onsdag, juli 21, 2010

Sommartorka och rötmånad

Aftonbladet levererar i dag en tydlig signal att det råder sommartorka, och kanske även lite rötmånad. Med rubriker som "Skulder, betalnings- anmärkningar och penninghäleri – här är Ohlys nya huvudvärk" förstår man snabbt vad detta handlar om. Aftonbladet har botaniserat bland samtliga riksdagspartiers listor inför valet i höst och levererar nu sin rapport över de som kan misskrediteras.

Enligt tidningen är "värstingen" riksdagskandidaten Andreas Norling (V), dömd för penninghäleri. Norling står på 19:e plats för partiet i Uppsala län. Han dömdes 2007 till villkorlig dom och 60 dagsböter för penninghäleri. Skulden han har i dag i dag 49 722 kronor som kronofogden försöker driva in från Norling. – Jag gör allt jag kan för att betala tillbaka och ställa allt till rätta, uppger han till tidningen.

I slutet av sin artikel konstaterar dock Aftonbladet följande faktum. Totalt kandiderar 5 137 till riksdagen och 251 av dessa "jagas" av kronofogden eller har betalningsanmärkningar och står långt ner på partiernas listor och kommer inte in i riksdagen, om de inte blir personvalda. De som står på valbar plats är fyra stycken. En från Vänsterpartiet, en från Folkpartiet och två Moderater.

I spåren av Littorin-affären fortsätter grävandet i politikers privatliv och jag kan bara konstatera en sak. Det finns inga perfekta människor och politiker är även de människor. Men om det är detta som är ett partis huvudvärk eller en fråga som skall avgöra valet den 19.e september tror jag varken väljarna eller politikerna tycker.

Gammelmedia på detta:
Aftonbladet / SvD /

Nymedia på detta:
Tokmoderaten /

Krassman / In Your Face

2 kommentarer:

Mattias Lönnqvist sa...

Det vore positivt om media faktiskt kunde skilja på politiker och politiker.

Uppgifter om inkomster, bolagsuppdrag, betalningsanmärkningar och skulder kan vara relevant för någon som är valbar till riksdagen, eller som toppar en lista i en kommun eller ett landsting (och därmed kan tänkas bli kommunal- eller landstingsråd)

För någon som står som ankarnamn på en kommunlista, eller som knappt ens teorestiskt kan kryssa sig in i riksdagen menar jag att detta är ointressant.

Det är personer som inte är valbara, och vi behöver fler som engagerar sig i politiken; inte färre.

När Aftonbladet publicerar alla kandidater med betalningsanmärkningar (vilket de gjorde även förra valet) eller när valpejl publicerar inkomstuppgifter på alla kandidater så gör de fel. Det kan inte finnas något allmänintresse av att veta allt om alla som kandiderar. Det relevanta borde vara att granska de som faktiskt kan komma in; de som kan tänkas bli makthavare under mandatperioden.

Media både kan -- och ska -- granska politiker, men granskningen måste bli mer relevant.

Krassman sa...

@Mattias Lönnvist
Håller med dig i stort men däremot så tycker jag detta med betalniningsanmärkningar är lite märkligt. De finns kvar i tre år trots efter det att skulden är betald vilket dessutom kronofogden vill ändra på.

Den uppgiften kan ofta vara missvisande och frågan är om den så intressant.