onsdag, april 01, 2009

Men vi hade bara otur med vädret!

Det är väl så det kommer låta från borgerliga munnar under valrörelsen 2010. Eftersom man hade "otur" under tiden med regeringen Bildt så kommer det väl vara otur med vädret man kommer att bygga sin retorik på 2010. Tidigare har det varit kallt ekonomiskt läge och Vargavinter från Anders Borg, nu så säger han att det kommer dröja länge innan vårtecken och en ny sommar. Vad det är han beskriver är det eknomiska läget som Sverige befinner sig och den jobbkris vi nu ser. BNP faller med 4,2 procent i år och arbetslösheten ökar till 8,9 procent, och fortsätter att öka under de kommande två åren. År 2011 når arbetslösheten 11,7 procent tror han, och jag tror faktiskt att han har rätt. Men det är där likheterna upphör på mitt och Anders Borgs sätt att se på krisen.


Han bedömer som alltid att regeringen har gjort omfattande insatser för att dämpa finanskrisen. Jobbkrisen talar, som tidigare noterat, den borgerliga regeringen väldigt lite om nu för tiden. Däremot så spelar Anders Borg och regeringen hårt på att "hålla i plånboken". - Vår uppgift nu är att ha ordning och reda i statens finanser och inte skapa osäkerhet. Det här är inte den sista lågkonjunkturen och vi måste ha ordning på de offentliga finanserna även inför nästa nedgång, säger Borg.

Nä men det var som tusan, jag som trodde att regerings uppgift var att skapa underskott och ökad osäkerhet. För det är ju faktiskt det den borgerliga regering haft fokus på att göra den senaste tiden, och det är inte Anders Borg sen att berätta. Regeringen spår att de offentliga finanserna försämras kraftigt och kommer att visa underskott fram till 2012. Under 2010 och 2011 blir underskotten över 3 procent. Regeringen räknar med att sysselsättningen kommer att falla med nästan 320 000 personer under perioden 2008-2011, detta samtidigt som staten får låna 135 miljader. Det för att delvis kunna betala skattesänkningarna på 80 miljarder till de rikaste som den borgerliga regeringen med stolthet nu infört. Allt medans arbetslösheten stiger och oron i landet växer. Är det bara jag eller finns det fler som tycker att den borgerliga politiken är oansvarig och orättvis?

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, DN2, SvD2, Aftonbladet

Nymedia på detta:
Lasses blogg, Röda berget, Politik - Filosofi, S-buzz, Jobbävningen, Kultur från insidan

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: