måndag, april 13, 2009

Drevet mot Mona kartlagt, med väntat resultat

Analysföretaget Cision har gjort en kartläggning på uppdrag för Sveriges Radios Ekoredaktion. Det gäller bilden i medierna av Mona Sahlin. I mätningen har artiklar om Socialdemokraterna från det senaste året gåtts igenom. De har i sin tur jämförts med artiklar om Moderaterna för fyra år sedan. Inte helt oväntat så visar den på det som de flesta haft på känn.

Bilden av Mona Sahlin är betydligt mer negativ än vad den var för Fredrik Reinfeldt när han satt i opposition. En annan viktig sak som undersökningen visar på är att Fredrik Reinfeldt under sin oppositionstid oftare fick uttala sig i artiklarna. Mätningen visar att Mona Sahlin oftare bara är omnämnd. Analysen av resultatet får direkt en förklaring av medieforskaren Kent Asp. Han säger att orsaken i huvudsak ligger hos partiet och Socialdemokraterna själva, det är deras egna tillkortakommanden och nästan självmål som är huvudsak till den här bilden.

Varför inte borgerliga tillkortakommanden och misslyckanden inte får samma bild i media är så här lång obesvarad. Det är ju inte så att det inte finns borgerliga misstag och blunders att tala om, men tydligen så finns det inte samma intresse inom de kritiskt granskande media för detta. Själv kan jag inte sluta att förvånas av vissa artiklar som jag tagit del av i Aftonbladet och Expressen när det gäller Socialdemokraterna. Fokus är knappast lagt på politiken utan handlar mer om att angripa enskilda och utkräva fullt politiskt ansvar och vattentäta kalkyler. Detta två år innan valet när Socialdemokraterna befinner sig i opposition, samtidigt som vi har en alldeles för passiv borgerlig regering. Tänk Fredrik Reinfeldts kalkyler och Moderaternas politik hade synats och ifrågasatts lika hårt under valrörelsen 2006, men vi får väl se hur detta utvecklar sig. Det är ju i alla fall 523 dagar kval till riksdagsvalet 2010.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SR, Aftonbladet

Nymedia på detta:
JJ.n, Fredrik Axelsson, jobbävningen

Krassman, In Your Face

19 kommentarer:

Apan sa...

Hmm, det står ju också att det är (S) eget fel som är helt inkompetenta med att utnyttja situationen som ändå finnes. Aldrig har en sittande regering stärkt sina siffror under en sådan stark ekonomisk kris som den vi upplever nu. Skyll inte på medierna utan skyll på de medieinkompetenta (S). Stackars Mona sitter ju dessutom gisslan i en situation med Mp och Vpk som hon INTE ville ha men tvingats till. Inte enkelt då inte ....

Krassman sa...

@Apan
Och allt som står i media är ju naturligtvis opartiskt och en ren och skär sanning, eller? Jag tror att det finns fler förklaringar till den negativa publiciteten i media som Mona Sahlin fått än att det skulle handla om mediainkompetens från (S). Att Mona skulle sitta i någon sorts Gisslan situation tycker jag är bara snack. S+V+MP har lagt 12 budgetar i balans under tidigare mandatperioder och sist jag minns så var det en arbetslöshet på 4% i Sverige då.

Det är väljarna som krävt att vi skall ha ett trovärdigt regeringsalternativ och att gå till val på en Socialdemokratisk regering är inte ett trovärdigt alternativ Apan. Sedan så heter det inte Vpk längre. Men det visste du säkert.

Anonym sa...

Vaddå negativ bild?

Vi är ju ofelbara. Precis som påven.

Sosse

Kontemplerande kille sa...

4% enligt socialdemokraternas siffror ja (AMF-vuxendagis, förtidspensioneringar mm förbättrade statistiken). Mediaforskaren som uttalar sig i artikeln konstaterar att det är självförvållat, så du borde egentligen gnälla på ditt eget mediainkompetenta parti. Som sosse bör du vara glad att Mona inte har fått uttala sig mer frekvent i media, eftersom varje gång hon öppnar käften så framstår hon som allt mer dum, inkompetent, och oförstående inför vanliga svenskar.

Bleep sa...

Ja... det är ju naturligtvis medias fel!

Anledningen till dopet i förtroende hos folket (Vilket återspeglas i media!) är att Socialdemokratin använder en retorik som bara går hem i de egna leden. Det finns inte en enda borgerlig sympatisör som tycker annat än att ni är totalt patetiska när Östros eller Sahlin går ut i media och skyller effekterna av en global (!) finanskris på Reinfeldt et al.

Jag drar mig till minnes en gång i höstas när Östros stod i TV och föreslog att man skulle höja barnbidragen [sic!] för att komma till rätta med krisen. Man tar sig för pannan. Nittio procent av världens ekonomier befinner sig i recession och Östros babblar om barnbidrag. Vad blir nästa snilledrag från den dilletanten? Att berätta hur man botar cancer med plåster?

Så här är det: Att vara ledare i medgång är enkelt. Att vara ledare i motgång är svårt. Och hittills har Reinfeldt bestått provet.

Vidare gör du exakt samma misstag som Östros (du underskattar folk) i ditt svar till Apan. Du slänger dig med vad alla borgare vet är en falsk arbetslöshetssiffra, en från "den öppna arbetslöshetens" tidevarv. Numera redovisas enbart den totala arbetslösheten. Äpplen och päron alltså. Men fortsätt för all del att försöka vinna nya väljare på samma sätt som Sahlin & Östros gör, genom att tilltala oss som vore vi okunniga tolvåringar...

Krassman sa...

@Platinapa
Jaha, skulle den förklaringen av siffrorna göra dagens siffror bättre?

@Tomas
Väljarflöden mellan partierna känner jag myckert väl till så det där med retorik som går hem i "det egna leden" stämmer inte.

Vi har lagt förslag om ett extra barnbidrag, men mer pengar till barnfamiljerna är tydligen inte något som du tror på. I år lånar staten 135 miljarder, detta för att betala 80 miljader av dessa i genomförda skattesänkningar. Gud vad bra det gått med den politiken som skulle skapa så många fler jobb. Då kan du väl använda din högt utvecklade retorik för att förklara för folk varför arbetslösheten skenar och Reinfeldt lånar pengar till skattesäkningar. Som sagt, 523 dagar kvar till valet Tomas, mycket kan hända.

Anonym sa...

Krassman

Det märks att du inte förstår nationalekonomi. Du upprepar argument som kommer uppfrån. Vi lånar till skattesänkningar som när de genomfördes var finansierade inom budgeten. När sedan staten 1 år senare tappar upp emot 100 miljarder i diverse intänkter och får ökade kostnader i form av arbetslöshet pga en vikande exportmarknad så skyller du omotiverat och okunnigt på att det är skatterna som är orsaken till underskottet. Lätt att göra men omöjligt att motivera eftersom det inte är de som är orsaken till underskottet.

Ju mer du upprepar dina argument så låter det mer och mer som Östrosen själv , dvs han som väldigt många kunniga ekonomer inombords står och skrattar åt då det kommer på tal att han faktiskt studerat nationalekonomi, hans kunskaper motsvarar en ensamföretagare, inte en stor koncern.

Anonym sa...

1. Media kan aldrig styras på det sättet du skulle vilja ha den.

2. För att balansera det hela så har S kontroll över hela LO.

3. T Östros är lika medial som en lyktstolpe.
En släkt.

Krassman sa...

@Anonym
Nej jag har inte läst nationalekonomi som kanske du har. Men att spara i bra tider för att ha i dåliga förstår jag i alla fall. Sista steget i skattesänkningarna genomfördes redan när lågkonjunkturen var här. Sedan så har ju den borgerliga medicinen för att skapa jobb varit att sänka skatterna, oavsett konjunktur. Något som personer som jag vet förstår sig på nationalekonomi. John Maynard Keynes, Paul Krugman och Lars Calmfors för att ta tre ur hatten. Och du, det kanske är jag som är Östros.

Kontemplerande kille sa...

Nej, men det skulle göra dåtidens REELLA siffror mycket värre, dvs när socialdemokraterna var i regeringsposition (eftersom du hänvisade till dem). Dessutom var vi inte inne i en finanskris då ...

Anonym sa...

Jag ser redan fram emot nästa opinionsmätning.

Baylan inledde ju sitt jobb som partisekretarerare med att förklara att det var alliansens fel att socialdemokraterna hade haft bonusfest, med motiveringen att Alliansen borde ha förbjudit socialdemokraterna att ha bonusfest.

Nu har LO + SAP kommit fram till att allt var någon annans fel, medans större delen av medlemmarna håller sosseeliten ansvarig.

Som borgerlig väljare så kan man ju inte annat än att avjuta showen med läsk och popcorn.

Krassman sa...

@Platinaapa
Visst, du har rätt i att siffrorna med dagens sätt att räkna skulle påverkats, då 2006.

Oavsett det så erkänner Anders Borg själv att Socialdemokraternas jobbpolitik skulle ge fler sysselsatta. Dessutom så skulle vi inte "tvingat" ut en halvmiljon personer från A-kassan genom att höja dessa kostnader och sänka ersättningsnivån. Den borgerliga jobbpolitiken är ett fiasko, och det är den som väljarna kommer ta ställning till. Om nu media kommer att skriva om den ;)

Erik E sa...

"Oavsett det så erkänner Anders Borg själv att Socialdemokraternas jobbpolitik skulle ge fler sysselsatta."

Har "erkänner" också att det skulle kosta enorma summor pengar och konstaterar därför att det inte är värt det.

Det är hur lätt som helst att avskaffa all arbetslöshet på en gång. Man behöver bara sluta kalla dem för arbetslösa och ge dem lön för att gå hemma. Klart slut, alla har "hemmajobb".

Men det är inte den vägen vi vill gå. Det skapar bara fler problem.

Krassman sa...

@Erik E
Rätt spännande med en sådan kommentar med tanke på att det var utanförskapet som skulle motverkas till varje pris 2006, när det nu ökar. Rätt spännande när vi läser Riksrevisionens granskning av de borgerliga kvick-fixes som skulle fixa jobben.

"Den studie som Riksrevisionen gjort av ungdomsstödet visar att mer än hälften går till unga som redan har jobb och att varje ungdomsjobb kostar statskassan omkring en miljon kronor.

Det kan jämföras mot att en arbetsmarknadsutbildning i genomsnitt kostar 270.000 kronor och ett nystartsjobb 75.000 kronor, enligt Riksrevisionen. -Man kan tycka att det är ett märkligt sätt att hantera statliga pengar, konstaterar riksrevisor Karin Lindell."
Citat SVT 26/9-08

Rätt spännande när arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin säger till media att han önskar att "man" kunde göra mer i form av utbildningar nu när arbetslösheten ökar, men att det inte finns några pengar. Rätt spännande att Moderaterna nu lämnat den gamla Socialdemokratiska parollen "full sysselsättning" och nu tycker att det är för dyrt att satsa och investera i nya jobb.

Saken är väl den att borgerligheten tror och vill att marknaden ska sköta detta själv. Inte konstigt att vi just nu presterar sämst i klassen i Europa när det nu gäller att hantera krisen. Tyskland, Spanien och Frankrike resonerar på annat vis, för att inte tala om USA.

Nej, jag tror inte att Sverige tjänar på orättvisor, och ja, vi Socialdemokrater sätter jobben först. För vi vet att det skapar möjligheter för individen och lönar sig i längden. Något som tydligen Anders Borg missat, eller så har han helt enkelt valt att att prioritera annat, skattesänkningar kan ju vara en av dessa saker. Sedan är det faktiskt inte hur lätt som helst Erik. Svenskt Näringsliv pekade så sent som på

Den sittande borgerliga regeringen har dessutom tagit bort 70% av jobb utbildningarna och infört de dyrare jobbcoacher, nystarts jobb, instegs jobb och jobbgarantin för ungdomar. Projekt som kostat skjortan mer än tidigare plusjobb och som i dagsläget inte kan ses som något annat än misslyckanden.

2008 rapporterade Svenskt Näringsliv att Sverige missade 90.000 nya jobb eftersom ”arbetskraften inte matchar behoven”. Trots detta fortsätter den borgerliga regeringen minska vuxnas möjligheter till kompetensutveckling. Men det är klart, det är enkelt och fixa jobb till alla, Erik.

Tobias sa...

Jag kan fortfarande inte se hur sossarna vill kunna stoppa en kris som ar varldsomspannande.

Kanske atgarder som i Storbritannien dar landet har forklarats bankrupt av Bank of England.

Ibland sa kan det vara bra att bara halla tyst och vara passiv. Mona skulle ha vunnit pa att gora det i skandalen med Wanja Lundby-Hedin.

For ovrigt tror jag inte man kan radda statliga jobb. Man skjuter bara upp besparingarna i framtiden.

Nar det galler arbetsmarknadspolitiken sa undrar jag vad folk vinner pa att sitta pa datakurser nar dom redan kan anvanda en dator. Arbetslivsutbildningar har oftast endast fungerat som forvaring for arbetslosa. Sa klart att hogerns atgarder ser ut som ett misslyckande nu, det ar ju finanskris.

Jag forstar fortfarande inte hur sossarna skulle vara ett battre parti. Vi har ju haft en av de hogsta ungdomslosarbetsloshetsproblemen i hela Europa i deras regi med.

Sant har drev var det mot hogern efter valet ocksa. Patetiskt att tro att det bara ar for att ni ar sossar. Ni far val ta ansvar for era handlingar ocksa.

Det ar ju NI som gjort bort er den har gangen...

Medkänsla Socialism Rättvisa sa...

MEDIA SKALL REGLERAS! Övervägande delen av mediakanalerna går sina kapitalistiska ägares ärenden och indoktrinerar systematiskt medborgarna för en högerpolitik. I bibeln står valet om Gud eller Mammon skall styra ditt liv och vi bör ställa oss frågan om det är politiskt innehåll eller pengar som skall styra våra politiska åsikter! Förbjud samtliga medier att förmedla politiska åsikter och kvotera partiernas representation i desamma!

För övrigt är det inte OK att vara vare sig moderat, liberal eller allianssympatisör, lika lite som det är OK att vara egoistisk, självcentrerad och lida brist på empati!

Jag tänker inte ödsla tid på att kommentera vad som är redan står klart för alla med minsta hjärnfunktion kvar. Vad vi behöver är någon som tar itu med den här inkompetenta och människoföraktande regeringen, och de parasiter och snyltare som de gynnar. Vad jag vet så finns giljotinen kvar som köptes in för att genomföra Sveriges sista dödsstraff, den skulle kunna komma till användning igen för att ta itu med allians, allianssympatisörer och annat kapitalist och miljonärspatrask. Hela Östermalm kryllar ju av konservativa, nyliberaler och andra potentiella objekt! Fasen vad less jag är på allt snack, TILL VERKET FÖR DEN GODA SAKEN!

Bengt Nilsson, sosse sa...

Det är bara för Sveriges befolkning och väljare att reflektera klart och konsekvensinriktat över Reinsvälts högerpolitik. En höger som gett skattelättnader till de redan rika genom att ta bort förmögenhetsskatten, avskaffa fastighetsskatten, och låta större delen av jobbavdragen berika dessa redan rika samtidigt som man överlåter våra offentliga välfärdssystem till att berika vinstmaximerande företag inom skola, sjukvård och äldreomsorg och som gör detta genom att vända sig till de ekonomiskt mest attraktiva sk kunderna. Då förstår var och en att högerns Sverige är till för de redan rika. De behövande obemedlade i landet skiter Reinsvält och hans högerregering i!Och detta betonas ytterligare av den man som sade detta om Sveriges välfärd, nämligen Reinsvält....
"Vi vill inte se ett samhälle där människor svälter, men i övrigt ska inga standardkrav skattefinansieras. De hälsosamma riskerna är mycket mänskligare än den falska tryggheten."
Mer behöver väl inte sägas om den omedmänskliga och cyniska politik som förs i detta land nu!

Bengt Nilsson, sosse

Erik E sa...

Det var tydligen mycket du tyckte var "rätt spännande" med min kommentar. Jag måste dock få fråga exakt var du är på väg med ditt resonemang för det spretar åt alla håll.

Borgs satsningar på ungdomsjobb är tydligen dyra och ineffektiva för att de kostar 1 runt miljon per jobb. Era aviserade satsningar beräknas kosta mellan 2 och 4 miljoner per jobb men detta är inte kostsamt utan det är att "sätta jobben främst".

Sedan har jag svårt att se hur de satsningar som gjorts under mandatperioden är att räkna som misslyckanden. Vi har haft en historiskt låg arbetslöshet och jag är inte säker på att vi ens är nere på de siffror som vi hade när ni lämnade över makten.

Men du är helt i takt med din partiledning. Gapar och gnäller över ineffektivitet och kostsamhet hos nuvarande regering och föreslår ännu sämre metoder som skall bedömas med andra måttstockar bara för att de är märkta med röd färg. Det är detta som kommer att bana väg för fyra år av fortsatt opposition för Socialdemokraterna.

Krassman sa...

@Erik E
Oj, det var en väldigt hög siffra. Inget jag känner igen. Med tanke på de siffror som finns angivna i riksrevisionens kommentar så var det väldigt mycket högre. Du kanske kan ge mig en källa så skall jag kolla detta med Östros.

Jag tycker att man kan se satsningarna som ett misslyckande. Fram tills lågkonjunkturen bet sig fast så har inte den borgerliga jobbpolitiken gett de utfall som regeringen själv kalkylerat. Det ser jag i alla fall som ett misslyckande.

Skall bli spännande att se dina synpunkter och kommenterar på Anders Borgs nylagda budget med jobb satsningar i forma av arbetsmarknads åtgärder. Känns som att det känns igen, men dock skulle det kommit tidigare. Oj då, nu var jag där igen va? Gapar och gnäller över ineffektivitet och kostsamhet igen, förlåt.