lördag, mars 14, 2009

Girighetens elitstyrka och moraliskt fritt fall

Moralen hos toppföreträdare är inte i gungning, den är i ett läge av fritt fall. Rapporter om bonusar, gratifikationer och liv i lyx har avslöjats hos näringsliv, styrelsetoppar, banker och fondförvaltare. Allt i spåren av varsel, besparingar, sänkt utdelning och minskade pensioner för ”vanligt folk”. Tredje AP-fonden, SEB och nu senast AMF-pension kan nu ställa sig till denna skara som vi nu kan titulera som girighetens elitstyrka. Hur mycket mer som finns att hitta vet vi inte men att det är slut här kan jag knappast tro. För att ge debatten lite ny näring så dammade jag av en rapport från revisionsföretaget Öhrlings Pricewaterhouse Coopers från november 2008.

Rapporten visade på följande siffror. 30 procent av de svenska börsföretagen sjösatte nya bonusprogram under första halvåret av 2008, trots tydliga tecken på kommande lågkonjunktur. Motsvarande siffra för samma period 2007 är 24 procent. Samtidigt minskade antalet bonusprogram riktade till företagens samtliga anställda. Att sko sig så länge det går tycker jag väl kan sammanfatta de nyligen avslöjade affärerna. Det som dessutom skrämmer ännu mer är dessa styrelser och ledningars reaktioner när deras löner, bonusar och gratifikationer avslöjats. Där har de stått, till synes oförstående med bortförklaringar och givit ett handlingsförlamade intryck. De skickar verkligen signalen att de tycker att de är värda alla dessa pengar. Moraliskt fritt fall är ordet.

Gammelmedia på detta:
DN, DN2, Aftonbladet, SvD, SvD2, SvD3, DN3

Krassman, In Your Face

6 kommentarer:

Tokmoderaten sa...

...och även här har vi en samsyn. MEN vi anställda på Södersjukhuset AB får i år en bonus på 3100 per anställd för att vi producerat mer vård inom budget - till skillnad mot det stora jukhuset i Solna/Huddinge. Första gången i landstingets historia!

Anonym sa...

Det utgår en lön för utfört arbete. Allt annat är ren girighet.

Anonym sa...

Antonsson:

Budget är en sak,resultat en annan.

Anonym sa...

Moral. Ofta använt - sällan efterlevt. Jan Emanuel, detta stora S märkta moralföredöme? Orkar inte ens börja dra upp alla S märkta föredömen som vacklat avseende moral. Och ja - vacklande moral finns i alla läger från V till M. Jag tycker man rent allmänt skall tala tyst om moral - speciellt inom politiken. Det blir bara högtravande och självgott.

Anonym sa...

Om S märkt moral - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2604627.svd

Likvidation av bolag sa...

Man borde avveckla system där chefer sätter sina egna löner och bonusar.