söndag, mars 15, 2009

Krisen kommer ha effekter fram till valdagen

Sören Holmbergs analys av den senaste SvD/Sifo väljarbarometern tycker jag sitter som en smäck. Så här resonerar Sören kring krisen och lyftet för Moderaterna. Han menar att det största regeringspartiet främjats i den ekonomiska och finansiella krisens första fas. Han säger att yttre hot skapar inre enighet och det gynnade framför allt Moderaterna. Nu går krisen in i en andra fas som enligt Sören har det mer att göra med krishantering och vad som behöver göra för att klara av välfärden, arbetslösheten, ekonomin, fordonsindustrin och allt annat. Här tycker jag att det är helt uppenbart att den borgerliga regeringen saknar initiativ, långsiktig politik och rätt fokus. Sören menar att hanteringen av den ekonomiska krisen kommer att få effekter ända fram till valdagen 2010 och jag kan inte annat än att hålla med.

Kloka tankar Sören....

15 802 varslade i landet under februari månad vilket nu gör att vi har över 100 000 varslade. Den begynnande välfärdskrisen runt om i våra kommuner pekar på att 20-25 000 arbetstillfällen kommer att försvinna. Genom sina försämringar och avgiftshöjningar så har den borgerliga regeringen tvingat ut en halv miljon personer från A-kassan vilket betyder att 1/3 av alla som går ut i arbetslöshet inte har tillräckligt skydd. Vilket gör att lågkonjunkturens effekter kommer att bli ännu mer långvariga. Den borgerliga regeringen har tagit bort 70% av jobb utbildningarna och infört jobbcoach projekt som i dagsläget inte kan ses som något annat än misslyckande. Långtidsarbetslösheten ökar och frågan om jobben som den borgerliga regeringen vann valet på 2006 vill de knappast debattera längre. Hanteringen av krisen kommer att få effekter fram till valdagen 2010, var så säker.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, Aftonbladet


Nymedia på detta:
Toker, Inte min ledamot, Feel in the blogg, Krantz


Krassman, In Your Face

5 kommentarer:

Inge sa...

S måste ha en klar krispolitik som vi lämpligen spikar snarast så att vi inte svävar på målet i Almedalen. Jag tycker att vi också ska gå till offensiv ideologiskt. Inget upprör människor idag så mycket som de ökade klyftorna.. Privatisering, fria vådval, friskolor som slår ut det kommunala skolväsendet och liknande trender som drivs på av högern i både regering och högerstyrda kommunerna slår mot en fundamental värdering i vårt parti. Jag tänker på att samhällets service ska nå alla på lika villkor. Vi ska aldrig acceptera att offentliga medel används till att ge dem som bor i de rikaste områdena fördelar och att rika föräldrar barn får gräddfil i börsnoterade friskolor. Vi ska inte kalla det för brist på förnyelse att ändra på detta. Klyftorna är nu så tydliga att är det radikalt och nytt att hävda människors lika värde. Att vi går till val på att minska klyftorna i samhället.

Det största upproret ute bland allmänheten gäller de sjukförsäkrades rätt.Långtidssjuka utan hopp känner sig gravt missförstådda för att inte säga misshandlade. Allt fler arbetslösa blir utförsäkrade och förutom att de drösar ner i brist på självförtroende står de utan försörjning. Det är nu längre mellan folket och bonusdirektörer än någonsin.

Anonym sa...

Alliansen och moderaterna har agerat klokt. Det belönar väljarna. Sossarna har försökt att sprida en bild av regeringen som inte är sann, det har väljarna genomskådat. Ett starkt moderatledarskap uppskattas av väljarna.

Anonym sa...

Kentpersson har fel! Hur kan den moderatledda regeringen handla klokt, när de inte handlar alls? De sitter still i båten utan att ro och något håll. Borg, Reinfeldt och de andra högergubbarna i regeringen är nöjda med att ha sänkt skatten för sig och sina förmögna kompisar.

Den moderatledda regeringen hade en teori om att sänkta skatter skulle ge fler jobb, det har ju med all sin tydlighet visat sig vara en teori som bara fungerar i Anders Borgs hjärna. De sänkta skatterna drev tidigare upp inflationen och därmed räntorna. Nu har efterfrågan vikt och då saknas både idéer och teorier för att skapa fler jobb. De sänkta skatterna skapade således inga fler jobb utan det ökade klyftorna.

Att inte göra något kan aldrig vara ett starkt ledarkap...

Tokmoderaten sa...

Kent har så rätt så. Utjämnat till 2-2!

Anonym sa...

Hoppet är det sista som lämnar människan. S hoppas fortfarande att väljarna inte skall genomskåda dom. Avsaknaden av ledarskap, Monas kohandlande med Kommunist-Lasse, avsaknaden av S märkta visioner. När det gäller jobben tjatar S om alla varsel och det är ju allvarligt. Dock har ju fortfarnde MINST 95-96% av alla i Sverige jobb - det är inte dåligt och detta fattar folk.

Att sen gnälla om bonusar är ju bara pupulistiskt tjafs. Som jag alltd frågar när nån börjar gnälla "om alla direktörer och deras bonusar" - och OM de avstår hu påverkar det dig? Får du mer pengar? Blir du gladare? Knappast - i det stora hela är bonusar bara en fis i kosmos. Men som poulistiskt slagträ användbart både av S och M.