot detta. Per Eskilsson, som fram till 2006 hade förtroendeuppdrag för moderaterna i kommunen har ägnat sig åt dörrknackning gällande försäljning av Ekerö Bostäder. –Det här en mycket viktig affär som man försöker driva igenom kuppartat. Som moderat skulle jag önska att det inte behövdes någon allmännytta, men marknaden fungerar inte perfekt och då måste kommunen gå in. Vi behöver hyresrätter för de unga och för äldre som inte orkar bo kvar i villan, säger han.

Kom igen nu då, sälj bolaget och begå politisk självmord !!!

Skönt att se att det finns moderater som vågar ta ställning och erkänna att marknaden inte har alla lösningar. Lagen säger att en lokal folkomröstning kan väckas genom att 5% av de röstberättigade kräver det. Det är kommunfullmäktige som avgör den frågan, och har naturligtvis rätten att säga nej. Namninsamlingen på Ekerö har nu passerat 10% och vips så har en del borgerliga insett att denna ideologiska utförsäljning kan komma leda till deras politiska död. I en motion kräver fp tillsammans med en kd-ledamot att kommunen avvaktar med försäljningen, och att man först utreder om den kommunala ekonomin kan förbättras på annat sätt. Vi får väl se om de övriga borgerliga på Ekerö klarar att piska en majoritet att mot bättre vetande och all överlevnadsinstinkt genomföra denna affär. Vilket kanske ändå vore det bästa, då kommer väl Ekerö med all säkerhet aldrig få borgerligt styre igen.

-------------------------------------------------------
Under strecket (tack Erik Laakso)

Ett stort Grattis till min kompis Anders som igår fick en påringning från moderaterna i Stockholm, de undrade nämligen varför han inte betalt avgiften till partiet på två år. Anders berättade då ett och annat för killen som ringde från moderaterna om vad han nu tycker om det partiet som han stog på listan för till valet 2006. Grattis igen Anders, du är nu en fri man.

Krassman, In Your Face

8 kommentarer:

Anonym sa...

Bostäderna i Väsby är sålda sedan länge, och fler lär det bli eftersom man erbjudit i stort sett alla att ombilda till bostadsrätt. En minskning från ca. 9000 till ca. 5000 lägenheter är visionen, som med stor säkerhet uppfylls under innevaranade och nästa år. Länsrätten beviljade inhibition, kommunen lade ner fallet och överklagade inte. Pengarna finns nu i bolaget, och därmed även i kommunkoncernen som Alliansen fortfarande bestämmer över.

I övrigt har verksamhetsöverföringar inom skolan och förskolan genomförts samt kundval införts inom hemtjänsten. Framöver planeras ökad valfrihet inom äldreboenden och familjeomsorgen, gymnasiet.

Anonym sa...

Tack & Tack?? Skicka pengar! *gapskratt*

Krassman sa...

Bino: När det gäller Väsby så var det kanske bara första steget med 10% och vi får väl se om det blir samma visa med Roslags Bostäder i Norrtälje. Hanteringen är ju direkt kopierad från Väsby Hem vad jag vet och du kan räkna med samma agerande från vår sida när det gäller utdelningen av bolagets vinst från försäljningen. Pengarna finns i bolaget och tillhör bolaget och inte kommunfullmäktige vilket är en viss skillnad.

Du tyckas mena att privatisering av kommunal verksamhet ger ökad valfrihet vilket jag inte förstår. Det är ju ingen ny verksamhet som påbörjas utan bara ägandet som ändras, samt att den fortfarande är skattefinansierad. Vad skulle den ökade valfiheten bestå av menar du=? Tack för att du berättar att ni vill privatisera våra gymnasieskolor, det sade nämligen moderaterna i nämnden nej till sist men nu vet jag mer med andra ord.

Anonym sa...

Nej Krassman, ökad valfrihet i Upplands Väsbys gymnasieskolor, med nyetableringar. Jag kanske var lite otydlig på den punkten. Hela inlägget rör Upplands Väsby.

Vad gäller den ekonomiska biten så är Väsbyhem ett av Upplands Väsby kommun helägt bolag. Väsbyhems verksamhet styrs således av kommunfullmäktige genom ägardirektiv. Pengarna finns, precis som jag skrev tidigare, i koncernen.

Krassman sa...

Bino: Länsrätten gör tolkningen att uttaget av de 167 miljonerna strider mot lag 2003:348 om skälig utdelning från allmännyttiga bolag. Det är ju därför pengarna ligger kvar i Väsby Hems ekonomi.

Även om du skriver att pengarna finns inom koncernen så kan ju inte koncernenledningen (KS au) tillgodo räkna sig intäkterna och använda dom. Eller har jag fel?

Anonym sa...

Nja, det finns inget AU i KS, men kommunfullmäktige kan genom ägardirektiv använda pengarna på ett sätt som inte skulle strida av dig nämnda paragraf. Pengarna får i dagsläget inte delas ut för fritt disponerande av kommunen, men är fortfarande inte fria för bolagsstyrelsen, som i sin tur är politiskt tillsatt, att använda.

Hur som haver, Väsbyhem sitter på en massa pengar, korrekt. Regeringsutredning pågår dock huruvida en sådan begränsningsregel är förenlig med EG-rätt.

Anonym sa...

Varför Bloggar du inte om FRA-frågan? Du brukar ju annars vara så snabb att kommentera alliansens ställningstagande i olika frågor. FRA frågan har ju minst sagt rört om i grytan. Varför så tyst från din sida?

Krassman sa...

Jacob: Jag har tänkt mycket på frågan men kände att jag var sent ute. Har dessutom haft fullt upp med annat än bloggen dessa dagar. Vi får se imorgon när beslutet skall tas i kammaren, då kanske det kommer något här på In Your Face.