onsdag, juli 28, 2010

Grattis Katalonien, men det krävs mera

Det första riktiga steget mot att förbjuda tjurfäktningar i Spanien är taget. Regionparlamentet i spanska Katalonien beslutade i dag att förbjuda tjurfäktning. Jag tidigare skrivit om detta djurplågeri, vansinne och vuxentrams som dessa tjurfäktningar och tjurrusningar är. Katalonien blir den första spanska fastlandsregionen att förbjuda tjurfäktningen. Djurrättsaktivister vann därmed över traditionalister som hävdat att tramset speglar den spanska folksjälen.


Beslutet betyder inte ett direkt stop för den pubertala verksamheten utan förbudet träder i kraft första januari 2012. Har inte hittat några dagsaktuella siffror men 2007 genomfördes 2157 tjurfäktningar i Spanien. Det betyder att ca. 12 000 spanska tjurar varje år plågas till döds i denna tradition. Dock är inte Spanien det enda landet där tjurfäktning förekommer.

Även i Frankrike och en del latinamerikanska länder, t ex Mexiko, Colombia, Peru, Venezuela, Ecuador, Panama och Bolivia förkommer detta. Jag tycker traditioner bör bevaras i många fall, men i det här så hittar jag faktiskt inte ett enda argument. Jag tycker att både tjurrusningarna och tjurfäktningen är ett mänskligt lågvattenmärke och bör förbjudas. Vi säger grattis till Katalonien befolkning och deras tjurar, men som sagt, det krävs mera.

Gammelmedia på detta:
SvD / DN / SR / Aftonbladet / Expressen /

Nymedia på detta:
Statarkatten / Djurensrätt / Let's leave / Wicked as it seems / O-ZONE /


Krassman /In Your Face

14 kommentarer:

Mr M sa...

För engångs skull håller jag med dig, Christian. Lägg ner skiten är inget annat än djurplågeri.

Krassman sa...

@Mr M
Kristan med K, men annars för övrigt så är vi överens i denna fråga i alla fall.... :-)

Anonym sa...

Håller helt med dig, jag har alltid hatat tjurfäktning, jag var så arg varje jul när de visade Tjuren Färdinand. Rätt åt tjurfäktaren att han miste håret och förstörde kläderna.

Jag kom på en ny sport som heter spetsa en spanjor (som gillar tjurfäktning) låt de springa gatlopp på krossat glas tills de stupar.

Jag har inget tillövers för denna sport, eller sport och sport det är rena sörjan av misshandel.'
Tack för ordet eller rättare sagt orden. Krassman Mvh Helena.

Mattias Lönnqvist sa...

Jag har faktiskt varit på tjurfäktning, och har inga problem med att gå på det igen.

Dock var jag på den variant som inte innehåller vapen och där tjuren inte dödas utan där fäktarna istället ska plocka utsmyckningar som hänger på tjuren.

Att däremot döda djur som underhållning har jag lite svårt för.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Så om vi håller oss till ämnet Mattias, för eller emot tjurfäktning? Och då menar jag faktiskt den typen av tjurfäktning som jag och Kataloninen nu förbjuder, och inget jävla trams!

Eller har du bara lite svår att bestämma dig för vad du skall tycka? Jag har sedan länge vart emot detta barbari men du kanske är något mer liberal och mer konservativ när det gäller kulturer och seder.

Det är i alla fall oavsett upp till dig att bevisa motsatsen i alla fall.

Mattias Lönnqvist sa...

Krassman: jag har inga problem med att förbjuda underhållningsvåld mot djur; inte för att jag anser att djur skulle ha rättigheter utan för att jag anser att vi som moraliska varelser har en plikt att behandla djur med respekt och att undvika onödigt lidande.

Däremot tycker jag att det är viktigt att skilja på tjurfäktning och tjurfäktning, dvs på om tjuren utsätts för lidande och död eller ej. Jag ville också utröna om det var all tjurfäktning som du var emot, eller enbart den variant där tjuren skadas och dödas.

Som politiker skulle jag rösta för ett förbud mot den plågsamma varianten om jag någonsin hamnade i en sådan votering. Däremot är det ingen fråga som jag skulle driva eftersom jag menar att politiker inte kan vara engagerade i alla frågor.

Så, i korthet:

* ja till förbud mot underhållningsvåld mot djur (den dödliga varianten av tjurfäktning, tuppfäktning, kamp till döds mellan djur, etc)

* nej till förbud mot tävlingar som inbegriper våld (den snälla varianten av tjurfäktning, rodeo, etc)

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Du är verkligen speciell du....läs mitt inlägg så förstår du nog vilken tjurfäktning som jag opponerar mot...suck.

Mattias Lönnqvist sa...

Eftersom du nämnde Frankrike, där den vanligaste varianten är just den där tjurarna inte sticks ihjäl, så var du inte helt tydlig, nej.

Särskilt inte när du blandar in tjurrusningarna också, där målet inte är att skada tjurarna.

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Som sagt...väldigt speciell. Tjurrusningarna är mig veterligen starten på en hel karneval av tjurfäktningar och att tjurar blir skadade av dessa är nog knappast något ovanligt.

Vet inte om de reportagen du sett i media och hört om har tagit upp skillnaderna på tjurfäktningar med icke dödlig utgång och dödlig men du kanske bör belysa detta faktum att eventuell sammanblandning av dessa två orsakar stora frågetecken, hos dig.

Anonym sa...

Mattias Lönnqvist

Är du född i farstun? Hur dum får man bli på en skala? Tjurar är inga julgranar som man plockar smycken på. Om du vill se nåt liknande gå på julgransplundring.

Mvh Helena som till skillnad från dig tål kritik.

Mattias Lönnqvist sa...

Hmm, få se om jag förstått det hela rätt:

1. Jag påpekar att jag gillar den variant av tjurfäktning där man inte använder vapen och där tjurarna inte dödas.

2. Du går då i taket och kräver ett svar på vad jag tycker om den dödliga versionen av tjurfäktning.

3. Jag svarar att jag inte tycker att underhållning ska baseras på plågandet och dödandet av djur, eftersom människan som moralisk varelse har en plikt att behandla djur med respekt. Jag passar samtidigt på att fråga om du gör någon skillnad på de olika versionerna av tjurfäktning, eller om du vill förbjuda dem allihop.

4. Du går då i taket igen och menar att det är självklart, trots att du hänvisar till alla typer av tjurfäktningar i din text.

5. Jag förklarar då varför jag inte kunde utläsa denna distinktion mellan olika typer av tjurfäktning utifrån din text

6. Du går då i taket en tredje gång.

Nog för att man kan vara engagerad i en fråga; men det kan inte vara nyttigt för blodtrycket att gå i taket varje gång som någon ställer en fråga som du ogillar.

Eller var det det faktum att jag uppskattar tjurfäktning i någon form (dvs den icke-dödliga varianten, som man kan se i södra Frankrike) som retade upp dig?

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Du är en mycket speciell person Mattias, men en sak är säker. Du känner inte mig så sluta försök att skriv som som du gjorde det.

Du hade lite svårt för tjurfäktning skrev du först. Du kanske är synsk, men jag har faktiskt inte en aning om vad lite svårt betyder för dig.

Hela mitt inlägg handlar om tjurar som plågas och dödas vilket tydligt framgår av texten. Mitt blodtryck skall du inte oroa dig så mycket för kära Mattias, det är ditt huvud du bör vara orolig för och vilka som kan tänkas att rösta på Folkpartiet i Sundbyberg med dig som dragplåster.

Mattias Lönnqvist sa...

Hade jag känt dig hade jag väl inte behövt fråga mer exakt vad du menade?

Jag har ärligt talat svårt att se vad som är problemet med att fråga när man är osäker på vad någon menar.

Men ok, nästa gång ska jag anta att du är en sån här djurens-rätt-fanatiker som anser att djur har samma rättigheter som människor.

Inte för att jag ser hur det blir ett bättre samtal när man gör antaganden.

Sedan behöver du nog inte oroa dig för väljarna i Sundbyberg; de är antagligen smarta nog att inse att Folkpartiet är det pålitliga alternativet. Råkar de ogilla mig har de 30 andra kandidater att kryssa. (Dessutom står jag på tredje plats på listan; knappast vad jag skulle kalla dragplåster)

Krassman sa...

@Mattias Lönnqvist
Gör så du Mattias, använd lite fler av dina fördomar så skall du se att det går bra.