onsdag, april 22, 2009

Det handlar om jobben

Volvo varslar idag över 1 543 anställda. Det är Göteborg, Umeå, Eskilstuna, Braås, Hallsberg, Skövde, Köping och Vara som berörs av varslet. Förhandlingarna med facket startar enligt Volvos presschef Mårten Wikforss tämligen omgående. Samtidigt pågår även lokala förhandlingar om att införa ett system med sänkt lön och sänkt arbetstid.

Jag var för några månader sedan i kontakt med mina kamrater på IF-Metall som talade om att de kring midsommar räknade med att ha 25% av sina medlemmar arbetslösa, något som för varje dag som går verkar bli en sanning. Tog mig några minuter för att se hur arbetslösheten och kostnaderna socialbidragen i dessa nu berörda kommuner ser ut. Siffrorna anger ökningen som skett under det senaste året, Braås tillhör Växsjö så jag tar de siffrorna helt enkelt.

Göteborg Arbetslöshet + 68 % Socialbidrag + 16%
Umeå Arbetslöshet + 25,8% Socialbidrag + 16%
Eskilstuna Arbetslöshet + 54,1% Socialbidrag + 25%
Växsjö Arbetslöshet + 77,8% Socialbidrag + 27%
Hallsberg Arbetslöshet + 55,4% Socialbidrag + 9 %
Skövde Arbetslöshet + 70,9% Socialbidrag + 36%
Köping Arbetslöshet + 86,7% Socialbidrag +22 %
Vara Arbetslöshet + 152,4 % Socialbidrag + 30%
Källor: AMS och SVT

Det som nu sker med Volvo kommer att drabba dessa kommuner mycket hårt. Att den borgerliga regeringen inte kommer att ge Sveriges kommuner något mer ekonomisktstöd är klart sedan tidigare. Istället så talade Per Schlingmann som så sent som igår till sina Moderatkommuner att de nu skall ta ansvar för att klara välfärden, genom att genomföra skattehöjningar. Skattehöjningar som vi vet direkt kommer att slå mot låg och medelinkomstattagare direkt. Detta istället för att stöda upp från Moderaternas tidigare skattesäkningar som mest gått till de som är rikast. Inga jobb och inga 1000 kronor i skattesänkningar att vänta med andra ord. Sverige kan bättre och det tänker vi Socialdemokrtaer bevisa.

Gammelmedia på detta:

Nymedia på detta:

Krassman, In Your Face

Inga kommentarer: