onsdag, april 01, 2009

För oss kommer jobben först

Efter att varit på presskonferensen som Luciano Astudillo och Sven-Erik Österberg höll idag så tycker jag att skillnaderna inom jobbpolitiken mellan rött och blått aldrig varit tydligare. Vi kommer till skillnad från borgerligheten aldrig att säga att vi inte har råd med att inte agera mot arbetslösheten. För oss kommer jobben först, eftersom att politiken gör skillnad. Målet för vår arbetsmarknadspolitik kommer vara full sysselsättning. Den borgerliga politiken önskar något helt annat, något som ligger i deras ideologiska grund, det gäller balansen och makten på arbetsmarknaden. Allt detta för att kunna pressa arbetstagare och deras fackliga organisationer från att ställa krav på löner och bättre arbetsmiljö.


Nu så har allt det material som rådslaget om jobben resulterat i lämnats till Ibrahim Baylan för att kunna förberedas till partiets kongress 2009. Aldrig tidigare har ett parti genomfört ett liknande rådslag och involverat så många i att skapa ny politik. Under två år har man arbetat med att ta ut en ny riktning för jobben. Det har gjorts på hundratals platser runt om i Sverige och rådslagen har totalt engagerat över 400 000 personer. Det är medlemmar, supportrar, professionella och experter som på olika sätt varit delaktiga i arbetet. Vi fick ett antal hemläxor efter valrörelsen 2006. Vi har utvärderat, omprövat och nu vässat politiken för jobben. Vi skall investera Sverige ur krisen, detta istället för att sitta med armarna i kors och låta fler drabbas av jobbkrisen. Att göra något åt detta kostar pengar, men att inte göra något åt det kostar ännu mer. Regeringen borde ta del av John Maynard Keynes teorier som räddade USA ur krisen på 30-talet och lyssna på Paul Krugman och Lars Calmfors.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

4 kommentarer:

Borg sa...

Ett aprilskämt eller hur? S skall höja skatterna, öka vår skuldsättning och skapa "jobb". Lite mer seriöst undrar man ju var alla dessa jobb finns. Inte ens S kan trolla fram jobb hur mycket dimridåer man än lägger ut. De jobb man eventuellt "skapar" är av typen vuxendagis och bidrags-stödda saker som mest är till för att hyfsa till statistiken. Att hänvisa till Keynes är ju dessutom symptomatiskt för S - titta bakåt och hoppas på att folk inte ser avsaknaden av ideer.

N sa...

Keynes gjorde ingenting för den amerikanska ekonomins återhämtning. "New Deal" gav ingen som helst effekt på BNP. Det var först när USA drog ut i krig, MÅNGA år senare, som ekonomin tog fart igen.

Och om sossarna nu bryr sig så mycket om jobben, var är sänkningen av arbetsgivaravgifterna och främjandet av bättre villkor för jobbskapande företagande?

Anonym sa...

till N. Keynes "gjorde" massor för den amerikanska ekonomins återhämtning. Krigsansträngningarna gav nämligen äntligen ekonomin den kraftfulla keynesianska injektion som behövdes för att få fart på spelet. New Deal, däremot, var mest kosmetika bakom den storslaget uppblåsta propagandan. Jämfört med krigsansträngningen var det kaffepengar som satsades, klart som fan att resultaten uteblir då¨!

Läs på ordentligt, använd skallen, och sitt inte här och svamla om saker du inte har ett redigt grepp om.

- Peter Ingestgad, Solna, igen

Krassman sa...

@Borg
Höja skatten ja och om du menar öka statsskulden med "vår" skuldsättning så vill väl vi inte öka den mer än den borgerliga regeringen som styr Sverige idag. Du minns väl att (S)-regeringen med Göran Persson lämnade statsfinanser som gick med 80 miljarder i överskott och att vi då hade en arbetslöshet på 4%. Om finansminister Anders Borg säger att vår politik kan skapa 15-20 tusen fler nya jobb så fattar jag faktiskt inte varför du tvivlar, ni är väl släkt?

@N
Ja det är klart. Jämfört med facit som du kanske sitter med så gav väl industrial recovery act (stöd till industrin), Agricultural adjustment act (stöd till jordbrukare) och Public works administration (igångsättandet av offentliga arbeten) ingenting. Det hade varit mycket bättre göra som Anders Borg. Att hålla i plånboken och låta misären fortsätta tills markanden löst alla problem. Det här med framtidstro och förändring är väl inget som någonsin påverkat människor.

@Kraxpelax
Jag hoppas dock att du inte gett Anders Borg några tokiga idéer. Tänk om han nu ber Tolgfors att dra ut i krig för att få effekt av alla sina "satsningar". Då mister vi väl Skåne till Dansken igen.