torsdag, april 23, 2009

20 miljarder i baken, och vad gör regeringen?

Idag presenterade SKL (Sveriges kommuner och landsting) sin senaste prognos över den ekonomiska utvecklingen. Någon ljusning i tunneln och uppgång i ekonomin ser det tyvärr inte ut att bli, tvärt om. Prognoserna över kommunernas skatteunderlag blir allt mer pessimistiska. Jämfört med vad kommunsektorn trodde för ett år i sin då ganska dystra prognos pekar nu denna dagsfärska på en minskning i intäkter 2010 med omkring tre procent, drygt 20 miljarder kronor. Så här står det på SKL:s hemsida om prognosen. -Vi befinner oss fortfarande i en situation där BNP minskar i Sverige och stora delar av vår omvärld. OECD-ländernas BNP beräknas på årsbasis minska med 3 procent 2009 och Sveriges BNP med knappt 4 procent.


Igår öppnade Moderaternas partisekreterare Per Schrödinger för att Moderatkommuner nu kommer att höja skatten. Han säger att partiets värnande om skola vård och omsorg är så viktigt att det kan bli nödvändigt med kommunala skattehöjningar för att kunna klara verksamheten. Thomas Östros (S) kommenterar det hela till gammelmedia enligt följande: - Nu får låginkomsttagarna betala med kommunalskattehöjningar det som staten har sänkt skatten med för höginkomsttagarna, säger Östros.

Jag har ännu inte fått de korrekta siffrorna för min kommun, Norrtälje, men snacket säger att skatterna minskar med 71 miljoner i år och 120 miljoner nästa år. Jag undrar om den borgerliga majoriteten i kommunen kommer höja skatten för vanligt folk för att få det att gå ihop eller om dom skall stänga några skolor och sparka folk inom omsorgen istället. Kommer ihåg vilket fasligt tjat det var på Moderaterna i kommunen under valet 2006 om att staten sköt över alla sina kostnader på kommunen. Jag hör inget av det där längre, märkligt det där.

Gammelmedia på detta:
SvD, DN, SKL, Aftonbladet


Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: