tisdag, mars 31, 2009

Lika oväntat som att det finns rasister i SD

KI (Konjunkturinstitutet) spår en mycket dyster framtid i den prognos som publicerades idag. Enligt KI prognos som mycket väl följer Danska Banks natt svarta profetia så kommer 250 000 jobb att försvinna till och med 2010. Dessutom kommer BNP att falla enligt KI med 3,9% som jämför nedgången med 90-talskrisen som vi alla smärtsamt minns. Arbetslösheten bedöms enligt KI stiga till 10,7 procent nästa år. Konjunkturraset slår häftigast mot exportindustrin, där raset för varuexporten beräknas till 15 procent. KI räknar med att Riksbanken gör allt den kan för att dämpa krisens effekter och att den sänker styrräntan till typ noll. KI tycker också att det behövs mer åtgärder från regeringen för att hålla farten i ekonomin. De föreslår åtta miljarder i år och 50 miljarder nästa år i åtgärder. Med andra ord så görs det alldeles för lite åt jobbkrisen som Sverige befinner sig i.

Jag tänker på inslaget som jag såg med Nobelpristagaren i ekonomi, Paul Krugman, här om kvällen. Han har funderat en hel del på krisen som vi nu ser slår med fullkraft först och främst i västvärlden. Nu när Barack Obama tar nya politiska initiativ och genomför nya investeringar på
miljarder och åter miljarder dollar, vad säger då Paul Krugman? Jo han tycker det är för lite, det behöver göras mycket mer. Men vad säger då Paul Krugman om de satsningar man nu gör i Europa. Förmånliga lån till industrin och bankgarantier för att säkra finanserna. Jo han tycker att Europas ledare inte förstått allvaret i situationen och att dom gör ännu mindre än vad Barack Obama gör.

Jag skulle gärna vilja ha en kommentar från Paul Krugman när det nu gäller Sveriges statsministers kommentarer på KI:s önskemål för att motverka lågkonjunkturen. Så här säger statsminister Fredrik Reinfeldt nämligen till media. - De vill få oss att tro på den självfinansierande utgiftsökningen. Det finns ingen som har en sådan trollmedicin. En ansvarsfull regering kan inte föra en sådan politik. Då skulle följa många år av nedskärningar, säger han. Paul Krugmans råd till regeringar välden över är gratis, Reinfeldts rådgivare kostar en ordentlig slant, det kanske är därför han litar mer på dom. Själv tycker jag att Reinfeldts uttalande är lika oväntat som scoopet att det finns rasister i SD.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, DN2, SvD2, Aftonbladet, DN3

Nymedia på detta:
Westerholm, Spånbinge, Anna Vikström, Jobbävningen, Peter Andersson
, Alliansfritt, Mattias J

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: