måndag, april 06, 2009

Håller tummarna för SAAB, för jobbens skull

Vänersborgs tingsrätt meddelade idag att arbetet med en rekonstruktion i Saab får fortsätta till den 20 maj. Rätten beslutade också att det ska utses en rekonstruktionskommitté. Målet är att Saab ska bli ett självständigt bolag som väntas vara sålt i juni. All tillverkning, utom modellen 9-4 X, ska samlas i Trollhättan. I dag så har bolaget 1,3 miljarder i skulder och planen är att fordringsägarna ska skriva av 75 procent av sina fordringar. Saab räknar med ett positivt kassaflöde redan 2011 och en god avkastning vid en produktion runt 150 000 bilar.
Jag hoppas verkligen att Saab lyckas med detta, i alla fall för jobbens skull. Frågan om Saab har något exsitensberättigande som biltillverkare är dock en relavant fråga. I takt med ökade miljökrav så tycker jag inte att Saab kan ses som ett företag som ligger efter, tvärt om. Jag vill se att bolaget klarar uppdraget och bidrar till framflyttade positionerna och fler "gröna jobb". Tidigare i SVT:s Agenda framkom det genom Saab:s vd att den borgerliga regeringen direkt förhindrat GM från att lämna in en ansökan till EiB (Europeiska investeringsbanken) om lånegarantier till Saab. Nyligen varslades 750 anställda från frabriken i Trollhättan och jag tycker att IF-Metalls ordförande Stefan Löfvens kommentar på detta säger allt om den borgerliga regeringens inställning till bolaget.

- Det här är en direkt följd av att regeringen vägrar garantera lån så att Saab, likt andra europeiska biltillverkare, får del av Europeiska investeringsbankens lån. Regeringen har förklarat frånvaron av statliga lånegarantier med att man ”inte vill slösa med skattebetalarnas pengar”. Men de hade inte behövt betala ut en krona. Det hade räckt att garantera lån, så hade Saab kunnat få lån direkt från EIB, sade Stefan.

Hur mycket detta har förvärrat situationen för bolaget kanske är osäkert, men för de 750 varslade är det uppenbart. Vad som behövs i dessa kristider är initiativ och förmågan att se möjligheter för att skapa fler jobb, oavsett ägare och vad som tillverkas. Passivitet och motstånd från den borgerliga regeringen är inte lösningen på jobbkrisen.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

"...skapa fler jobb, oavsett ägare och vad som tillverkas.". Menar du på fullt allvar att vi skulle bygga bilar bara för byggandets skull? Utan att ha nån köpare? Bara ställa dem på rad och hoppas på det bästa? Det är ju vansinne. Och slöseri med pengar - om det nu hade blivit nåt av det. Och ytterst ett j*vla svek mot de varslade ni säger er värna om. Låte dem tro att dom gör nåt vettigt när det bara är terapi.

Krassman sa...

@Anonym
Nej, för tusan. Inga fyraårsplaner här inte. Det har jag sett tillräckligt av i Österled. Vad jag menar är att i rådande jobbkris så måste alla företag få stöd och hjälp till omställning.

Att alla skall ha ett jobb med ett vettigt arbetsinnehåll och reella möjlighet att kunna påverka sin arbetssituation och arbetsbelastning är ju något som vi Socialdemokrater tillsammans med fackliga organisationer kämpat för i över 100-år, och kommer att göra i 100-år till. Människan för markanden, människan före markanden.