torsdag, december 23, 2010

När lyfts frågan från sportsidorna?

Återigen så har påstådda supporters visat sitt rätta jag. Ännu en gång kan vi konstatera att ett derby i Stockholm sänkt oss skandalrubriker och jag frågar mig återigen varför och hur länge skall vi ställa upp på detta pubertala trams. Gårdagens fiasko har enligt media sin upprinnelse efter det att en ung tjej blivit knuffad. Mannen som knuffade henne ska ha vägrat att be om ursäkt och blev då misshandlad. När ordningsvakter ingrep utbröt kalabalik och AIK-fans misshandlade sina egna säkerhetsvakter.

Inga julklappar till er era töntar....

Jag har skrivit om fotbollsvåldet otalig gånger och varje gång det sker så undrar jag om man skall man skratta eller gråta, skall man bli förvånad eller bara rycka på axlarna åt dessa Neandeltalare. Men när har övriga samhället fått nog? Hur länge skall våra skattemedel användas till Poliser som får göra massinsatser för miljoner på oilka matcher istället för att jaga riktiga brottslingar? Hur länge skall dessa nyheter förpassas till sportsidorna och inte på debbattsidorna.

Jag ställer mig även frågande till klubbarnas, polisens och politikers arbete kring våldet. Varje gång en matchskandal utspelts och barnfamiljer få fly läktarna tycker jag det låter likadant från de som kan göra något åt problemen. Den här gången är det en snabb rapport som skall lösa problemen. Ett av förslagen är att man inte skall sälja biljetter till motståndarnas supporters för att hindra att onsdagens fisko upprepar sig vid nästa derby denb 11:e januari. Själv ställer jag mig tveksam till att derby problematiken inom hockyn nu skulle vara avklarad.

Jag tror att problematiken med supportervåldet kommer att lösas först är det blir en allmän angelägenhet och när samhället utanför idrotten sätter upp en nolltolerans mot läktarvåldet. Ett första steg för att nå detta är att media tar ett nytt tänk och inte sätter frågan i karrantän på sina respektive sportsidor. Först när allmänheten reagerar på dessa påstådda supporters och kosnaderna för samhället så kommer de reella lösningarna att presenteras. I dagsläget är det alldeles för många som blundar.....

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Hugo sa...

Tycker du inte att sportsidorna skriver spaltmeter redan om minsta sak som sker på svenska läktare? Och självklart alltid om de negativa sakerna, senaste en possetiv kommentar om det otroliga stöd som är på de flesta matcher kommenterades får man ju leta med ljus och lykta efter.

Och när ska det skrivas om de otroliga summor som klubbarna drar in till statskassan?

Anonym sa...

Varför bry mig, jag skiter helt i hockey, så låt det stå på sportsidorna. För mig kan de lika bra få som straff att spela utan pubilk hela säsongen, båda klubbarna.
Varför ska vi andra betala alla poliser m.m som måste vara med under matcherna. Låt de som bråkar få betala hela kalaset.

Krassman sa...

@Hugo
Just min poäng, det är sportsidorna som skriver om detta, nästan helt uteslutande. Som om det vore ett internt problem. Debatten måste byta arena från sporten till det övriga samhället.

Att sporten sedan drar in stora summor till statskassan. Visst så får Riksidrottsförbundet 1,5 miljarder att ge till alla idrottsföreningarna samt att kommunerna ger ca 1 miljard. Hur stora vinster somklubbarna gör och hur mycket skatt de betalar är INTE ett skäl till acceptera dessa påstådda supporters agerande.

@Anonym
Förstår ditt tänk och jag tror att det är jut den typen av ställningstaganden som du gjort som måste fram. Att klubbarna skall få betala hela poliskosnaderna kanske är en del i lösning men jag tror inte vem som står för notan förändrar den kulturen som finns inom firmor och supporterklubbar. De skiter nog fullständigt i vilket nämligen.

Steffe P sa...

Varför skall det vara så svårt? Låt lagen betala fullt ut och sen gå i konkurs. Hugo? Vilka otroliga summor talar du om?! Ta min hemstad Uppsala där skitklubben Sirius genom åren fått miljoner i lån efterskänkta. Det enda dessa "klubbar" tjatar om är arenor och mer arenor. Dags att lägga ner ALLT stöd från staten om inte klubbarna distanserar sig från supporterklubbarna om dessa inte kan hantera sig själva.

Jävla daltande med idrotten från politikernas sida. Men med tanke på att dessa politiker ofta är avdankade idrottsmän eller ledare så lär detta vansinne fortsätta.

Anonym sa...

Politiker och jurister får också sluta stödja bråkmakare. Vid en tidigare match filmades hur en huligan kastade en gatsten och skadade en polisman. Men i tings- och hovrätt kunde man inte skilja på ett papp-pakets och stens kastbana.
PUL ger inte rätt att registrera bråkmakare.
Förr kunde polisen bussa bråkstakar långt från händelsernas centrum. Det får man inte längre, inte längre än att bråkstakarna är tillbaka snabbare än polisen.
Varför kan man inte ge ordningsbot på platsen, som vid hastighetsöverträdelser?
Som sagt, politiker och jurister gör allt för att understödja huliganism.