tisdag, juli 13, 2010

Valrörelse?!

Förtroendet för den borgerliga regeringen och Fredrik Reinfeldt har tidigare visat sig klara de flesta prövningar som varit av skandal-karaktär. Man kanske inte kan räkna de första fadäserna som resulterade i två direkta avhopp i form av Cecilia Stegö Chilò och Maria Borelius men det har ju skett betydligt värre skandaler än så.

Vi har till exempel
Schenström-affären. Ulrica Schenström tvingades att avgå som statssekreterare efter det att hon varit ute och druckit vin med Andreas Philblad på TV4. Under en utfrågning i riksdagen bekräftade Fredrik Reinfeldt att Schenström ingick i den jour som hade krisberedskap den kvällen och fiaskot var fullbordat.

Nästa skandal var det omfattande fuskandet vid de interna provvalen hos Moderaterna. Anklagelser, utredningar, och avhopp följde. Vi fick till och med se Ulf Adelsohn hota en reporter från TV4 efter avslöjandena. Ljuset har nu även riktats mot Carl Bildt och hans inblandning i Lundin Oil. De brott som skett i Sudan pekar onekligen på att Lundin Oil har spelat en roll i de brott mot folkrätten som begåtts. Bildts direkta inblandning känner vi inte till men visst så innehåller den affären många frågetecken.

Jag kan ha glömt någon storm som drabbat Fredrik Reinfeldt och Moderaterna men än så länge har ingen av dessa påverkat förtroendet för de båda på något avgörande sätt. Det som nu kallas för Littorin-affären verkar dock att kunna ha en del av innehållet som berättelsen med strået och kamelen. Expressen har låtit Demoskop fråga om förtroendet efter Littorin avhopp och Sifo har gjort en liknande åt Aftonbladet.

Expressens mätning visar att nästan en tredjedel av väljarna har fått minskat förtroende för regeringen och statsministern efter avhoppet och Aftonbladets visar att 18 procent av de tillfrågade att deras förtroende för statsministern minskat. Det är 67 dagar kvar till valet och om denna affär kommer att finnas kvar de kommande veckorna vet ingen.

Valrörelsen skall handla om skillnaderna mellan den politiken som presenteras och Littorin-affären har tveklöst inte tillfört något för den politiska diskussionen som pekar på det vägval som Sverige står inför den 19:e september. Tidigare så har den ekonomiska krisen varit det som räddat förtroendet för regeringen och Fredrik Reinfeldt när det stormat som värst, men om det kommer ske den här gången kan man fundera över.

Jag hoppas att den politiska dagordningen framöver kommer att handla om jobben och det vägval som Sveriges välfärd står inför i höst, för det är dessa frågor som skall avgöra valet och inget annat. Ansvaret för att denna affär inte skall bli "valavgörande" likt Janne Josefssons avslöjande i valstugorna 2002 måste vila på statsminister Reinfeldt och Moderaternas axlar. Jag hoppas att alla inblandade tar det ansvaret så att alla vi från de rödgröna, de borgerliga och väljarna som väntat på en valrörelse med politiken i fokus får vår önskan uppfylld.

Gammelmedia på detta:
Expressen / Aftonbladet / SvD / SvD2 / DN / DN2 / DN3 / Aftonbladet2 / SvD3 /

Nymedia på detta:
Johan Westerholm / Röda Berget / Norha4 you / Kent Persson / Alliansfritt Sverige / Kent Persson2 /Tokmoderaten / Peter Högberg / Per Ankersjö / S-buzz / Jinge / Kulturbloggen
/ Röda Malmö / Peter Andersson / Staffan Dopping /

Krassman / In Your Face

3 kommentarer:

PeO sa...

Jag delar verkligen din förhoppning om att den skitiga och tragiska LIttorin historien inte borde påverka men. Vi vet ju alla hur media och press fungerar - detta är ju nåt som kommer att tjatas sönder fram till valet. Alla borgerliga politiker kommer att framställas som kåta sexsurfare med tvivelaktig vandel.

Tyvärr. Hos Aftobluddret firar väl murvlarna med bubbel och high fives
över att man "sänkte borgarna" med en story man säkert suttit på i månader och bara väntat på "nu jävlar skall vi klämma dit dom". Den tredje statsmakten har talat - eller i detta fall spytt upp lite gegga.

Så grattis ni rödgröna, där vann ni troligen valet 2010. Sen kan jag ju inte riktigt hålla med dig om att ansvaret skulle vila hos moderaterna för att detta inte skall påverka valet. Vad skall dom göra mer än att ta avstånd från Littorin vilket dom gjort? Nä det är nog kört med det - jag tror jag skiter i det här. BLankröst eller Kalle Anka partiet?

Krassman sa...

@PeO fortfarande semester?
Jag är av uppfattningen att "kris hanterarna" HG Wessberg, Schlingmann, Reinfeldt och de övriga gjorde sitt största misstag i att INTE lägga alla korten på bordet.

Att som nu hänvisa till vårdnadstvisten när det uppenbart fanns mer bakom beslutet gör saken bara större och frågorna om Reinfeldts ledarskap hamnar nu på skjutbanan. Kommer det mera i denna tragiska historia så är det statsministern och Moderaterna som tar emot smällen, och då är frågan hur dom agerar.

Att helt ta avstånd från sin tidigare partisekreterare som det nu görs pekar ju även det på ett ledarskap som kan lämna en hel del mer att önska. "Allt för makten" kan lätt bli spåret för kommande spekulationer, och det har dom öppnat för själva.

PeO sa...

Det var väl nån analytiker som tidigare i våras pekade på att detta kommer att bli en skitig valkampanj. Sakfrågorna kommer att vara sekundära. Och det här är ju ett exempel. Kampanjen drivs(får man hopppas i alla fall) dessvärre av en av landets sämsta skitblaskor med grumliga motiv. Men - tittar man ut i världen, t.ex i Storbritaninnen är detta vardagsmat. Dvs politiker och sex. Men skit samma - jag blir bara trött, besviken och uppgiven över att ytterligare en man inte kan låta bli att tänka med kuken och endast denna kroppsdel.