tisdag, mars 17, 2009

Mona 16 - Fredrik 13

Hade svårt att få upp ångan idag inför debatten men efter att fått sett Maud Olofsson stå på nyheterna och prata strunt om att LAS är ett sådant enormt problem för våra företagare så var jag laddad igen. En bonus för kvällen är att Laakso nu är en del av kvällens etablissemang och fått möjlighet att blogga på Aftonbladet kvällen till ära. Har gjort en snabb genomgång och poängsättning på de ämnen som diskuterades, poängen är mellan 0-5.


Första ämnet: Bankkrisen
Mona: Regeringen är för passiv och bankgarantin skulle vart obligatorisk från början. Bankerna måste ges långsiktiga besked.

Fredrik: Gör en historieskrivning kring krisen och är lätt teknokratiskt. Talar om skattebetalarnas pengar och tar in internationella exempel. Staten behåller sitt ägande i bankerna just nu, i alla fall.

Poäng och motivering:
Mona 3
Pekar på att den borgerliga försiktigheten har gjort saken värre med ett klart eftertryck.
Fredrik 2
Han är lite tam och visar uppenbart att det som i alla fall är gjort är tack vare EU.

Andra ämnet: Jobbkrisen
Mona: Utbildning för att mildra lågkonjunkturens effekter. Återigen den borgerliga passiviteten, Staten drar sig undan och låter Metallarna få ta smällen. Tyskland har infört en generös skrotningspremie, här hemma i Sverige är det passivitet som råder.

Fredrik: Det finns inga enkla lösningar. Vi vill göra det som är långsiktigt rätt, det måste löna sig att arbeta. Vi tänker i ta resurser från samhället till att lyfta problemen från företagen. Ni lovar så mycket så ni inte kommer att ha råd med välfärden. Vi tar inte på oss löpande förlust teckning som Socialdemokraterna lovar.

Poäng och motivering:
Mona 4
Nu måste man agera och Mona vill kämpa för jobben.
Fredrik 3
Visar tydligt att företagens problem är deras egna, jag har fullt upp med statens problem och visar på så sätt ansvar.

Tredje ämnet: Välfärdkrisen
Fredrik: Vi har begränsat med utrymme. Man skall vara försiktig för vi vet inte hur djup krisen är och hur förgrenad den är i världen. Kommunerna försöker skjuta över ansvaret på staten.

Mona: Hyckleri. Staten lånar pengar för att sänka skatterna för höginkomsttagarna. Vi möter SKL:s önskemål med 10 miljarder. Ibland är politik att välja Fredrik Reinfeldt.

Fredrik 2
Vi tar ansvar för staten, kommunerna försöker skjuta över på staten.
Mona 3
Välfärdskrisen är över oss, vad gör regeringen åt det?

Fjärde ämnet: Klimatet
Fredrik: Klimatgas satsning. Socialdemokraterna bara lovar och lovar, jag tar ansvar för ekonomin. Era verktyg för miljön är trubbiga och dyra. 1000-lappen till Sjuksköterskor och Metallare. Vi kommer höja bensinskatten. Ger Socialdemokraterna kredd för tidigare beslut. Socialdemokraterna har sedelpressar. Pratar om Kina och sitt budskap till dom när det gäller jordbruk.

Mona: Investeringar för att skapa nya "gröna" jobb. Du behöver inte skriva mig på näsan vad som gäller de rika länderna i klimatfrågan. Låtsas inte som att detta handlar om vem som har mest pengar säger hon. Återigen så gör den borgerliga passiviteten att Sverige missar viktiga jobb.

Fredrik 4
Ger ett bättre intryck av att vara statsman i denna fråga. Trist anklagande ton har infunnit sig hos Fredrik och berättar nu med Mona vill innan hon fått frågan.

Mona 3
Gled lite från ämnet och fick inte till kopplingen till jobben riktigt.
Femte ämnet: Energi
Mona: Beslut om nya kärnkraftsverk behöver först tas 2015. Idag så har vi överskott på el. Kärnkraften skall avvecklas i takt med att det finns förnybar energi att ersätta den med och det är inte som Fredrik Reinfeldt säger att vi snabbt skall stänga av all kärnkraft. Investeringar idag eller ny kärnkraft om 15 - 20 år, det är det debatten handlar om.

Fredrik: Det är marknaden som skall avgöra. Jag tror inte att många fackliga företrädare tror att vår politik kring kärnkraften är bara ett spel som du säger är Mona Sahlin. Vi har överskott nu men vad händer om vänster alliansen börjar stänga av kärnkraftverk.

Fredrik 2
Populistiskt och flörtar med de fackliga företrädarna. Ropar varg kring kärnkraften och vill att detta skall vara en valfråga, hellre det än jobben och utanförskapet.

Mona 3
Mer nykter syn på frågan och pekar på att det inte är en akut fråga.

Summa:
Mona Sahlin 16 Fredrik Reinfeldt 13

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet


Nymedia på detta:

Lasse Online, Kent Persson, Kalle Sandström, Krantz


Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Anonym sa...

Wow, fantastiskt... Intresseklubben anteckar din parteifärg!

Anonym sa...

Nej, mig övertalade du inte iallefall. känns fortfarande som S kritiserar M men har inget bättre att komma med. Sifo-siffrorna talar för sig.

källa: http://www.sifo.se/Public/News/NewsArchive.aspx?ArticleId=e4991957-c90a-42a4-8ce2-b75b8a8a8a7a

Lev väl : )
/ Tommy

Krassman sa...

Anonym: Bra analys av debatten från dina sida, eller...

Tommy: Nej jag tror faktiskt inte att den debatten flyttade många åsikter alls. Men glöm inte att siffror är inget annat än siffror och de kan ändras över tid.

Anonym sa...

Haha, såg vi samma debatt? Mona Sahlin framförde knappt ett enda sakligt argument, medan Reinfeldt ingav ett starkt förtroende.

Det enda hon kunde göra var ju att kritisera, men utan att svara på någon kritik själv. Medan Fredrik tog kritiken bra, och hade svar på tal för det mesta, utan att behöva använda känsloargument ...

Anonym sa...

Mona är med stor säkerhet slut och det är bara att vänta tills damen åker ut kanske följer resten av detta etablissemang med i ett rysligt tjut.Bland allmänheten sker förändringarna snabbt men hos de bestämmande med en som vanligt maklig takt.Det är inte svårt att veta hut när en ny saftig bonus / löneförhöjning väntar i nästa konvolut.

Arbetaren