torsdag, juli 01, 2010

Fler Lattepappor, ja tack!

Idag presenterade Ilija Batljan som är gruppledare för (S) i Stockholms läns landsting hur man vill göra sjukvården mer jämställd för att på så sätt lägga grunden för ett föräldraskap som inkluderar båda föräldrarna från start. Jämställdhetsutbildad mödravårdspersonal, mat till pappan under förlossningen och maxtaxa vid långa sjukhusvistelser.

Jag har två barn och visst så fick man vara med, men det var ändå på ett hörn. Hur sakta den förändringen faktiskt gått insåg jag när jag talade med farsan här om dagen. Han fick inte ens vara med när brorsan föddes på BB. – Man raljerar ofta om ”lattepapporna” i Stockholm, men faktum är att de är moderna föräldrar som vill vara med i sina barns utveckling, säger Batljan till DN.

Jag håller med honom, och det tror jag resten av oss "lattepappor" gör. Moderna föräldrar vill vara delaktiga och det floppade vårdnadsbidraget kan mycket väl ses som ett kvitto på det. Antalet uttagna pappadagar ökar, trots vårdnadsbidraget, men det kunde sett mycket bättre ut än det gör. Pappornas andel av föräldraledigheten var förra året i 22,3 och det har framför allt ökat när det gäller de yngre barnen, de som inte fyllt två år. Att dessa förslag skulle förbättra jämställdheten även här tvivlar jag inte en sekund på.

Gammelmedia på detta:
DN


Krassman / In Your Face

Inga kommentarer: