tisdag, april 07, 2009

500 tusen utan jobb i år, dom behövs inte mer

Så går texten på Ulf Lundells låt "rött". Nu är det inte i år detta gäller men enligt arbetsförmedlingens senaste rapport är det över en halv miljon svenskar som kommer att vara arbetslösa nästa år. Det innebär att arbetslösheten kommer att öka från 6,1 procent 2008 till 11 procent 2010. Det här är 2 procent mer än den tidigare prognosen. Arbetsförmedlingen har nu med siffror visat att den ekonomiska nedgången blivit värre än väntat. Nu slår den mot hela arbetsmarkanden med full kraft. Arbetsförmedlingens prognoschef Tord Strannefors pekar på att världsekonomin har utvecklats betydligt sämre än alla prognosmakare spått.
- Hela världen är i recession och vi får backa till andra världskriget för att hitta något liknande. Vi ser nu att sysselsättningen har börjat vika ordentligt och vi ser en tydligt överströmning från tillfälliga anställningar till arbetslöshet, säger Strannefors till TT.

Att det är de unga som kommer att drabbas hårdast av jobbkrisen råder det ingen tvekan om. Denna överströmning från tillfälliga anställningar till arbetslöshet slår tveklöst hårdast mot våra unga. Lägg då även till att Centerpartiet ser som lösning på jobbkrisen att man skall försämra ytterligare för våra unga på arbetsmarknaden. Centern har tidigare föreslagit att unga själva ska kunna gå med på att bli uppsagda om de får ett fast jobb. Nu går man ett steg längre och föreslår en ändring lagen om anställningsskydd så att alla som får sitt första fasta jobb i Sverige ska kunna sägas upp när som helst under de första två åren. Självklart vill gruppen som är fast övertygade om att det blir fler jobb om man försämrar de anställdas villkor och rättigheter att man skall förlänga tiden för provanställning från sex till tolv månader.

Gammelmedia på detta:
DN, SvD,

Nymedia på detta:
Solidariskt Sverige, Rosa Russin, Startail, jobbävningen

Krassman, InYour Face

9 kommentarer:

PeO sa...

Nyckeln är just detta - "Hela världen är i recession". Och S fortsätter på gammalt känt maner att tro att vi i Svea Rike på nåt konstigt sätt skulle klara oss undan - bara vi slänger pengar på problemet. Och blundar för verkligheten utanför Falukorv där vi och Krassman bor.

Hade vi haft en mer flexibel modell på arbetsmarknaden, se t.ex på Danmark! - hade vi kunnat hantera detta lite bättre. Nu kommer de urgamla LAS lagarna och den stelbenta "svenska modellen" att slå tillbaka. Dom unga drabbas därför att "dom gamla" skall sitta kvar och rulla tummarna i trygg förvissning att "först in sist ut" och skit i vad vi behöver på marknaden. Vad vi behöver är släppa in de unga med nya kompetenser och friskt blod. Och tyvärr kanske kasta ut en del gamla modeller (t.ex S och VPK!) och bygga vidare på en del nya modeller, t.ex M.

Nils(s)on sa...

Jadu PeO - dina historia och samhällskunskaper verkar inte vara så goda! S har stimulerat oss ur tuffa perioder tidigare (framförallt efter de perioder då det experimenterats med borgare vid makten i vårt land)- det har handlat om kloka satsningar/investeringa för framtiden (som löst problemen!, bl.a. satsningar som leder till jobb/utbildning för unga! Om du tittar utanför landet Falukorvs gränser så ser du att de stora/tunga nationerna (t.ex. G20-länderna) följer gammal S-strategi!

M = Mycket vill ha mer = den girighet som orsakat den ekonomiska krisen i världen!
VPK? Är inte det något som redan är bortkastat?

Anonym sa...

Fler människor i världen och även i landet Sverige samtidigt som de flesta arbetsplatser får mer och mer modern teknik som i sin tur gör att färre personer behövs.Tror man då i sin enfald att alla i en framtid kan ha ett arbete !?.Annars kan man ju slänga pengarna i sjön och låta AMS skaffa såkallade jobb coachar som i sin tur inte behäver vara arbetslösa.För just nu när allt detta infinner sig så har somliga fått för sig att alla fortfarande kan ha en sysselsättning i denna värld.SVAR - DET KAN DOM INTE LÄNGRE MED NUVARANDE SYSTEM DÄR MAN FORTFARANDE ENVIST KÄMPAR PÅ I ANDAN ATT OM DET GICK FÖR HUNDRA ÅR SEDAN SÅ FUNGERAR DET IDAG OCKSÅ !?.

NetRunner

PeO sa...

Hmmm. VPK om du inte visste det är ju det riktiga namnet på Kommunist-Lasses anhang, dom ni spelar boll med eller kanske skall man säga kohandlar å det grövsta på gammal hederlig S-nomenklatur? Det ideal han och hans parti hyllar ligger bara två tre generatione bort och alla dess offers skrik ekar genom historien. Att Mona kramar Lasse är fanimig en skam och ett tecken på S desprartion som valmannakåren redan genomskådat.

Problemet? Citat: "S har stimulerat oss ur tuffa perioder tidigare". Vad ni inom S inte verkar ha fattat eller kanske vill fatta (vilket jag förstår, det är tufft att åka av banan efter alla dessa års makt!) är följande lilla sanning. Det är 2009, vi har en annan verklighet, alltfler i detta land börjar genomskåda den S-märkta mytbildningen om Sverige och deras egen roll. Maktskiftet 2006 har spelat en stor roll i detta.

Men ert verkligt stora problem, som jag tjatat om och som ni säkerligen sjävla är pinsamt medvetna om är följande (jag sparkar gladeligen in öppna dörrar!):

1) era ledare är usla och kan inte genomföra er politik som det inte är nåt fel på alls - tvärtom.

2) era ideer och visioner grundar sig på ett synsätt från, säg 1900-talets slut och som jag skriver ovan är det nya tider

3) kollektivistiska lösningar på individuella problem fungarar inte

4) Sverige kan inte blunda för omvärlden och tro att vi kan klara oss själva

I övrigt - glad påsk och krama varandra i trafiken.

Anonym sa...

Jadu PeO, arbetslöshet är inte i första hand ett individproblem utan ett samhällsproblem. Bör därför kunna lösas med insatser från staten. Sossarnas politik är bra men ledarna dåliga samtidigt som idéerna är förlegade, säger du ? Det där verkar motsägelsefullt...så jag vet inte vad jag ska tycka egentligen. Slutligen, vad är det som har blivit så annorlunda i Sverige sedan sekelskiftet egentligen? Problemen för politiken är dom samma. Miljö, vård, skola, omsorg, arbete, skatter, försvar etc. Ytterligare en borgerlig regering som snart kört i diket i sina försök att vrida Sverige åt höger med samma gamla recept - skattesänkningar, privatiseringar och nedskärningar i välfärden förändrar inget.

PeO sa...

Siffrorna talar sitt tydliga språk. Förtroendet för Mona är i botten. S är mindre än nångonsin. "Strategin" inför valet är jobben säger man. Men hur skall det gå till? Uppblåsta löften, valfläsk och rena fantasier är det man kommer med. Samarbeten med tveksamma filurer som Kommunist-Lasse leder ju ingen vart. Osv Osv.

Sverige behöver inte "ledas åt höger" av den borgerliga regeringen. Det är en naturlig utveckling av att allt fler av oss börjar inse och genomskåda S. Och om du inte ser vad som är annorlunda "mot sekelskiftet" är det kanske dags att titta utanför dörren och se sig omkring. Titta inte bakåt som alla sossar alltid envisas med.

PeO sa...

Sista innan påskledighet - promise! Lasse Stalin sitter i TV i nåt idiotiskt pladderprogram lett av en anorektisk kvinna och pöser. Fy faen!

