söndag, mars 29, 2009

Nätcensur vi minns

Den statliga spelutredningen är inne på sista varvet och den har redan nu lyckats samla på sig en hel del kritik, och den är verkligen befogad. Spelutredningen har nämligen förslag på att införa ett statligt filter på internet som ska stoppa svenska nätanvändare från att surfa in på utländska spelsajter. Vi har sett flera regeringar i Europa som levererat lika naiva, integritetskränkande och yttrandefrihets påverkade förslag för att blockera internet användandet, alla med Folkrepubliken Kina som förebild. Jag kan inte förstå denna att dessa protektionistiska tänkande kan få ett så stort utrymme i dagens samhälle.

Otaliga är de gånger som jag hört personer som t.ex Stig Malm stå och dra sin slitna gamla skämt om gubbarna som grävde ett hål i gatan där de nya "avloppsledningarna" skulle gå. Själva poängen i skämtet är att det var bredbands utbyggnaden som dom jobbade med. J det det är väl för hemskt med allt det där som finns på internet, problemet är ju bara att det redan finns i verkligheten och att peka med fingret på internet är ju bara ytterligare ett sätt att skjuta pianisten. Det finns ju fler fall av nätcensur som vi kan dra oss till minnes här i Sverige.

Så sent som i höstas beslutade chefen på regeringens förvaltningsavdelning, Jan Landahl, att ett system för att blockera internetsidor ska införas av etiska skäl. Nätcensur för ministrar och anställda på regeringskansliet var för att förhindra besök på webbplatser som handlar om krig, terror, vapen och sex. Något som alltså skulle gälla för de 5000 anställda som jobbar med kärnan av Svensk politik, människans dumhet uppvisar dagligen nya erövringar och framgångar kan vi konstatera. Hur det gick med denna fråga vet jag faktiskt inte, de slutgiltiga remissvaren skulle nämligen inte bli offentliga.

Ett annat fall av nätcensur vi minns är stängningen av SD-kuriren. Det var i februari 2006 som Sverigedemokraternas partiorgan, SD-kuriren, publicerade teckningar av Mohammed. Kort därefter fick webbhotellet Levonline, som hyste SD-kuriren, en påringning från UD och Säpo. Bara dagarna efter stängdes hemsidan ner. Den 20/3-06 avslöjas det att Laila Freivalds diskuterat med Stefan Amér på UD om att stänga ner delar av Sverigedemokraternas hemsida som innehöll dessa karikatyrer. Detta trots att hon tidigare hävdat att hon inte känt till denna åtgärd och lagt skulden på Amér.

Den 21/3-06 tillkännager Laila Freivalds att hon avgår på en presskonferens tillsammans med vår dåvarande statsminister Göran Persson (S). Detta kan utan tvekan ses som den dummaste nätcensuren vi upplevt i Sverige, men det finns ju i dagsläget onekligen två nya utmanare till den titeln. Spelutredningen och Nätcensuren på regeringskansliet.

Gammelmedia på detta:
SvD, SvD2, SvD3, Aftonbladet, DN, DN2, DN3, DN4, Aftonbladet2

Nymedia på detta:
Kent Persson, Karl Sigfrid, Stenskott, Intesifier, Jinge, Blogge Bloggelito


Jobbävningen:
Roger Jönsson,


Krassman, In Your Face

1 kommentar:

Anders sa...

Krassman: har du hunnit kika på Bahnhofs
remissvar.

Jag blir beklämd när en VD för ett företag känner sig nödgad att på detta vis hoppa in i den politiska debatten... För att rädda ansiktet på inget mindre än demokratin.