måndag, juli 05, 2010

25 procent kan tänka sig rösta på V

Sitter just nu på båten som i detta nu lägger ut från kajen i Nynäshamn och strax efter klockan två sätter jag hjulen på Gotländsk mark. Idag så är det Vänsterpartiets dag i Almedalen och naturligtvis så är media fulla av spekulationer kring partiet och dess ledarskap. Dagen till ära så presenterar Synovate en undersökning som visar att tre av fyra väljare inte kan tänka sig att rösta på Vänsterpartiet. Detta ger alltså partiet en potential att bli ett 25 procents parti vilket naturligtvis skulle vara glädjande.


Undersökningen pekar inte på några direkta nyheter gällande Vänsterpartiet. Deras starkaste kort är precis som tidigare undersökningar visat, frågor som gäller jämlikhet och jämställdhet. Dessutom anser väljarna att partiet står på de svagas sida, enligt Synovates telefonintervjuer. Trots detta och att Vänsterpartiets driver en stark jobbpolitik och välfärdspolitik så är det andra frågor som media väljer att fokusera på.

Medieanalysföretaget Retriever, som granskat rapporteringen om Vänsterpartiet i tidningarna de senaste månaderna visar att huvuddelen av medierapporteringen om Vänsterpartiet handlar om utrikes- och säkerhetspolitik. Kravet att de svenska soldaterna ska lämna Afghanistan och förslaget om en bojkott av israeliska varor efter attacken mot Ship to Gaza-fartygen dominerar partiets bild i media.

– När Vänsterpartiet är drivande i medierna tonar en bristande realism fram som en svaghet, som med kravet på omedelbart tillbakadragande av trupperna i Afghanistan, säger Retrievers analyschef Kajsa Bergvall. Vet inte om jag skall bli förvånad eller inte över att media väljer att fokusera på just dessa frågor och bidra till bilden av Vänsterpartiet. Skulle media mer välja att fokusera på den politiken för Sverige som Vänsterpartiet har så skulle bilden bli något helt annat.

Gammelmedia på detta:
DN
/ SvD / Aftonbladet / Expressen

Nymedia på detta:
Ringborgs blogg / Anybody´s place / Kildén & Åsman /


Krassman / In Your Face

5 kommentarer:

Samuel Karlsson sa...

Håller helt med om att media styr till helt fel frågor, men så kan man ju fundera på vilka som styr media...

Tänk om media lyfte fram moderaternas sätt att behandla sjuka, centerpartiets sätt att se på anställningstrygghet etc.

Anonym sa...

nja, 5 av 100 = 5%

PeO funderar sa...

Verkar lite väl lättköpt att skylla på media när det gäller detta. V får den uppmärksamhet inom det områden där deras politik kan ifrågasättas för sitt innehåll, t.ex deras naiva syn på EU som fredsprojekt och deras ekonomiska lättsinne som illustreras av att Ohly lite rundhänt lovar ytterligare miljarder från talarstolen i Almedalen. Var dom skall hämtas? Vi vet nog alla svaret - från dom "rika"...

Eller kanske vill du att media skall styras på det sätt som Lars Ohlys gamla idoler gjorde "då det begav sig"? Tror inte det.

V är vad man än tycker ett ytterlighetsparti och får som sådant finna sig i att media vinklar och är tuffa, precis som det skall vara. SD har ju samma problem fast från andra hållet så att säga.

Förvirringen blir sen total när V bokar in Cookies n Beans som ju spelar nån slags country ( en imperialistisk, USA-stammande musikform, allt Ohly hatar!!!). Var är alla deras polare när dom behövs? Wiehe, Hammarlund, Sundström etc?

Krassman sa...

@Anonym
Nja, en av fyra som kan tänka sig at rösta på ett parti blir väl ändå 25 procent, eller?

@PeO
Nåja, men att media skribver om just dett är väl ändå att se som fakta i målet.

Men visst, gillar man inte att ta från dom rika och ge till dom fattiga så vad fan PeO. Solidaritet är inte ett måste men jag tycker att det är helt olkej och ger en känsla av rättvisa.

Att jämföra ett parti som tagit ansvar för Sveriges eknonomi sedan borgerligheten kört den i botten under Carl Bildts ledning och lagt 15 stycken budgetar som resulterat i ett statligt överskott med SD är inet riktigt rinktigt riktigt riktigt riktigt rigtikt riktigt rinktigt riktigt riktigt riktigt rigtikt riktigt rinktigt riktigt riktigt riktigt rigtikt samma sak, men vadå? Det skiter väl du i!!!

PeO sa...

Ehh. Den sista delen av din kommentar hänger jag inte rikritgt med på...men värmen och upphetsningen av att vara i Almedalen kanske gör ditt?