Dan sa...

När jag skulle komma in på arbetsmarknaden hade jag gärna tagit ett jobb där jag riskerade att bli avskedad när som helst för att få chansen att visa vad jag går för och faktiskt få ett jobb. Jag skulle tänka på samma sätt idag om jag blev arbetslös. Det är ju något som bara berör mig och min arbetsgivare men sen sitter det människor som bestämmer över mitt huvud vad som är rätt och fel för mig och människor som stödjer det. Blä!

Krassman sa...

@NetRunner
Att innehållet på arbetsmarknaden förändras är inget nytt. På 70-80 talet var det tung varvsindustri och textil som dominerade inom industrin. Denna är nu flyttad till andra länder, trots detta så hade vi så sent som 2006 en arbetslöshet på 4%. Självklart så kan alla producera varor eller tjänster som efterfrågas. Alla människor vill ha en ökad levnadsstandard, oavsett vart man bor. Sverige behöver satsa på högre utbildning, ny teknik och nya gröna jobb. Vi kan inte konkurrerar i den globaliserade världen genom att tvätta skjortor åt varandra.

@Dan
Så länge du får betalt, jobbar de tider du ska enligt de lagar som finns och har en trygg och säker arbetsplats så fungerar ju säkert din inställning alldeles utmärkt. Tyvärr så blir det svårt för dig att få ett lån eller hyra en bostad, teckna ett mobil abonnemang eller ens skaffa ett bensinkort. Otrygghet på arbetsmarknaden skapar inte fler jobb, det göra bara att ungas förutsättningar att påbörja sina egna liv sämre.

Att tro att vilka villkor du jobbar under bara berör dig och din arbetsgivare har jag hört förr. Varför då inte skrota alla kollektivavtal så att arbetsgivaren kan anställa den som ställer upp för att jobb för minst lön och sämst anställningsvillkor så får vi säkert ett jätte bra och konkurrens kraftigt land, för att inte tala om den enskildes personliga och ekonomiska utveckling. Nej du Dan, det finns större aspekter på denna fråga än att det skulle gälla vad som gäller mellan två personer.

@Peo
Att (S)och (V) har kramats länge kan ju knappast vara någon nyhet. Det finns nog bilder på när Göran Persson kramar Schyman oxå skall du se.

Sedan så har ju även S+V+MP lagt 12 stycken skarpa budgetar för Sverige oxå, vilket jag hoppas att du inte glömmer. Budgetar som när den sista hade lagts resulterat i ett överskott på över 70 miljarder och en arbetslöshet på 4%. Nu till dina fyra påståenden:

1) Efter 2006 så har vi ett helt nytt ledarskap inom (S). Det tar tid att förändra efter en tidigare ledare och Mona håller som bäst på att formera det som kan ses som partiets ledning. Var inte så snabb på att döma saker och ting Peo. Du vill väl inte stå där på valdagen och ha haft fel hela tiden. Tycker du att Moderaterna har de bästa ledarna? Och vilka är det är min motfråga till dig.

2) Nej Peo. Våra politiska ideologi är från den tiden. Våra lösningar är hämtade från nutiden för att möta framtiden. Läs vårt rårdlagsmaterial så får du se.

3) Jo det gör det. De kollektiva lösningarna garanterar en grund för alla. Sedan så måste varje individ synas. Idag ser vi borgerliga partier som helt släppt tanken på varje individs frihet och dess möjligheter.

4) Sverige har aldrig kunnat klara oss själva. Där har du helt rätt. Vi är helt beroende av omvärlden, precis som att ett land är beroende av att alla människor måste lyckas och få möjligheter. Sverige tjänar på rättvisa.

Ta hand om dig under Påsken. Jag skall ta fram motorcykeln i helgen så jag tänker försöka att undvika kramas i trafiken. Hoppas ända att vi hörs på bloggen Peo.