tisdag, april 07, 2009

Världsrekord i utspelslängd

Varför inte den Moderata alliansen inte lägger på ett par år och även bakar in hela kommande mandatpersioden nu när de gör sitt utspel kan man ju undra lite över. Ovasett detta så kan vi väl bara konstatera att mina tidigare tankar kring att kommuner och landsting inte kan räkna med några extra pengar i vårbudgeten var ett planerat utspel. Så simpelt så att till och med jag kunde förutspå det. Det lanserades under debatten mellan Fredrik Reinfeldt och Mona Sahlin hos K-G Bergström när Reinfeldt jämförde SKL (Sveriges kommuner och Landsting) med vilken intersseorganisation som helst på frågan om mer pengar till kommunerna.

Försenade små borgerliga stödpaket, förväntad leverans först 2010.

Den borgerliga regeringen vill nu ge kommunerna ett engångsbelopp på sju miljarder kronor till kommunsektorn för 2010 och fem miljarder i höjda statsbidrag för både 2011 och 2012. SKL har så här långt fått 9 miljarder kronor för i år, något som SKL konstaterat är 8 miljarder lite för innevarande år. SKL har varnat för att 15 000 kan förlora jobbet om inte kommunsektorn får mer pengar i år och om detta utspel som sker idag inte är ett av de i raden av minutiöst planerade utspel från den borgerliga regeringen, för att senare skapa rubriker i gammelmedia.

Att Sverige står på tröskeln till en välfärdskris vet alla, och att den borgerliga regeringen visat på en alldeles för stor passivitet är uppenbar. Att nu den borgerliga regerigen kommer till skott med detta initiativ kan inte ses som något annat att vi från oppositionen äntligen fått regeringen att agera istället för att bara sitta på läktaren. Om vi inte drivit denna fråga hade det med största sannolikhet inte blivit någonting.

Den borgerliga regeringen har prioriterat att sänka skatter. Det överskott om regeringen med Göran Persson lämnade har omvandlats till ett underskott. De skattesäkningar som genomförts har givit de som har mest de största säkningarna. De miljader som nu skall skjutas till kommunerna är mindre än en tredjedel av de genomförda skattesäkningarna som är på 80 miljarder. I år lånar staten 135 miljarder för att få ihop budgeten, vilket betyder att man lånar till de genomförda skattesänkningarna. Hellre det alltså än att ge de pengar som skola, vård och omsorg behöver. Regeringens prioriteringar ligger fast, klart och tydlig.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD, Aftonbladet, SvD2, SvD3

Nymedia på detta:
Åsa Westlund, Jonas Sjöstedt, S-Skåne, Swedenmark, Jobbävningen, Peter Andersson, Mario, Kallebloggen

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

Alliansen har gjort sig skyldig till svåra missgrepp, men är till skillnad från oppositionen odogmatisk, och förmögen till fortlöpande självkritisk prövning av den förda politiken.

Krassman sa...

@Kraxpelax
Vår politik omprövas genom det rådslagsarbete som 450 000 personer har deltagit i. De lämnas nu till partiet och kommer att behandlar på vår kongress 2009 för att sedan vara klart till valet 2010. Vi sitter i opposition och det är den borgerliga regeringen som styr Sverige.

Deras självkritiska prövning tycker jag sker på ytan och genom en polerad fasad som visas i media. Deras agenda är fortfarande att förträda de som redan har det bra och låta de som har de sämre att få betala kalaset. Se bara på resultaten från deras förda politik när det gäller utanförskapet. Socialbidrag, arbetslöshet och klyftorna i samhället ökar.