lördag, mars 28, 2009

Spökskrivare i nya media, scoop eller snark?


Att det finns spökskrivare i alla sorters färg och form i gammelmedia kan knappast ses som någon nyhet. Författare, musiker, skribenter och kändisar har väl använt sig av fenomenet spökskrivare så länge skrivspråket har funnits. Nu får jag ändå känslan av att gammelmedia tror sig gjort ett scoop när det visar sig att detta med spökskrivare även förkommer bland sociala media. Notera även den höga graden av att misstänkliggörande som DN i detta fall använder mot Mona Sahlin i sin artikel. Att det finns spökskrivare på bloggar, Facebook, Myblock, Twitter och Myspace är jag helt övertygad om. Att dessa nya media på något skulle stå fritt från de traditionella medias arbetsformer tror jag inte, inte ens när det kommer till spökskrivare. Visst skulle det vara en underbar värd om alla böcker, artiklar, krönikor, bloggar och twittrar var skrivna av de som står som undertecknare men den världen tror jag faktiskt inte ens har funnits.

Nymedia på detta:
Widén

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Anders sa...

Det mest spöklika av allt, tycker jag, är när oberoende liberala tidningar, låter trycka ledare som inte har någon avsändare alls.

Det kan vara ledarredaktionen. Det kan vara någon för folket helt okänd maktkoncentration som betalt 1 miljon kronor för att mot betalning få sprida sitt budksap till tusentals hushåll.

Vi vet faktiskt inte alls vem som skriver ledarna i våra största media.

Kort sagt. Precis vem som helst, vilken avsändare som helst, kan visa sig stå bakom och skriva på ledarplats, en av de största plattformar för megafonkommunikation som fortfarande får finnas, trots att de är totalt odemokratiska i sin hemlighetsfullhet....

*obs ironi, men ändå ganska sant*

Anders sa...

Hm, tål att funderas över om jag inte ska göra ett inlägg om detta jag med:)
Tack "In your face" !!!

Krassman sa...

@Anders
Ironi är 2000-taltes rena och ärliga sanning skulle jag vilja säga. Mycket bra koppling av dig, ta bara triologin som DN gjorde som de kallade granskning av FRA-motståndet. Väntar med spänning på ditt alster.

Anders sa...

@ Krassamn, det blev ju ett inlägg, som du sett, men jag hade tänkt länka hit eftersom du var inspirationskällan, men det föll bort medan jag satt och klippte/klistrade länkar...
Nåja,
ibland bloggar man lite för snabbt!