tisdag, juli 27, 2010

Moderat klavertrams om jämställdheten

Hillevi Engström och Gunnar Axén från Moderaterna ger sig i dag på konststycket att genom medveten misstolkning försöka vilseleda publikumet gällande den rödgröna jämställdhetspolitiken på Aftonbladet debatt. Jag har naturligtvis full förståelse för detta taskspel från Moderaterna då deras partisekreterare tidigare utlovat att partiet skall gå till val på jämställdheten. Så här 53 dagar innan valet finns det nämligen inte mycket egen politik på området som Engström och Axén kan tala sig varma för.

Anfall är bästa försvar för gammelmoderater så därav artikeln. Att likt Engström och Axén ta ett förslag och ställa i kontrast med ett annat område är inget annat än missvisande. Att som i detta fall göra sken av att en höjning av den tillfälliga föräldrapenningen skulle vara den tongivande jämställdhetspolitiska åtgärden som de rödgröna har i sin lagda budget blir inget annat än ett klavertrams för de två Moderaterna.

Huvudskälet för att höja taket i VAB-ersättningen är för att fler skall omfattas av försäkringen, precis som skälet till att höja ersättningen till A-kassan. Allt fler slår nämligen i taket för a-kassan. Siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, visar att rekordfå arbetslösa - bara en av fem som tidigare arbetade heltid nu får en a-kassa som motsvarar 80 procent av inkomsten.

Våra trygghetssystem skall omfatta så många som möjligt och under den gångna mandatperioden så har Moderaterna varit skickliga på att allt färre skall omfattas av det gemensamma. I Moderaternas våta dröm så väljer de rikaste att teckna privata försäkringar, och får städningen hemma subventionerad med våra gemensamma skatter. Något som hotar den generella välfärden i grunden. Att nu behöva läsa från Moderater som vigt hela sin politik åt att företräda de som redan har det bäst ställt att de rödgrönas jämställdhet bara gagnar de högavlönade.

Att inte vilja se till helheten är symtomatiskt för dessa gammelmoderater som jag tar upp i denna postning. Engström och Axén kommer att göra allt för att de som redan har de gott ställt skall få det ännu bättre och att de som inget har heller inget skall få. Den borgerliga sjukförsäkringen, försämringarna av a-kassan och de skenande socialbidragen är alla effekter av en politik som Moderaterna konsekvent fört under den gångna mandatperioden.

57 procent av de samlade skattesänkningarna som den Moderata regeringen genomfört har gått till männen och bara 43 procent till kvinnor. Den rikaste tiondelen av befolkningen som har tjänat mest på regeringens politik består till 76 procent av män. De har fått 23 procent av skattesänkningarna. Allt enligt Riksdagens utredningstjänst. Den borgerliga inställningen till jämställdhet mellan könen är tydlig genom effekterna av den förda politiken och deras ovilja till förändring på området.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet /


Nymedia på detta:
Peter Högberg / Iakttagaren / Roger J / Filppu Filosoferar / Röda Berget / Martin Moberg /
Kaj Raving / Martin Moberg2 / Min politiska sida /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Anonym sa...

De 10% som tjänar mest betalar 90% av alla skatter. Då tycker jag knappast, om de siffror du nämner stämmer, att de fått 23% av skattesänkningarna är något fel.
Hade Bill Gates bott i ditt Sverige skulle han skattats ifrån deras förmögenheter till förmån av gratis blöjor på dagis, 100% akassor, SIDA pengar till Kuba, kulturlöner m.m. Hur solidariskt skulle det vara mot de miljontals människor han räddat liven på via sin filantropi. Man skulle kunna säga att din politik är dödsfarlig.

Krassman sa...

@Anonym
Siffrorna jag nämner kommer från Riksdagens utredningstjänst. Sakerna som du räknar upp kanske du ser som de stora kostanderna för kommun, landsting och stat och är det som bygger vår välfärd, eller så har du inte tagit dina tabletter idag.

Skärp dig och håll debatten på en nivå som i alla fall kan uppfattas som relevant till inlägget. Du kan gärna utveckla din antydan till att den rödgröna politiken med satsningar på jobb, välfärd, klimatet och jämställdheten skulle vara dödsfarlig, om du klarar det.